Godt råd til unge ufaglærte: Kom i gang, inden du bliver for gammel

02. maj 2018

Jeppe Juul Madsen startede i januar 2018 på uddannelsen til industritekniker. Forinden havde han arbejdet hos RM Spåntagning, hvor han i dag er i lære. Han er 23 år og er glad for at være i gang med sin drømmeuddannelse.

Hvorfor uddanner du dig til industritekniker?

Jeg er oprindelig uddannet landmand med speciale i jordbrug. Da jeg var færdiguddannet, arbejdede jeg hos en skoventreprenør og som servicemand på et savværk. Jeg har ikke rigtig brugt min landmandsuddannelse, og efter tre år syntes jeg, at der skulle til at ske noget. Det er også risikabelt at arbejde som ufaglært, hvis der kommer en krise. Derfor er det godt at have papir på det, man kan.

Hvad er det bedste ved at være industritekniker?

Det fede ved jobbet som industritekniker er, at man aldrig bliver færdig med at lære. Der kommer nye teknologier, nyt værktøj og nye måder at løse opgaverne på – og så er det udfordrende, at man selv skal finde en løsning på opgaverne.

Man får også en ret god løn som faglært industritekniker, og der er mange muligheder for at læse videre. Jeg overvejer at blive montør på CNC-maskiner, når jeg har arbejdet et par år.

Hvordan er det at gå i skole igen?

Vi har det sjovt i klassen, og vi er gode til at hjælpe hinanden. Her er det en fordel, at der er så stor aldersspredning, fordi vi har forskellige erfaringer, vi kan trække på.

Det kan godt være lidt hårdt at have teoritimerne, men jeg får meget mere ud af undervisningen nu, end da jeg var 16 år, fordi jeg tager skolearbejdet mere seriøst. I matematik arbejder vi fx med trigonometri, cosinus og sinus, hvor man skal være med fra starten for at kunne følge med. Heldigvis er det nemmere at overskue lektierne, fordi vi også har en masse praktisk arbejde i værkstedet.

Hvordan fik du en læreplads?

Jeg kontaktede RM Spåntagning i Rask Mølle for at høre, om de kunne bruge en lærling. Jeg fik et ufaglært job hos dem, og efter to måneder blev jeg tilbudt en læreplads. Det er ret godt, for så får jeg lærlingeløn, mens jeg går på grundforløb 2. Der er mangel på unge, der vil uddanne sig til industritekniker, og jeg fik tilbudt læreplads flere steder.

Det er en god idé at prøve faget af, inden man starter på skolen, så man ved, hvad arbejdet drejer sig om, inden man starter i lære.

Hvilke råd vil du give andre, der overvejer at begynde på en uddannelse?

Kom i gang, inden du bliver for gammel! Nogle mener, at jeg har lidt for travlt, men jeg vil gerne have afsluttet min uddannelse, inden jeg bliver alt for gammel, fordi jeg tror, det er nemmere at uddanne sig, jo yngre man er.

Jeg har længe vidst, at jeg ville tage en uddannelse, så jeg sparede op, da jeg havde fuldtidsjob, og så har jeg ikke sat mig hårdere, end jeg kan klare de månedlige udgifter på en lærlingeløn.

Industritekniker

Som industritekniker vedligeholder og producerer man forskellige former for maskiner, anlæg og reservedele. Med et speciale inden for produktion arbejder man med at opbygge og vedligeholde produktionsudstyr, mens man med et speciale inden for maskine står for programmering og betjening af CNC-centre.  

Fakta
 • Gode muligheder for praktikplads og job

  Industriteknikeruddannelsen er en fordelsuddannelse. Det vil sige, at man kan være næsten helt sikker på en praktikplads og et job efter endt uddannelse.

 • Startløn som udlært

  Ca. 29.372 kr.

  Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening

 • Læs videre

  Som industritekniker kan du læse videre til fx ingeniør eller maskinmester.