Andreas underviser kinesiske børnehavebørn

09. oktober 2017

Andreas Møller Andersen blev student fra Learnmark Gymnasium HHX i 2017. Han har siden starten af september boet i Kina, hvor han arbejder i international børnehave, som ligger i byen Changzhou - en times kørsel i lyntog fra Shanghai.

Andreas er i Kina sammen med tre andre Learnmark-studenter, som alle havde kinesisk på A-niveau. Det er Jeppe Buch, Nanna Green Clemmensen og Wanida Phiphitkun, og de rejser tilbage til Danmark i januar 2018,

Læs interviewet med Andreas, der fortæller om en travl hverdag i Kina. Her får han gennem sit arbejde i børnehaven udvidet sit kinesiske ordforråd og får en større forståelse for den kinesiske kultur.

Hvad er det bedste ved jobbet?

Det bedste ved jobbet er at være sammen med børnene og opleve, at de lærer noget af det, jeg underviser dem i. Det er også super, at jeg kan forstå, hvad de siger på kinesisk, fordi det gør det lidt nemmere at være i kontakt med dem.

Skal børnene lære et nyt ord, så kan det være en fordel, at jeg siger ordet på både kinesisk og engelsk, for at de husker det bedre. En dag viste en kinesisk lærer et barn et æble og spurgte hvad det var. Barnet svarede på engelsk. Det var ret sjovt.

Hvordan er en typisk arbejdsdag?

Jeg underviser de yngste børn, som er i alderen 2-3 år, og på en typisk arbejdsdag møder jeg klokken 8:00.

  • 8:00-8:30: Børnene møder, og der står jeg og tre amerikanere, som også arbejder i børnehaven, og siger “good morning” og “hello” til dem. Børnehaven har en læge, der tjekker deres hænder og mund med en lommelygte, og så får de også håndsprit til deres hænder.
  • 8:30-8:50: Morning exercise, hvor alle børnehavens børn danser tre danse.
  • 9:00-11:00: Jeg er i den klasse, jeg underviser. Fra 10:00-10:20 underviser børnene i engelsk.
  • 11:00-11:30: Tid, hvor jeg kan planlægge emner og lege til de kommende lektioner.
  • 11:30-14:30: Pause inkl. frokost i børnehaven.
  • 14:30-15:00: Tid til at forberede og planlægge min undervisning.
  • 15:00-16:30: Jeg er i klassen ind til de går hjem klokken 15:45. Jeg skal blive på skolen til 16:30 og kan så bruge den resterende tid på at forberede og tale med mine kollegaer.

Børnehaven er privat og det koster omkring 60.000 kr. om året at have et barn i børnehaven.

Jeppe, Nanna, Wanida og Andreas i Kina.

Kan du bruge det, du har lært i kinesisk undervisningen?

Ja! Det jeg har lært i undervisningen på HHX har været en rigtig god hjælp og har været med til, at jeg nogenlunde kunne forstå og tale med kinesere. Undervisningen har også givet mig et godt indblik i den kinesiske kultur.

Kan du mærke, at du bliver bedre til kinesisk?

Ja, jeg kan mærke, at mit kinesiske bliver bedre. Det gælder specielt skrifttegn og det at lytte til kinesisk. Jeg kan læse og genkende flere skrifttegn på fx skilte og vinduesfacader når jeg går rundt i byen, end da jeg kom. Den kvittering jeg får på de madvarer, jeg køber i supermarkedet, lærer mig, hvordan de forskellige madvarer skrives med skrifttegn.

Det hjælper meget at være her. Det er især en god hjælp, at jeg hele tiden hører kinesisk. Kineserne taler meget hurtigt, og derfor er det ofte svært at forstå, hvad de siger. Mange af dem går hurtigt ud fra, at du kan tale flydende kinesisk, og derfor taler de, som de vil tale til enhver anden, de kender.

Mit kinesisk bliver også bedre, fordi jeg taler med børnene i børnehaven. Deres kinesisk er mere simpelt og i et tempo, som er til at forstå. En god måde jeg lærer nye kinesiske ord, er når jeg spørger børnene, hvad forskellige ting hedder på kinesisk.

Hvordan oplever du den kinesiske kultur? Hvad har overrasket dig?

Jeg oplever den kinesiske kultur som meget vigtig for kineserne. De går meget op i at følge traditioner.

Det har vi fx oplevet ved, at der ved dødsfald i en kinesisk familie har været spillet musik omkring deres bopæl en hel dag. Vi var en morgen ude for, at der blev affyret fyrværkeri og spillet musik klokken 05:30. Familien er i det hele taget utrolig vigtig for kineserne.

Kineserne er super venlige og hjælpsomme, når man taler med dem. De kigger ofte en gang eller to, når der kommer en hvid udlænding gående forbi. Vi har også fået et godt indtryk af Kinas madkultur. Da maden både er god og billig, så får vi også prøvet en masse forskellige kinesiske retter.

Hvad laver du i din fritid?

I min fritid læser jeg bøger, øver kinesisk og løber. Jeppe, som er en af de andre Learnmark-elever, og jeg spiller også fodbold med nogle kinesere en til to gange om ugen. Dem har vi mødt gennem en amerikaner fra min børnehave. Det er også en god måde at være sammen med kinesere på uden for arbejdstiden.

I weekenden er vi somme tider også ude at få en øl med mine amerikanske kollegaer og nogle af deres venner. Somme tider mødes alle os fra Learnmark i weekenderne for at høre, hvordan vi har det, og hvordan det går i børnehaven.

Vi har meget forskellige hverdage i de børnehaver, vi arbejder i, og vi har hver især ansvar for forskellige opgaver. Nogle har kun én klasse, de underviser, mens nogle af os har flere klasser, som vi underviser.

Hvordan bor du?

Jeg bor i en toværelses lejlighed tæt på min børnehave sammen med Jeppe. Vi bor på ottende sal med udsigt til en skyskraber og bygninger, hvor byens regering hører til. Vi bor i et bygningskompleks, hvor der er er vagter ved indgangene 24 timer i døgnet.

Hvordan finansierer du dit ophold?

Jeg har sparet penge op til turen gennem mit fritidsjob, mens jeg gik på HHX. Jeg har betalt et depositum for turen, som jeg løbende får tilbage, mens jeg er her, og det bruger jeg også til at finansiere mit ophold.