100 HTX-elever deltager i kapsejlads i hjemmebyggede både

18. august 2017

Når startfløjtet til årets kapsejlads for omkring 100 elever på Learnmark Gymnasium HTX lyder fredag den 25. august 2017, er det også regnskabets time for eleverne: Holder deres beregninger om opdrift, og er deres både konstrueret og bygget rigtigt, så de holder vandet ude på den 100 meter lange bane. 

I ugen op til kapsejladsen har eleverne, som går i 2. g, beregnet, konstrueret og bygget lige præcis den båd, de tror, klarer sig allerbedst til kapsejladsen HTX Single Sheet Skiff Challenge

Tidspunkt: Fredag den 25. august 2017 fra kl. 12.00 – 13.15. Finaleheatet forventes at starte kl. 12.50.

Sted: Horsens fjord ved Langelinje, 8700 Horsens. 

Vælger bedste bådtype efter prøvesejlads

Forud for kapsejladsen har eleverne blandt andet lavet modeller af deres både i størrelsesforholdet 1:10. Modellerne har de prøvesejlet i et stort kar for at teste fremdrift og stabilitet. Ian Dahl Oliver og Jens Høigaard Jensen har sammen med deres gruppe prøvesejlet tre forskellige bådtyper. 

”Vi har hentet inspiration i den slanke og spidse facon, som speedbåde har. I vores prøvesejladser har vi eksperimenteret med bundens og bagendens udformning, og hvornår snuden på båden skal begynde at bue opad. Det er et supersjovt projekt, fordi vi konkurrerer mod de andre, og det motiverer os til at lave den bedste båd,” siger Ian Dahl Oliver. 

Bruger viden fra flere fag

Kapsejladsen er afslutningen på et typisk HTX-projekt i fagene Teknologi og fysik, hvor eleverne ud fra deres viden beregner, eksperimenterer, analyserer og afprøver mulige løsninger til en given opgave eller problemstilling. 

”Kapsejladsen er et godt projekt, fordi vi kombinerer teori og praksis. Vi bruger vores matematiske viden om geometriske former og vores viden om kræfter, opdrift og strømning fra fysik, når vi konstruerer båden. Så må vi se, om vores teorier og båden holder vand til kapsejladsen,” fortæller Jens Høigaard Jensen.

Film fra kapsejladsen 2016

Materialer til rådighed

  • 1 krydsfinérplade på cirka 2,5 m x 1,2 m og 5 mm i tykkelsen
  • 60 strips
  • 2 tuber silikonefugemasse
  • 2 m langt bræt til udformning af pagaj.