Fra murer til ingeniørstuderende

Siden 5. klasse har 22-årige Niels Harnvig fra Horsens haft en drøm om, at han først ville uddanne sig til murer og dernæst læse til ingeniør. Den drøm er nu gået i opfyldelse.

01. marts 2016

Niels Harnvig blev udlært murer i 2013 og studerer i dag til bygningsingeniør på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og han forventer at være uddannet civilingeniør i 2021.

Praktisk erfaring er en fordel

Niels Harnvig startede på ingeniørstudiet i august 2015 og oplever mange fordele ved at være uddannet murer, før han startede på sin videregående uddannelse. Et af hans bedste fag er statik, hvor man lærer om kræfters forløb i bygninger. Det kan fx være, hvor meget en bjælke giver sig, når man lægger stor vægt på den, eller hvor stor vægt en muret væg kan bære.

"Jeg kender materialerne, fordi jeg har arbejdet med dem. Det har givet mig en praktisk forståelse for, hvor meget fx mursten vejer, og hvordan de arbejder. Samtidig kender jeg arbejdsgangen på en byggeplads, og det gør det nemmere for mig at finde gode løsninger på byggeprojekter," siger Niels Harnvig.

Niels Harnvig i fuld gang med at mure sit svendestykke i efteråret 2013.

I praktik i Frankrig

Mens Niels Harnvig var i lære som murer, var han to måneder i Sydfrankrig, hvor han hos en fransk murermester lærte at mure i natursten.

"Den by, jeg arbejdede i, er en af de mest fredede byer i Frankrig. Det betyder, at alt skal bevares, når man renoverer.  Alt skal pilles ned sten for sten og bygges op igen med bedre isolering.  Det var to spændende måneder, hvor jeg lærte mange nye arbejdsmetoder," fortæller han.

Ønske om mere teori

Niels Harnvig har gennem hele sin læretid været meget interesseret i at få en dybere forståelse for byggeriets teoretiske fundament. Derfor søgte han et år efter, han var udlært murer, ind på det 1-årige adgangskursus til ingeniør, hvor han fik undervisning i gymnasiefagene matematik, fysik, kemi, dansk og engelsk.

"Det var naturligvis en stor omvæltning at gå fra en meget fysisk aktiv hverdag til at gå i skole, hvor vi i de fleste fag skulle nå tre års pensum på et år. Men det var spændende - især fordi vi i alle fag arbejdede med emner og opgaver, som var meget relevante i forhold til ingeniørstudiet," understreger han.

Da Niels Harnvig startede på uddannelsen til murer på Learnmark Tech, havde han ikke muligheden for at vælge uddannelsen til EUX-murer, som Learnmark Tech har udbudt siden august 2014.

"Den havde jeg helt sikkert valgt, hvis jeg skulle vælge ungdomsuddannelse i dag, så har man nemlig muligheden for at læse videre uden at skulle omkring adgangskurset," siger han.

Niels Harnvig til svendeprøveafslutningen i 2013, hvor han fik den forsølvede murske, som er murerafdelingens pris for både at være fagligt dygtig, en god ambassadør for faget og en god kammerat.

Fremtidsdrøm

Når Niels Harnvig efter planen er uddannet civilingeniør med speciale i byggeri og infrastruktur, drømmer han om at bliver ansat i et rådgivende ingeniørfirma eller hos et større entreprenørfirma.

"Selvom man som civilingeniør bruger en stor del af sin tid på kontoret med tegninger og beregninger, vil jeg stadig gerne være på byggepladsen, så jeg har tilknytning til den praktiske del af arbejdet," siger han.

Murer - svendeprøve sept 2013 (2).JPG
Murer - svendeprøveafslutning 270913 (20).JPG