App mod ensomhed sikrer HTX-elever flot placering til opfinderkonkurrence

16. november 2017

Invitér nogen du ikke kender til fællesspisning, eller tilmeld dig en fest, hvor du ikke kender nogen. Det er idéen bag en ny app, som skal bekæmpe ensomhed. Appen indbragte tre HTX-elever fra Learnmark Gymnasium en flot 3. plads og 4.000 kr. ved opfinderkonkurrencen Da Vinci. 

Løs et hverdagsproblem ved hjælp af teknologi og deltag med jeres løsning i opfinderkonkurrencen Da Vinci. Det gjorde 110 hold fra hele landet den 16. november 2017. Fra Learnmark Gymnasium HTX deltog 25 hold med over 90 elever. Fem hold gik videre i finalen, og et hold fik en flot 3. plads og 4.000 kr. med appen Nearby, som skal være med til at bekæmpe ensomhed. 

Bag opfindelsen af den nye app er Viktor Bull Kramer, Mikkel Helsing Andersen og Jakob Østergaard Rasmussen, som går i 2. g. 

”En dag kom vi til at tale med en af vores kammerater om, at vores samfund er ret tillukket, og at det kan være svært for dem, der ikke har nogen nære venner at blive en del af fx arrangementer eller fester. Det problem satte vi os for at løse, og det blev til vores app Nearby,” fortæller Viktor Bull Kramer. 

Holdet har selv programmeret deres database helt fra bunden, og det var blandt andet noget af det, som dommerne lagde vægt på i deres begrundelse. 

To Learnmark-hold i finalen

I den indledende runde skulle hvert hold på deres stand præsentere deres opfindelse, tankerne bag og opfindelsens udviklingsmuligheder for to dommere. De fem bedste hold gik videre til finalen. Her kvalificerede to hold fra Learnmark Gymnasium HTX sig. 

Ud over holdet med appen Nearby nåede holdet med Jens Højgaard Jensen, Leif Rossau, Ian Dahl Oliver og Michelle Lehmann Nichum også til finalen. De har opfundet en maske, som skal bruges i oplysningskampagner om risici ved at ryge målrettet unge. 

”Vores maske giver en fornemmelse af, at ens luftveje er indsnævret på grund af KOL. På den måde viser den helt tydeligt konsekvenserne ved at ryge. Tanken er, at der også skal udvikles materiale om rygning og KOL, så skolerne har en hel pakke, de kan bruge i undervisningen,” fortalte Jens Højgaard Jensen til dommerne i finalen.

Mange opfindelser med potentiale

HTX-eleverne fra Learnmark Gymnasium har arbejdet det meste af efteråret med deres opfindelser. Før de kunne gå i gang med at lave en prototype, har de blandt andet lavet brugerundersøgelser, konkurrentanalyser og målgruppeanalyser. Derudover har du skullet indhente viden om lovgivning, egnede materialer og disses påvirkning af miljøet.   

Blandt de mange Learnmark-opfindelser er fx en app, der skal gøre det nemmere at finde handicapparkering, et varmeindlæg til sokker, som skal holde fødderne varme på kolde dage, et fleksibelt cykelstativ og sæbe, der afslører, om alle bakterierne er vasket væk. 

Opfinderkonkurrencen Da Vinci var en del af Danish Entrepreneurship Award 2017, som blev afholdt i Messe C i Fredericia. Bag arrangementet stod Fonden for Entreprenørskab.

 

Se liste med alle opfindelserne

 • Slim lavet af pvc og borax til at rense tastatur – tager både støv og bakterier
 • ZenPost - få en besked på din mobiltelefon, når der er post i din postkasse
 • Clean Future – et stort filter som kan rense store mængder vand
 • Store stofposer skal være et alternativ til dyre og ikke særligt miljørigtige plastikposer, når vi handler.

 • App til nemt at finde og mappe parkeringspladser til handicappede
 • Find attraktioner i den by, hvor du holder ferie i en app
 • Varmeindlæg til fx sokker, som skal holde fødderne varme på kolde dage. Indlægget er lavet af natriumacetat og vand
 • From dirty to diamond – en papirskrans til toilettet skal erstatte den bakteriebefængte toiletbørste på toilettet
 • Re-Scent - brug et næsefilter, hvis du arbejder et sted, hvor det lugter meget. Filteret kan også hjælpe pollenallergikere
 • Genbrug mere – lav fx tasker og hynder ud af gamle skjorter og bogkasser ud af gamle paller
 • Dandy Cans – tøm skraldespanden nemt uden at få bakterier på hænderne
 • BIMI Watersupply – et tårn med kølerelementer danner kondensvand, når varmen i tørkeramte områder rammer tårnet. Vandet kan bruges til fx vanding af afgrøder eller madlavning
 • Lav strøm, mens du er i bad. En minipropel og en dynamo i din bruser kan producere strøm, så du fx kan oplade din mobil gratis
 • En fleksibel batteriholder kan integreres i elektronik, så man ikke behøver bruge forskellig størrelse batterier
 • TN200 – et fleksibelt cykelstativ
 • En sæbe med glowjam afslører, om du har flere bakterier på hænderne efter håndvask. Et ultraviolet lys i fx en håndtørrer lyser evt. bakterierområder op
 • T. Transport – tre forskellige monteringsstande til at montere på hårde, bløde og vandrette flader
 • Et stort skilt, der registrerer bevægelser, skal advare lastbiler om eventuelle cyklister før højresving
 • En sekundtæller, som viser, hvor lang tid der går, inden der bliver grønt i et lyskryds – målrettet bilister