EUX´ere på studietur til Budapest

13. oktober 2017

Det bedste ved studieturen var det sociale sammenhold. Sådan siger Caroline Vinther Brandstrup og David Brodersen, som går på studieåret på EUX-Business, efter fem dage i Budapest. 

Hvorfor kritiseres Ungarn for ikke at være demokratisk nok, og hvad kan man opleve som ung i Budapest? Det fik eleverne på studieåret på EUX-Business svar på, da de var på studietur til den ungarske hovedstad. 

Her var de blandt andet til foredrag på den danske ambassade, på rundvisning i parlamentet og på sightseeingtur til byens kendte seværdigheder. 

For Caroline Vinther Brandstrup og David Brodersen, som går i hver sin studieårsklasse på EUX-Business, var det sociale sammenhold på turen også en del af formålet med turen. 

”Der var lagt op til, at vi også skulle hygge os. Og det gjorde vi. Vi havde det supersjovt og kom til at lære hinanden at kende på tværs af klasserne,” fortæller David Brodersen og Caroline Vinther Brandstrup supplerer: 

”Det var også spændende at opleve en fremmed by på egen hånd. Om aftenen mødtes vi for at spise og hygge os sammen. På den måde kom vi til at lære både hinanden og lærerne godt at kende.” 

Interview med en lokal indbygger

I løbet af studieturen skulle eleverne gruppevis interviewe en ungarer om at bo i Budapest. David Brodersen og hans gruppe valgte at interviewe de to receptionister på hotellet. 

”De fortalte blandt andet, at en stor del af den ungarske befolkning har svært ved at tale engelsk, og at det er en af landets udfordringer. Det er et problem, når mange turister besøger landet, som ligger centralt i Europa, og har et godt ferievenligt klima. Vi oplevede også, at mange ungarere er dårlige til at tale engelsk, men det gode er, at flere og flere bliver bedre til sproget,” siger han.

Budapest Business okt 2017 (20).JPG
Budapest Business okt 2017 (6).jpg
Budapest Business okt 2017 (9).jpg
Budapest Business okt 2017 (10).jpg

Sightseeing

EUX-eleverne fik også set de mest kendte seværdigheder i Budapest på en guidet bustur og en sejltur på Donau. Derudover kunne de suge den lokale kultur til sig, når de gik på opdagelse i hovedstaden. 

”Mindesmærket for jøderne, der blev myrdet under 2. Verdenskrig gjorde et stort indtryk på mig. Her kunne man virkelig mærke historien. Budapest er en smuk by med mange store og flotte bygninger, men den er også meget østeuropæisk,” siger Caroline Vinther Brandstrup. 

Eleverne boede på et hotel med et stort svømmebassin, hvor de kunne tage en svømmetur, inden de skulle af sted til dagens aktiviteter, eller når de kom hjem fra en lang dag i storbyen.

Ny viden

På den danske ambassade i Budapest fik eleverne et foredrag om Ungarns økonomi, landets historie og den politiske situation. Viden herfra og fra en rundvisning i det ungarske parlament, som er verdens tredjestørste, skulle eleverne bruge til at skrive en blog om udbyttet af deres studietur. 

”Bloggen skulle indeholde teorier fra forskellige fag. Det var fx samfundsfag, hvor vi skulle skrive om det politiske system og matematik, hvor vi skulle lave statistiske beregninger om befolkningstilvækst. Vi har også lavet film om det, vi har oplevet,” fortæller Caroline Vinther Brandstrup.