HHX´ere diskuterede respekt på tværs af generationer i Litauen

01. september 2017

Tre elever fra Learnmark Gymnasium HHX var før sommerferien på studietur til Litauen. Her mødtes de med unge fra Island, Sverige, Finland, Litauen og Estland for at diskutere respekt og dialog på tværs af generationer. 

Mødet i Litauen var det sidste i et længere forløb, hvor unge fra de nordiske og baltiske lande har diskuteret forskellige emner under overskriften Promote Tolerance – Celebrate Diversity

Formålet med møderne har været at udveksle holdninger om tolerance og forskellighed på tværs af grænser. Samtidig har de unge fået større viden om forskellige landes kultur. 

Engelsk var fællessproget

Fra Learnmark Gymnasium HHX deltog bl.a. Mikal Asmussen Andersen, som deltog i udvekslingen for første gang. Han blev opfordret til at deltage af sin veninde Line Bragh Poulsen, som deltog for tredje gang. 

”Det var både sjovt og udfordrende at være af sted, blandt andet fordi engelsk var vores fælles sprog. Vi talte hele tiden engelsk, og det lærte jeg meget af. Desværre kunne nogle af de unge fra de baltiske lande ikke tale særlig godt engelsk, så dem kommunikerede vi med via Google Translate,” fortæller Mikal Asmussen Andersen. 

Til Kaunas-mødet var der forskellige oplæg om ældre og tolerance, og eleverne lavede en del samarbejdsøvelser for både at lære hinanden at kende og for at kickstarte dialogen. 

Hygge efter skoletid

Mødet i Litauen blev holdt i landet næststørste by Kaunas. Her boede eleverne på et skolehjem, som var tilknyttet den skole, hvor mødet blev holdt. Eleverne boede sammen på tværs af lande, og det åbnede muligheder for masser af hygge efter de planlagte timer.  Om aftenen mødtes de på det værelse, som Mikal Asmussen Andersen delte med to islandske drenge, hvor de spillede og så film. 

En af de litauiske piger, som Line Bragh Poulsen havde mødt til et tidligere møde, inviterede nogle af deltagerne med på tur til et gammel slot i nærheden af byen. 

”Det var en hyggelig tur, hvor vi oplevede både naturen og en typisk seværdighed i området. Det har været spændende at være med alle tre gange, og i Kaunas var der ekstra meget fokus på det sociale. Da vi var i Island, var det især naturen, der optog mig, og da det blev holdt i Horsens, var det vigtigt for mig at være en god vært,” fortæller hun.