EUX-murer: Det jeg lærer hos mester, kan jeg bruge i opgaver på skolen

30. oktober 2018

I september 2018 blev hun udlært EUX-murer. Hun fik topkarakterer og bronzemedalje til sin svendeprøve og den forsølvede murske af Dansk Byggeri for både at være en særlig dygtig og interesseret murerlærling og en god kammerat. 

Navnet er Charlotte Lindgaard Pedersen, hun er 21 år og arbejder i dag ved HD Byg i Ejstrupholm, hvor hun også er udlært. 

Som EUX-murer er Charlotte Lindgaard Pedersen på fire år både uddannet murer og har fag på gymnasieniveau, så hun kan læse direkte videre til bygningskonstruktør, som er en af hendes fremtidsdrømme. Hun har i løbet af uddannelsen fået undervisning på Learnmark Gymnasium HTX, Learnmark Tech og hos murermesteren i Ejstrupholm. 

Hvorfor valgte du at blive EUX-murer?

Efter 9. klasse startede jeg på HHX, fordi jeg troede, det var noget for mig. Jeg fandt efter to måneder ud af, at der var alt for meget stillesiddende teoriundervisning til mig, Jeg startede i stedet på Step 10 for at finde ud af, hvilken uddannelse der bedst passede til mig. 

I løbet af 10. klasse fik jeg at vide, at Learnmark Tech startede uddannelsen til EUX-murer, og så tænkte jeg, at det ville jeg da prøve. Efter et par dages brobygning var jeg overbevist – jeg ville have en uddannelse, hvor jeg både skulle have fysisk arbejde og undervisning på gymnasieniveau. 

Hvordan var undervisningen på Learnmark Gymnasium HTX?

På EUX-uddannelserne går det stærkt, fordi vi skal lære stoffet på kortere tid, og man skal hænge i for at følge med. Det lidt tunge gymnasiestof bliver lettere, fordi lærerne er gode til at inddrage byggeriet i undervisningen og sætte teorierne i forhold til det, man arbejder med i byggeriet. 

På gymnasiet gik jeg i klasse med EUX-tømrerne. Vi havde det godt sammen, og jeg synes, det var godt at lære mange nye mennesker at kende. Samtidig kunne vi også lære af hinandens erfaringer fra vores læretid, som vi både kunne bruge i undervisningen og på byggepladsen. 

Hvad husker du fra din undervisning på Learnmark Tech?

Når jeg var på Learnmark Tech, havde jeg undervisning sammen med murere fra andre hold. Det betød, at jeg i løbet af min uddannelse lærte mange nye mennesker at kende, og at jeg fik viden om, hvordan man arbejder i andre firmaer. 

Vi havde teoriundervisning, hvor vi lærte at tegne de opgaver i AutoCad, vi skulle udføre i murerhallen, og vi fik murerfaglig viden om fx arbejdsmetoder og materialer. Det var alt sammen noget, jeg kunne bruge, når jeg kom tilbage til min mester efter skoleforløbet. 

Hvordan var det at være murerlærling?

Jeg skulle lige vænne mig til at være hos mester. Der var meget, jeg skulle lære, men heldigvis har HD Byg haft mange lærlinge, og svendene var gode til at lære mig, hvordan jeg skulle gøre tingene. Og så kan jeg godt lide, at der ikke er så meget fnidder i en skurvogn. Der er en afslappet stemning, hvor humor og det sociale samvær bliver en del af hverdagen, fordi man arbejder tæt sammen med sine kolleger på byggepladsen. 

Man mødes på tværs af aldersgrupper og indgår i et fællesskab, hvor man undervejs får mere og mere ansvar. 

Jeg startede i lære, da jeg var 18 år, og jeg er blevet mere moden, siden jeg startede. Jeg tror, det skyldes, at man vokser af at få ansvar. Og det fik jeg ret hurtigt i min læretid. Der var selvfølgelig altid en murersvend, der holdt øje med mig, men det var fedt at have deres tillid til, at jeg selv kunne klare opgaverne. 

Det er helt bevidst, at jeg har taget en praktisk uddannelse, før jeg læser videre. Som bygningskonstruktør vil jeg have en fordel, fordi jeg kender til arbejdsgangen på en byggeplads.

Charlotte Lindgaard Pedersen, EUX-murer
Illustration: Sorte citationstegn

Hvad er det bedste ved en EUX-uddannelse?

En EUX-uddannelse er en kombination af det bedste fra to verdener. Jeg kan godt lide at kombinere teorien med praksis, og at det, jeg lærer hos mester, kan bruges i opgaver i skolen. 

Når jeg var ved at køre træt i teorien på gymnasiet, vidste jeg, at jeg om kort tid enten skulle i værkstedet på Tech eller ud til mester. Og når jeg var ved at have fået nok af at mure, så var der ikke lang tid til, jeg skulle tilbage til gymnasiet og Tech. 

Hvad er dine gode råd til andre, der skal vælge uddannelse?

Vælg den uddannelse, du selv synes, er fed. Tag dig ikke af, hvad andre tænker om dit valg, eller hvilken uddannelse dine forældre eller søskende har taget. For at finde den rette uddannelse, skal man nogle gange tage en chance. Det gjorde jeg, og det har jeg ikke fortrudt! 

Hvad er dine fremtidsplaner?

Jeg er glad for mit arbejde hos HD Byg, og selvom jeg i dag er udlært murersvend, er der jo meget jeg skal lære endnu. Når jeg har et par års erfaring, vil jeg gerne læse videre til bygningskonstruktør. 

Det er helt bevidst, at jeg har taget en praktisk uddannelse, før jeg læser videre. Som bygningskonstruktør vil jeg have en fordel, fordi jeg kender til arbejdsgangen på en byggeplads, jeg kender materialerne og ved, hvilken rækkefølge det er smartest at lave tingene i.