Held og lykke til Hans fra HTX, som deltager i den danske Fysikolympiade 2016

24. november 2016

Når 35 af landets dygtigste gymnasieelever i denne weekend mødes til landsfinalen i Fysikolympiade 2016-2017, er Hans Brüner Dein fra Learnmark Gymnasium HTX en af dem. 

Han har kvalificeret sig til at deltage i den eksklusive konkurrence ved at besvare et OL-opgavesæt med fysikopgaver, der ligger langt over almindeligt gymnasieniveau. 

”Jeg blev noget overrasket over, at jeg blev udtaget til Fysikolympiaden, da jeg ikke havde nået at svare på alle opgaverne. Men jeg glæder mig til at deltage og til de mange forskellige opgaver, vi skal løse,” fortæller Hans Brüner Dein dagen før afrejse til København, hvor Fysikolympiaden afholdes den 25. – 26. november 2016. 

Fysik er fedt

Hans Brüner Dein har altid interesseret sig for fysik og matematik og undret sig over, hvordan verden hænger sammen. 

”Det er min nysgerrighed, der driver mig. Jeg vil gerne vide, hvordan alting virker, og det kan fysikken være med til at give mig svar på. I fysikkens verden arbejder man med et virkeligt problem og omsætter det til tal, så man på den måde kan se sammenhængen,” forklarer olympiadedeltageren. 

Prøver og forelæsning

I løbet af Fysikolympiaden skal deltagerne løse en teoretisk opgave på 3 timer og en prøve baseret på eksperimentelle data på 2½ time. Derudover er der besøg på Niels Bohr Instituttet og forelæsning om nye idéer i partikelfysikken. 

”Prøverne er baseret på kernestof for STX, så der er nogle områder, jeg skal have læst op på, fordi pensum på HTX og STX ikke ens. Vi har fx ikke arbejdet med harmoniske bevægelser, som kan være guitarstrenges bevægelser og pendulsvingninger,” siger Hans Brüner Dein. 

Fakta om Fysikolympiaden

Fysikolympiaden er en dansk og international konkurrence for gymnasieelever i løsning af fysikopgaver.

Den danske del af konkurrencen støttes af:

  • Carlsbergs Mindelegat
  • Fysiklærerforeningen
  • Undervisningsministeriet
  • Niels Bohr Instituttet
  • Institut for Mikro- og Nanoteknologi, DTU
  • Institut for Fysik, DTU
  • Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

De 15 deltagere, der løser opgaverne bedst under landsfinalen i Fysikolympiade, bliver udvalgt til at deltage i fem træningsweekender i løbet af foråret. I april 2017 udtages de fem bedste, som inviteres til at repræsentere Danmark i Den Internationale Fysikolympiade, som foregår i Indonesien på Bali den 16. – 24. juli 2017. 

Fysikolympiaden har eksisteret siden 1966, og Danmark har deltaget siden 1995. Hvert år deltager over 80 lande i den internationale finale. 

Læs mere på www.fysikolympiade.dk

Hans Brüner Dein i fysiklokalet på Learnmark Gymnsium HTX.