HHX-elever på sprogrejse til Kina

I foråret var 24 HHX-elever fra Learnmark Gymnasium i Beijing for at øve det kinesiske sprog og komme tæt på kulturen

08. maj 2017

I foråret var 24 HHX-elever fra Learnmark Gymnasium i Beijing for at øve det kinesiske sprog og komme tæt på kulturen.

”Tal bare løs. Kineserne skal nok forstå dig.” Det råd giver Nanna Green Clemmensen videre til de HHX-elever, som næste gang skal på sprogrejse til Kina.  Hun går i 3. g på Learnmark Gymnasium HHX, og hun har valgt kinesisk på A-niveau.

Tre års undervisning i det svære sprog blev i foråret 2017 afprøvet på en 10 dages studietur til Beijing.

”Det er ikke mange kinesere, der kan engelsk, så vi var nødt til at tale kinesisk. Det tog et par dage, inden jeg kom ud af min comfort zone, men så oplevede jeg, at jeg blev mere og mere sikker på sproget, og så talte jeg bare løs,” fortæller Nanna Green Clemmensen.

En af opgaverne på sprogrejsen var, at eleverne skulle fotografere så mange kinesiske tegn, som de kunne genkende.

”Selvom der findes over 47.000 tegn, var det en ret nem opgave, så vi fotograferede også længere sætninger, som vi kunne forstå. Og det viste sig, at det, jeg har lært på de tre år, heldigvis sidder ret godt fast,” siger hun.

Tætpakket program

Programmet i Beijing var tætpakket, så eleverne fik så meget som muligt ud af deres sprogrejse.

”Det var en helt fantastisk tur, og min allerbedste oplevelse var et Kung Fu-show. Hele fortællingen og opsætningen var meget rørende – så gennemført og ligetil med mange muligheder for at fortolke historien,” fortæller gymnasieeleven.

Kompleks kultur

På sprogrejsen oplevede Nanna Green Clemmensen og hendes holdkammerater den kinesiske kultur fra mange forskellige sider.

 ”Det overraskede mig, at kineserne på den ene side er meget høflige, venlige og smilende, og på den anden side meget offensive. De var fx meget anmassende, når tog billeder af os, fordi vi har lyst hår. Jeg oplevede også, at de sviner meget og ryger, selv om det er en restaurant, hvor man ikke må ryge,” konstaterer hun.

Praktik i Kina

Hvert år hjælper Learnmark Gymnasium HHX studenter, der har haft kinesisk på A-niveau, med at finde praktikpladser i Kina. På den måde styrker de for alvor deres kinesiske sprog. Efter sommerens mange studenterfester rejser nuværende HHX-elev Nanna Green Clemmensen, som var med på dette års sprogrejse til Kina, tilbage til landet. Her skal hun i et halvt års praktik i en børnehave.

”Jobbet i børnehaven er ulønnet, men jeg kan tjene til lommepengene ved at undervise i engelsk. Jeg skal følges med tre klassekammerater, og vi glæder os til at komme tilbage til Kina,” understreger hun.

Efter sit sabbatår overvejer Nanna Green Clemmensen at studere kinesisk i kombination med markedsføring.

”Kinesisk er et spændende fag med stor variation i undervisningen. Hvis man lægger lidt arbejde i det, er det nemt nok at lære. Når man kan kinesisk, har man mange muligheder, især hvis man vil arbejde inden for handel,” fortæller den kommende HHX-student.

Fremtidens attraktive medarbejdere

Elever, der har kinesisk på A-niveau på Learnmark Gymnasium HHX, får både undervisning i skriftlig og mundtlig kinesisk og kulturforståelse. Det ruster dem godt til at læse videre. Samtidig er de attraktive medarbejdere for virksomheder, som har samhandel med det store kinesiske marked, da de i undervisningen på HHX også lærer at begå forretningsmæssigt på sproget.

 Eksempler fra programmet i Beijing

  • Den Kinesiske Mur
  • Den Himmelske Freds Plads
  • Den Forbudte By
  • Himlens Tempel
  • Kung Fu-show
  • Perlemarked
  • Sommerpaladset
  • Restaurantbesøg med kinesiske specialiteter

 Elevberetning fra Kina-turen: Én dag i Beijing