HHX-elever: Tag den med ro og ryg en cigar

20. april 2016

Den afslappede cubanske stemning gav 3. g-eleverne fra HHX-studieretningen International Studies noget at tænke over, da de var på studietur til den caribiske ø. 

I løbet af 10 dage i Cuba kom eleverne ifølge Mille Vilhelmsen, Mette Blume og Christian Flesner sammen med deres 21 klassekammerater ret tæt på cubanernes hverdag. 

"Cubanerne har ikke travlt - heller ikke selvom der er lang kø i lufthavnen. De tager den i stedet med ro og ryger en cigar. Alle mænd i Cuba ryger cigar, det er the real life," fortæller Christian Flesner. 

Fattige cubanere

Han og nogle klassekammerater ville også prøve at ryge de store cubanske cigarer og købte en stor kasse, men det gik ikke som forventet. 

"Cubanerne er fattige og forsøger at tjene penge, hvor de kan. Derfor er der mange, der sælger falske cigarer til turisterne. Og sådan en stor kasse købte vi. Mærkaterne og de ydre blade er ægte nok, men de falske cigarer er rullet på græs og ikke tobak," siger Christian Flesner. 

En stor del af cubanernes løn skal de selv skaffe sig gennem drikkepenge. Det smitter især af på deres serviceniveau, som HHX-eleverne oplevede som meget højt. 

Glade cubanere

Mette Blume har både under og efter studieturen tænkt meget over forskellen på danskere og cubanerne. 

"Danskere er meget materialistiske. Cubanerne er meget mere glade - og så er de hjælpsomme og imødekommende. De har ikke wifi, men de har i stedet salsa, cigarer og rom," konstaterer hun. 

Cuba og USA

Mens HHX-eleverne var i Cuba, var cubanerne ved at forberede præsident Obamas første besøg i landet. Der blev blandt andet lagt ny asfalt og malet bygninger i Havana, og Hemingways hus blev sat i stand. 

"Man kan mærke handelsblokaden af Cuba, og mange amerikanske varer er kopieret. Man kan fx købe kopicola, som går under navnet Tucola og cigaretter af mærket Hollywood. Jeg er glad for, at jeg nåede at komme til Cuba, før det bliver et meget turistet land, og før der sker store ændringer i landet," fortæller Mille Vilhelmsen. 

Den amerikanske forfatter Ernest Hemingway boede en del år i Cuba, og hans hus var derfor en af de mange seværdigheder, som eleverne fra International Studies besøgte. 

"Det var meget ægte, og man fik virkelig et indtryk af, hvor meget han har betydet for Cuba," siger hun. 

Sammenhold i Cuba

De tre HHX-elever siger samstemmende, at det har været en fantastisk studietur fyldt med mange spændende oplevelser. 

"Vi har hygget os og nydt at bo på hotel sammen, så man kunne mødes på værelserne eller ved poolen efter dagens program. Det har været en megagod tur, og jeg ville gerne af sted igen," siger Mette Blume, mens de to andre nikker samtykkende. 

Program

På HHX-elevernes 10 dages studietur bestod programmet blandt andet af

  • besøg på et rommuseum
  • tur til en tobaksplantage
  • tur i den gamle bydel i Havana
  • besøg på et gammelt mafiahotel
  • besøg i Hemingways hus som i dag er museum
  • tur ind i Cubas bjerglandskab. 

Cubarejsen er den sidste rejse for eleverne på International Studies. I løbet af tre år har eleverne også været fire uger på college i Seattle og på kortere studieture til Tyskland. Studieture, hvor de har haft fokus på både landenes kultur og sprog.