Brolæggere gør det med stil

14. september 2016

Det er fedt at være brolægger, fordi vi udsmykker gader og stræder med vores gamle og smukke håndværk. Vi sætter flotte rammer om bygningsværker og skaber veje gennem parker.

Og vi gør det med stil!

Thomas Eriksen, brolægger

Brolæggere gør det med stil

Thomas Eriksen blev uddannet brolægger i april 2015. Her kan du læse, hvorfor han er vild med at være brolægger.

"Det er fedt at være brolægger, fordi vi udsmykker gader og stræder med vores gamle og smukke håndværk. Vi sætter flotte rammer om bygningsværker og skaber veje gennem parker. 

Vi bruger sten, der bliver hugget ud af alle verdens bjerge og fletter dem sammen til fortove, kørebaner, pladser og terrasser. Vi former mønstre af buer, kryds, stjerner og cirkler - ja alle geometriens former. 

Og vi gør det med stil! 

Vind og vejr

Brolægning kræver god fysik og til tider rigtig varmt tøj. 

Vi arbejder ude året rundt og mærker både varmen om sommeren og kulden om vinteren. Og imens vi så udfolder os kreativt med vores hamre og mejsler, så får vi rigtig meget igen. 

Fornemmelsen af at skabe et flot stykke håndværk og en tommelfinger op af fra en forbipasserende. 

Det fedt!

brolægger svendeprøve Thomas Eriksen (tv.) afsluttede sin svendeprøve med ros. På billedet ses han sammen med underviser Jesper Christiansen og repræsentanter fra Dansk Byggeri og 3F.

Historie

Vores håndværk har eksisteret i tusindvis af år. Romerne lavede veje og gader. Vikingerne lavede hærvejen. Bønderne brolagde gårdspladser.Og jeg kunne blive ved. 

Det hele er bygget op i sten, der er fundet eller kløvet, og det er fedt at være en del af et så gammelt håndværk. 

I samarbejde med moderne arkitektur og kreativt brug af tegneprogrammer skaber vi hele tiden noget nyt. Det er kun fantasien, der sætter grænser for os. Deri har brolægning et stort potentiale. 

Det gør brolæggere specielle

Hvad skiller brolæggeren ud fra anlægsstruktøren og anlægsgartneren, som også beskæftiger sig med belægning?

Forskellen er nok nemmest at forklare ved at sammenligne en bager og en konditor. Hvor en bager har en stor og bred vifte af færdigheder, der tryller konditoren lidt mere med sukkeret. Men stadig inden for samme fag. 

Det er, hvad brolægning drejer sig om. Et kunsthåndværk på et praktisk fundament. 

Mit uddannelsesforløb

Jeg er uddannet hos entreprenørfirmaet Gunnar Nielsen i Aars, hvor jeg var den første brolæggerlærling. I samarbejde med firmaet og Learnmark Horsens lærer jeg en masse om opbygning af fortove, veje, trapper og alt der indebærer natur- og betonsten. 

Jeg lærer om opbygning af bundforhold, så det fremstillede håndværk kan fremstå flot i mange år - selv med stor trafikbelastning. 

Jeg har det fedeste job!  

Er du kreativ? Elsker du at være ude? Og er du ikke bange for sved på panden? Så bliv brolægger på Learnmark Horsens!

Thomas Eriksen, brolægger
Illustration: Sorte citationstegn