GF1 og GF2 Food på øko-tur til Alrø

09. september 2020

Elever fra Grundforløb 1 og 2 FOOD har i samarbejde med Lone Landmand og Søren Sørøver gjort undervisningen mere virkelighedsnær ved at tage turen til Alrø og se det økologiske landbrug helt ”au naturel” 

Af Marianne Simonsen, underviser, Hotel og Restaurant

Samarbejdet inkluderer ligeledes Getsemane kirken og Præst Sarah Lehmann som initiativtageren. Det er Præst Sarah Lehmann, som har formodet at skabe kontakterne og ikke mindst gjort det muligt at ændre en traditionel skoledag til en tur ud i den friske luft.

Vi var et lille hold afsted, hvor første gang omhandlede økologiske grøntsager. Eleverne fra grundforløb 1 og 2 blev inspireret af Lone Landmands kærlighed til Moder Jord og ikke mindst til at tage vare på miljøet. Vi blev vist rundt i de store vinmarker med druer, hvor høsten nærmer sig i oktober måned og ikke mindst i den kæmpe æbleplantage, hvor fritgående høns ”rydder op” og spiser nedfaldsfrugten. Æblerne bruger Lone og Søren til at lave bl.a. vin, cider og bobler af. Lone fortalte, at alle æbler fra ca 3000 træer, bliver nænsomt plukket i hånden af parret selv – uden stødmærker og med en kærlig hånd. Gården er i sig selv et organisk hjul. Der er bier til at bestøve i foråret, ænder til at snadre snegle og andre lækkerier, høns til at spise nedfaldsfrugterne og ikke mindst massere af små nye træer til at beskytte og gavne vores klima. 

De unge mennesker var imponererede og værdsatte værtskabet og, at de måtte gå tæt på gårdens dyr. Hvem kan prale af, at have klappet en ged? Eller set får med august lam? Ja vi blev i hvert fald bevidste om, at klimaet har taget en drejning. Urtehaven var sået for anden gang i år og Smaskepot (det store uld-svin) hyggede sig med nye rester af kartofler fra kartoffelmarken. Der var sat hele nye vinstokke, som på sigt gerne skulle give nogle gudedråber. Brandbygegaard er et autentisk landbrug, og intet er overladt til tilfældighederne. Alt er planlagt og tilrettelagt med det for øje at passe på vores jord. Desværre er der tidligere arrangementer, der er ikke bliver noget i år pga covid-19 virussen, bl.a. det årlige julemarked. Men nye tiltag er på vej, og heldigvis er der stadig mulighed for at handle ved deres gårdsalg. 

Eleverne fik til opgave, at tilberede deres egen frokost under Søren Sørøvers kyndige hjælp. De måtte en tur i urtehaven, hvor friske rødbeder blev trukket op af jorden, ny-opgravede kartofler kom frem, samt gule squash, friske krydderurter, løg og så var der dem, der smagte på den bitre malurt og derefter trængte til at få skyllet ganen.

Rødbederne blev skåret i mundrette stykker, bagt i ovnen og karamelliseret med balsamico, dertil var der ”mormor” dressing og frisk høvlet peberrod. Sødmen, surhed og friskheden var en sand fornøjelse, og der blev spist op. Alouette kartoflerne, med den let rødlige skræl, blev halveret og vendt i olie og friske krydderurter- ind i ovnen og så sad i lige skabet med en dressing lavet af græsk yoghurt , ny-opgravede hvidløg og masser af krydderurter. ”Kødet” var en frikadelle – fritella- lavet af revet gul squash rørt op med løg i fin bruniose, æg og lidt mel til at binde dem med. Dejligt stegt på panden med rigeligt smør og god olie.

Selv de mest kræsne var forbløffet over friskheden, smagen og ikke mindst mæthedsfornemmelsen i dette dejlige måltid.

Vi glæder os allerede til næste gang,  hvor det handler om økologiskes dyr og deres velfærd.