Grundforløbet på HTX er en tryg start på gymnasietiden

30. august 2018

På Learnmark Gymnasium HHX og HTX starter alle elever på et tre måneders grundforløb. Her får de blandt andet introduktion til de forskellige studieretningsfag, lærer arbejdsmetoder og deltager i forskellige sociale arrangementer, hvor de lærer hinanden at kende på tværs af klasserne. 

Efter tre måneder starter eleverne på deres studieretningsforløb, som varer resten af deres gymnasietid. Det betyder, at eleverne kommer i en ny klasse med elever, som har valgt de samme studieretningsfag. 

Peter Foght Christiansen og Izabella Gosvig gik også i samme klasse på grundforløbet på HTX. I dag har Peter Foght Christiansen studieretningsfagene matematik og bioteknologi, mens Izabella Gosvig har studieretningsfagene matematik og fysik. 

Hvordan var det at starte på grundforløbet?

Peter: I grundforløbet fik jeg en masse ekstra grundviden, som jeg kan bruge på studieretningsforløbet. Det er især godt i faget bioteknologi, som jeg ikke kendte så meget til, før jeg startede på HTX. Lektiemængden på studieretningsforløbet er næsten den samme som på grundforløbet, bortset fra antallet af afleveringer, som er stigende. Niveauet på studieretningsforløbet er også hævet, men det er nemt nok at følge med. 

Izabella: Som ny på en uddannelse og i en ny klasse skal man være opmærksom på at være meget åben – både overfor nye opgaver og nye kammerater. Er man åben, bliver det ikke som det plejer at være, og det kan jeg godt lide. 

Hvad var det bedste på grundforløbet?

Peter: På HTX havde vi forskellige projekter inden for naturvidenskab og produktudvikling. Dem kunne jeg ret godt lide, fordi det var noget nyt, som jeg ikke havde arbejdet med før. I produktudvikling skulle vi opfinde noget, der kunne gøre ældre menneskers hverdag lettere. I min gruppe videreudviklede vi sejlene, som man bruger til flytning af ældre, og lavede et nyt design til motoren. 

Izabella: På grundforløbet fik jeg en fornemmelse af uddannelsen og skolen og lærte mange elever og lærere at kende. Jeg havde en følelse af, at jeg kunne vælge om, og jeg fik mange muligheder for at lære det hele at kende. Jeg var ret sikker på, at jeg ville have matematik og fysik som studieretningsfag. Grundforløbet gjorde mig sikker i mit valg og gav mig en forståelse for, hvad mine kammerater laver i deres studieretningsfag. 

Hvad var det sværeste på grundforløbet?

Izabella: Det sværeste på grundforløbet var, at man efter tre måneder skulle til eksamen i nogle fag, som man kun havde haft i kort tid. På den anden side, så var det også en god måde at komme i gang på, så man ikke bare sidder og sløser. 

Hvad er det bedste på studieretningsforløbet?

Izabella: På grundforløbet var alt meget planlagt. På studieretningsforløbet har vi meget mere medbestemmelse, og vi arbejder med noget, som er specielt for vores studieretningsfag. 

Hvordan var det at skifte klasse efter grundforløbet?

Peter: I starten var jeg lidt skeptisk over for at skulle skifte klasse efter tre måneder, men det er faktisk ret godt, fordi jeg nu kender flere på skolen. I dag går jeg i klasse sammen med seks fra min grundforløbsklasse. 

Izabella: I min grundforløbsklasse taler vi stadig sammen, og det er megafedt, at jeg nu kender rigtig mange på hele årgangen. 

Hvilken betydning havde tutorerne?

Izabella: Det var megafedt at have tutorer. Vores tutorer var vildt engagerede, vi har det stadig sjovt sammen, og de er somme tider med til vores klassefester. 

Hvad synes du om undervisningen på HTX?

Peter: Jeg har altid vidst, at jeg skulle på HTX. Jeg er bedst til naturvidenskab og kan godt lide at arbejde i grupper, så man er flere om at løse en opgave. 

Izabella: Jeg valgte HTX, fordi jeg godt kunne tænke mig nye fag, og så kan jeg godt lide den projektorienterede undervisning, hvor man også skal være aktiv i værkstederne. Det er en god måde at lære på, når man skal være kreative sammen. 

Izabella: HTX er et virkelig fedt sted, hvis man kan lide at tænke innovativt, er glad for projekter, gruppearbejde og at arbejde praktisk med teorierne. 

Hvad vil du bruge din studentereksamen fra HTX til?

Izabella: I øjeblikket er min plan at læse fysik, og jeg tror, at den projektorienterede undervisning på HTX lærer mig flere vinkler på samarbejde, som jeg kan bruge, når jeg skal læse videre. 

Peter: På grundforløbet fik jeg interessen for bioteknologi og valgte det som studieretningsfag. Min plan er lige nu at læse molekylær medicin, når jeg er færdig på HTX – jeg synes, det lyder vildt spændende!