HHX-elev: Jeg kan godt li´ at sætte noget i gang

21. december 2016

Jeg gør det ikke for at tjene kassen – jeg gør det for at lære at drive virksomhed. 

Sådan fortæller 19-årige Markus Høj Jakobsen om sine mange iværksætterprojekter. I dag driver han Juelsminde Campingvognudlejning sammen med sin far og er ved at starte et nyt firma op med en kammerat. Derudover går han i 3. g på Learnmark Gymnasium HHX, hvor han har innovation som et af sine studieretningsfag. 

”Mine virksomheder er kun på hobbyplan. Det er selvfølgelig rart, hvis jeg kan tjene lidt på det, men i øjeblikket vejer erfaringerne tungere end et overskud,” understreger den unge iværksætter. 

Iværksætter som 13-årig

Som 13-årig købte han en havetraktor for sine konfirmationspenge, printede flyers ud og smed dem i villakvarterernes postkasser. I løbet af en måned havde han 15 faste kunder, som han slog græs for. 

”Dengang vidste jeg ikke, hvad iværksætteri var, men jeg ville gerne i gang med at tjene mine egne penge, og så lå det lige for med at slå græs for folk. Jeg brugte en del tid på det, og tjente også gode lommepenge,” fortæller Markus Høj Jakobsen. 

Lejer campingvogne ud

Siden foråret 2015 har han sammen med sin far drevet Juelsminde Campingvognudlejning, som udlejer fem campingvogne til private, når de fx skal på festival eller har brug for et ekstra gæsteværelse. 

”Jeg står for alt det administrative, mens min far er praktikeren.  Det vil sige, at jeg fx laver regnskab, kommunikerer med kunder, opdaterer hjemmesiden og Facebook,” fortæller Markus Høj Jakobsen. 

Det er tilfældigt, at det lige blev campingvogne, som Markus Høj Jakobsen og hans far kom til at leje ud. En ældre mand i byen ville gerne sælge forretningen, og så slog de til. 

”Vi købte campingvognene, overtog hjemmesiden og kundekartoteket. Det har vi nu slet ikke haft brug for, for kunderne har henvendt sig af sig selv. I sommer brugte jeg 15 timer om ugen i firmaet, som er meget sæsonpræget. Det er derfor ikke noget, jeg satser på at leve af,” siger han. 

En del af gymnasiets iværksættermiljø

På Learnmark Gymnasium HHX og HTX kan eleverne ansøge om at blive medlem af iværksættermiljøet StartUp. Her sparrer de unge iværksættere med hinanden og deres mentor, og de møder bl.a. lokale iværksættere, som udfordrer og kvalificerer deres idéer. 

”StartUp har været rigtig god sparring for mig – både helt praktisk i forhold til valg af regnskabsprogram og netværk, hvor jeg kan hente god inspiration til at håndtere de udfordringer, der er. Det er også her, jeg har mødt Leif, der går på HTX, og som jeg er ved at starte et nyt firma sammen med,” siger serieiværksætteren. 

Erfaringer

Den unge HHX-elev har lært meget af sine iværksætterprojekter og styrker hele tiden sine kompetencer i nye projekter. 

”Sammenlignet med et fedt innovativt projekt, er det måske ikke så tjekket at leje campingvogne ud, men jeg kan godt lide at sætte ting i gang og få et projekt til at vokse. Og så lærer jeg helt vildt meget om, hvordan man fx gør i en opstartsfase, så man ikke bruger alt for mange penge i starten, og hvordan man kommunikerer med kunder,” fortæller Markus Høj Jakobsen. 

Til sommer har han meldt sig til at koordinere frivillige medhjælpere til Havnefesten i Juelsminde, og udover en sjov oplevelse er der et klart mål med det job. 

”Jeg skal stå for at koordinere de frivilliges arbejde i et stort festtelt, og det forventer jeg at få en del ledelseserfaring ud af,” understreger han. 

Efter studenterhuen

Markus Høj Jakobsen bliver HHX-student til sommer, og herefter vil han gerne være lærervikar, før han tager sydpå for at stå på ski hele vinteren. Planen er, at han passer sine arbejdsopgaver i både Juelsminde Campingvognudlejning og den nye virksomhed, han er ved at starte. 

”Det smarte ved at være administrativ leder i en virksomhed er, at jeg kan arbejde overalt. Efter mit sabbatår overvejer jeg at læse erhvervsjura, så jeg får et godt udgangspunkt til at blive selvstændig, når jeg en dag finder den idé, som jeg vil bruge al min tid på – og også gerne tjene gode penge på,” slutter han.