Dimission for 32 nye erhvervsassistenter: ”De fortjener en Oscar!”

12. juni 2017

Den 14. juni 2017 får 32 unge overrakt deres eksamensbevis på, at de nu er uddannet erhvervsassistenter fra Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg. 

De seneste uger har der været en særlig stemning i undervisningslokalerne på Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) i Horsens. Her har 32 elever gået til eksamen i blandt andet dansk, engelsk eller naturfag som afslutning på deres toårige uddannelse til erhvervsassistent. 

For nogle af dem er det første gang, de går til eksamen, og fælles for dem alle er, at de i løbet af deres uddannelse har udviklet sig både fagligt, personligt og socialt. Det er ifølge afdelingsleder Helle Balleby især de unges egen fortjeneste, men kontaktpersoner i de virksomheder, hvor KUU-eleverne har været i erhvervstræning, og kontaktlærerne på KUU har også en stor andel i, at de unge den 14. juni har gennemført en uddannelse – nogen mod al forventning. 

”Jeg er så stolt. Det, vores KUU´ere har præsteret her, er lige til en Oscar! De har rykket sig helt vildt. Da de startede, kunne vi langt fra forudsige, at det ville gå så godt. Alle har bestået deres eksaminer, alle er afklarede om enten uddannelse eller job og fire af eleverne har praktikaftaler,” fortæller Helle Balleby. 

I august 2015 startede 43 elever på den nye KUU-uddannelse i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg. Undervejs er tre startet på en ungdomsuddannelse, en er på barsel og syv er stoppet af andre årsager. Det forholdsvise lille frafald er blandt landets bedste og stik mod politikernes forventninger om, at op mod halvdelen af eleverne ville falde fra uddannelsen. 

Erhvervstræning i virksomheder

En stor del af den toårige KUU-uddannelse foregår i forskellige virksomheder, hvor eleverne er i erhvervstræning inden for det erhvervstema, de har valgt ved uddannelsesstart. Her har KUU-eleverne lært, hvad det kræver at passe et job, og de er blevet afklaret i forhold til uddannelse og/eller job. 

”Vi skylder virksomhederne og deres kontaktpersoner stor tak. Det er et uvurderligt samarbejde, hvor de stiller både erhvervstræningspladser, deres tid og ekspertise til rådighed. Nogle af eleverne kunne i starten kun være på arbejde i to timer eller var ustabile i deres fremmøde. Ved fælles hjælp, tålmodighed og de unges vilje har de nu fået så meget råstyrke, at de kan varetage et job på 37 timer,” fortæller Helle Balleby med stolthed i stemmen. 

Erhvervstræningen i virksomhederne har også banet vejen for lærepladsaftaler for fire af KUU-eleverne. Det er meget flot, da de fleste lærepladsaftaler først indgås, når man har afsluttet Grundforløb 2 på en erhvervsuddannelse – og den er KUU-dimittenderne ikke startet på endnu.  

Stemningsbilleder fra en festlig dimission

Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune, roste i dimissionstalen de nye erhvervsassistenter for deres jernvilje til at gennemføre en uddannelse. 

”Vi fejrer, at I i dag er uddannet erhvervsassistenter, og jeg er så stolt af jer! Det har indimellem været op ad bakke, men I har kæmpet og haft fokus på jeres successer. I været i erhvervstræning i forskellige virksomheder, hvor I både har lært at udføre faglige opgaver og at begå jer på en arbejdsplads, og I har bestået jeres eksaminer med flotte karakterer. I kan så meget – bliv ved med at tro på det, for I er for seje. Angrib livet, samfundet har brug for jer.”

Tak til alle, der deltog - og særligt tak til KUU-trioen for fantastisk underholdning!