19-årige Mathias handler med hele verden

30. oktober 2018

Dubai, Brasilien, Italien og Israel. Det er bare nogle af de 16 lande, hvor 19-årige Mathias Holmgaards kunder bor. Han er salgselev hos Hay i Horsens, udlært marts 2019 og har afsluttet EUX-Business.

Hvad er dine arbejdsopgaver?

Jeg har ansvaret for mine egne kunder, som alle er udenlandske forhandlere af Hays produkter. Det kan være større butikker eller kædebutikker som fx Illums Bolighus i Norge. Mit job er blandt andet at svare på kundernes henvendelser om vores sortiment og at sørge for, at de varer, de har bestilt, bliver leveret til den aftalte tid. 

Hvad er din yndlingsopgave?

Det er sjovt at taste ordrer, det er jo det, vi lever af, men jeg kan nok allerbedst lide dialogen med kunderne. Jeg synes, det er vigtigt at få en god relation til dem. Det kræver nogle gange en ekstra indsats, fordi vi ikke mødes face to face, men for det meste kun kommunikerer pr. mail og en sjælden gang i telefonen. 

Mathias Holmgaard er salgselev hos Hay i Horsens.

Hvordan kommunikerer du med dine kunder?

Al kommunikation med kunderne foregår på engelsk. I starten var sproget min største udfordring, fordi jeg ikke kendte alle de engelske forretningsord. Jeg lærte det heldigvis ret hurtigt, og i dag er det helt naturligt for mig. 

Hvad er det vigtigste i dit job?

Først og fremmest er det vigtigt, at jeg ret hurtigt får en fornemmelse af, hvad mine kunder gerne vil have – hvad der passer særligt til deres kultur, og hvad der er aktuelt for dem lige i øjeblikket. Jeg skal yde god vejledning om Hays produkter og support i forbindelse med fx bestilling, fragt og eventuelle handelsbarrierer. 

Og så er det selvfølgelig godt for Hay, hvis jeg kan lave mersalg – altså sælge mere til kunden, end han havde regnet med at købe.  

Elevtiden er en investering i dit fremtidige job.

Mathias Holmgaard, salgselev hos Hay
Illustration: Sorte citationstegn

Hvad skal man som elev være opmærksom på?

Du skal indse, at du ikke kan alt fra starten, og at du er elev, fordi du skal lære. Samtidig skal du også bare kaste dig ud i opgaverne og ikke være bange for at lave fejl. Elevtiden er en investering i dit fremtidige job, og du skal huske, at dine kolleger vil dig det bedste. 

Hvad er dine fremtidsplaner?

Jeg er udlært i foråret 2019, og ind til september, hvor jeg skal ud at rejse, vil jeg gerne arbejde inden for mit fag. Jeg overvejer at læse videre, men først vil jeg have noget erfaring – og allerhelst vil jeg fortsætte i Hay.