EUX-elever sætter fokus på sikkerhed

16. januar 2017

Mikkel Hannibal og Felix Møller er ved at uddanne sig til EUX-tømrere. Det vil sige, at de efter fire år både er udlært tømrere og har fag på gymnasieniveau, så de kan læse videre til fx ingeniør eller bygningskonstruktør. 

Deres uddannelse foregår tre steder: På Learnmark Tech, hvor de lærer den tømrerfaglige teori og praksis, på Learnmark Gymnasium HTX, hvor de har gymnasiefag, og i de virksomheder, hvor de er i lære. 

Omsætter teori til praksis

Særligt i gymnasiefaget teknologi oplever de, at det, de lærer de forskellige steder, går op i en højere enhed. De har netop afsluttet et projekt, hvor de skulle finde et hverdagsproblem under overskriften Sikkerhed. Problemet skulle de herefter finde en løsning på ved hjælp af deres viden om blandt andet samfundet, fysik, matematik og deres tømrerfaglighed. 

”I det her projekt fik vi brugt rigtig mange af de teorier, som vi har lært. Det er fedt at opleve, at vi her og nu kan bruge det, vi lærer i undervisningen. Vi afprøver teorierne i stedet for kun at læse om dem i en bog. Det gælder i det hele taget meget af det vi lærer på EUX,” siger Felix Møller. 

Chikane til parkeringsplads

Sammen med Mikkel Hannibal ville han gøre trafikken på store parkeringspladser mere sikker. Det løste de med en flytbar vejchikane, som var lavet af en platform med stødabsorberende fundament. Oven på fundamentet byggede de en tønde, som et levende træ skulle plantes i. 

”Inden vi kunne gå i gang med at bygge vejchikanen, skulle vi gøre os mange overvejelser om fx materialernes holdbarhed, miljømæssige konsekvenser, konkurrence i forhold til eksisterende produkter på markedet, transport af materialer og beregne en pris på, hvad en chikane ville koste at producere. Vi tegnede vejchikanen i AutoCAD, og først herefter kunne vi gå i værkstedet,” fortæller Mikkel Hannibal. 

Vi lever i et sikkert samfund

Det var ikke umiddelbart let at finde et problem for de to tømrerelever, og hele arbejdsprocessen fik dem til at tænke mere over det samfund, vi lever i. 

”Det gik op for os, at vi faktisk lever i et godt samfund, hvor der er rigtig mange regler og sikkerhedsforanstaltninger, der er med til at sikre, at vi ikke kommer til skade, hvis vi bruger vores sunde fornuft. Det samme gælder i vores fag, hvor der er rigtig mange regler omkring sikkerhed,” siger Felix Møller. 

Videreuddannelse

Projektet om sikkerhed kunne EUX-eleverne være kommet til eksamen i, men de slap med en omfattende rapport og den praktiske del af projektet. Snart skal de starte hos deres mestre, hvor en mere praktisk hverdag venter efter halvandet år på skolebænken. 

Mikkel Hannibal er i lære hos tømrerfirmaet Torntoft og Mortensen, mens Felix Møller er i lære hos Tømrerfirmaet Weimann & Riisager. De er udlært sommeren 2019 og har begge planer om at fortsætte som tømrersvende et par år, inden de formodentlig læser videre til enten bygningskonstruktør eller ingeniør. 

”Efter svendeprøven er man ikke færdig med at lære håndværket, så det giver god mening at fortsætte et par år i faget, inden man læser videre. Og det er jo det, der er så fedt ved denne uddannelse – vi kan arbejde som tømrere, og har vi lyst til at læse videre, så kan vi gøre det,” understreger Mikkel Hannibal. 

EUX-struktører løser samme udfordring

Mikkel Hannibal og Felix Møller går på hold med elever, der er ved at uddanne sig til EUX-struktører. De skulle naturligvis løse deres projekt om sikkerhed med udgangspunkt i deres fag. 

En gruppe lavede en designet tank til opsamling af regnvand fra tagflader. Opsamlingstanken var lavet med henblik på salg i fx byggemarkeder til private husejere. Gruppens rapport handlede blandet andet om problemet med klimabetingede oversvømmelser. 

En anden gruppe lavede en kombineret stige og faldsikring til brug ved arbejde på tagflader, som sikring af håndværkeren mod fald fra taget. Opfindelsen skulle både være så let og sammenklappelig som muligt, så den er let at transportere - og dermed vil sandsynligheden for, at det bliver brugt, være større. 

To grupper arbejdede sig med sikring mod skader fra klimarelaterede oversvømmelser. Den ene gruppe udviklede en teknisk løsning, så trægulve, der udvider sig som følge af vandpåvirkning ved oversvømmelse, ikke bliver ødelagt eller skubber på skillevæggene. Den anden gruppe udviklede en sikring af skabe, så gulvene kan hæve sig fx ved oversvømmelse i en kælder, hvor gulvene vil følge med vandet op, efterhånden som det måtte stige. 

En sidste gruppe udviklede en lille hylde til at anbringe på stiger, så værktøj eller fx spand med maling kan stå sikkert og tilgængelig for håndværkeren, så han ikke behøver at have det i hånden hele tiden, mens han er på stigen. 

Mikkel Hannibal og Felix Møller, EUX-tømrere Mikkel Hannibal og Felix Møller, EUX-tømrere