EUX-elever laver business på tværs af grænsen

07. december 2017

EUX-elever laver business på tværs af grænsen

Indret et kontor med 10 arbejdspladser. Køb borde, stole, lamper, skabe osv. i enten Horsens eller Kiel. Det var opgaven for eleverne på grundforløb 2 på EUX-Business og en gruppe tyske handelsskoleelever fra vores venskabsskole RBZ Wirtschaft i Kiel.

I første del af projektet skulle eleverne gruppevis i henholdsvis Horsens og Kiel etablere en simuleret virksomhed, som skulle sælge kontormøbler. De skulle blandt andet optage lån til køb af varelager, lave virksomhedsbeskrivelse, budget og markedsføringsmateriale.

Efter etablering af virksomheden skulle eleverne indrette deres kontor med 10 arbejdspladser. Møblerne skulle de købe hos de andre virksomheder i enten Horsens eller Kiel.  Al kommunikation med samarbejdspartnerne i Kiel foregik på engelsk – både når det var mundtlige forhandlinger via Skype eller i skriftlige forhandlinger og aftaler pr. mail.

Aftaler blev lukket i Horsens

Torsdag og fredag mødtes eleverne fra Kiel og Horsens på Learnmark Business, hvor de skulle lukke de sidste handler – både som købere og sælgere.

Den horsensianske virksomhed Lighting Group solgte kontorbelysning i god kvalitet til fair priser. De havde fordelt arbejdet mellem sig, så Laura var indkøbschef, Annika var sales manager, Sabrina var økonomichef og Louise var direktør.

Fredag formiddag havde de solgt 40 lamper til både danske og tyske virksomheder, og ordrerne blev ved med at komme ind. En tysk delegation kom lige inden lukketid forbi Lighting Groups kontor for at bestille 10 lamper. De var ikke på lager, men i fælleskab besluttede virksomhedsledelsen hurtigt, at de måtte købe nogle ekstra hjem fra lageret for at få handlen i hus. Den danske virksomhed var benhård i forhandlingen og fik køberne til bl.a. at betale for fragten.

Lighting Group

Lærerig og udfordrende uge

Det har været en travl uge med mange forskellige arbejdsopgaver. De fire chefer i Lighting Group er enige om, at det har været en både lærerig og udfordrende uge.

”Vi har lært, at det gælder om at holde hovedet koldt. Der er mange ting, man skal tænke på, når man starter en virksomhed op. Det er vigtigt, at det hele bliver struktureret godt fra starten, så alle ved, hvilke opgaver de skal løse,” fortæller Annika, og hendes kollega Laura tilføjer:

”Efter tyskerne rejste hjem, skulle vi lave fakturaer, gøre kassen op og lave resultatopgørelse. Alt vores materiale er samlet i en rapport, som vi har afleveret og forsvaret mundtligt,” siger Laura.

Hun indrømmer, at det i starten krævede lidt ekstra mod at springe ud i at kommunikere på engelsk, men når man er i det, så er det ikke så slemt, og man lærer meget af det.

I en af de tyske grupper arbejdede Umutsu, Celine, Kenneth og Leon. Deres virksomhed hed LightingMcMöbler og solgte både kontormøbler og belysning. De lagde især vægt på, at deres produkter var produceret under gode forhold.

Hele gruppen var enige om, at de i løbet af ugen var blevet meget bedre til både skriftlig og mundtlig engelsk.

”Vi har både lavet videoopkald over Skype og skrevet forretningsbreve til hinanden på engelsk. Det er et godt projekt, fordi det minder om virkeligheden. Vi er jo på en slags forretningsrejse,” fortæller Umutsu.

LightingMcMöbler

Forretningsrejse til Kiel 2018

Learnmark Business regner med, at samarbejdsprojektet med venskabsskole RBZ Wirtschaft i Kiel fortsætter, så de kommende GF2-elever på EUX-Business også kan blive en del af projektet. I 2018 er det planen, at Learnmark-eleverne rejser på forretningsrejse til Kiel.