Fra HHX-student til iværksætter og ansat i Novo Nordisk

05. november 2018

Tobias Riisager er trainee hos Novo Nordisk, hvorfra han er udlært i februar 2019. Han er 23 år og blev student fra Learnmark Gymnasium HHX i 2015. Her havde han studieretningsfagene innovation og afsætning. 

Ved siden af jobbet som trainee læser han HD (diplom i erhvervsøkonomi) på deltid på Copenhagen Business School (CBS). Her har han undervisning to gange om ugen, og inklusive lektier fylder studiet i gennemsnit 16 timer hver uge. 

Mens Tobias Riisager gik i gymnasiet startede han webshoppen abeleg.dk sammen med sin storebror, der også er student fra Learnmark Gymnasium HHX. De solgte webshoppen, da han fik job hos Novo Nordisk, og storebroren samtidig fik job i Tyskland.

Novo Nordisk

Da jeg startede, vidste jeg ikke helt, hvad jeg fremover vil arbejde med, og derfor passede det mig godt, at jeg i mit trainee-forløb prøver mange forskellige arbejdsopgaver.

Tobias Riisager, HHX-student

Jeg har netop fået et job hos Novo Nordisk efter min elevtid, og det glæder jeg mig helt vildt til! Det er som Payroll Supporter, hvor jeg skal digitalisere manuelle processer.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: Sorte citationstegn

Gennem mit traniee-forløb bliver jeg uddannet kontorassistent. På Novo Nordisk er der et godt elevprogram, hvor jeg arbejder i forskellige afdelinger.

Illustration: Verdenskort
Tobias arbejder i forskellige afdelinger

 • Marketing, hvor jeg fx har været med til at arrangere lægekongresser i hele verden, og jeg har været med til at udforme vores stand til verdens største diabeteskongres i Lissabon, Portugal


 • ISOtrain, hvor jeg blandt andet havde en del af ansvaret for, at medarbejderne i produktionen fik den rigtige opkvalificering til at løse deres job. Her var der en del tastearbejde med kvantitative data


 • Business Assurance. Afdelingens opgave er at beskytte Novo Nordisks værdier og ”licens to operate”. Det gør vi blandt andet ved at hjælpe afdelingerne med fx at arrangere teambuilding og events.

Næsten al kommunikation i Novo Nordisk foregår på engelsk. Det er god træning, hvis jeg senere vil arbejde i en internationalt orienteret virksomhed – og så synes jeg, det er fedt og spændende, at det hele ikke er på dansk.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: Jordklode -man kan se nord og sydamerika

Jeg tror ikke, at jeg vil kunne studere fuld tid på universitetet. Det passer bedre til mig at kombinere opgaver på kontoret med teori på CBS. I denne branche gælder det om at have et godt CV, og det er jeg ved at opbygge nu. På sigt kunne jeg måske godt tænke mig at blive manager, men der er mange muligheder, og dem holder jeg åbne.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: Et arbejdsbord set ovenfra. Man kan se pc med en hånd på tastaturen, en kaffekop, blok og papir, der er krøllet sammen

CBS

Jeg kan godt lide at have noget at give mig til, og da vi solgte abeleg.dk, begyndte jeg at kede mig lidt. Derfor meldte jeg mig til HD-studiet på CBS.

Tobias Riisager, HHX-student

Jeg går på andet år på 1. del nu, som er grundlæggende teori inden for erhvervsøkonomi. På 2. del specialiserer man sig, og jeg overvejer at gøre det inden for Marketing Management. Novo Nordisk betaler mit studie, så måske de også gerne vil have indflydelse på, hvilket speciale jeg vælger.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: Et arbejdsbord set ovenfra. Man kan se pc med en hånd på tastaturen, en kaffekop, blok og papir, der er krøllet sammen

Når jeg er færdig med HD kan jeg fx læse cand.merc eller en master i økonomi.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: Hvide skyer på himlen

På CBS er det især i starten af nye fag en fordel, at jeg har haft fagene afsætning og virksomhedsøkonomi på HHX, fordi jeg har styr på de grundlæggende begreber som fx værdikædeanalyse, SWOT-analyse og forretningsplan.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: På et bord ligger en lineal, en fyldepen og en lommeregner
Gode råd om karrierevalg
 • 1.

  Spring ud i det, det skal nok gå!

 • 2.

  Sammensæt din uddannelse, så du bliver mest muligt motiveret

 • 3.

  Husk, du har mange forskellige veje til at nå dine mål.

Iværksætter

Abeleg.dk har været en stor del af min erhvervsdannelse, og jeg kan bruge meget af det, jeg lærte som selvstændig, i min forretningsforståelse på CBS. Jeg traf, sammen med min bror, alle beslutningerne i virksomheden selv, og det lærte jeg meget af!

Tobias Riisager, HHX-student

Efter tre år var det en fed følelse at sælge vores værk abeleg.dk. Det er fedt, at andre kan se værdien af det, vi har skabt og været glade for. Vi fik sluttet vores eventyr godt, og det er dejligt at se, at de kører videre med mange af vores idéer. Det viser, at vi havde fat i noget rigtigt.

Tobias Riisager, HHX-student
Illustration: Pile - peger mod højre