HTX-elev Emily Kews tale til studenterne

06. juli 2018

HTX-student Emily Kew holdt tale til eleverne til årets dimission. Her kan du læse hendes flotte tale!

I dag møder vi igen en af livets overgange. En overgang, som da vi havde første skoledag, konfirmation og fik vores kørekort. Til alle overgange har vi i Danmark nogle ritualer. I dag gælder det den overgang, der hedder dimission. Vi er fælles om ritualet her i salen. Alle sidder pæne i tøjet og højtidelige, fordi det er en særlig begivenhed, glade fordi sliddet er overstået, spændte fordi alt det nye venter os derude. 

Overgange lærer man noget af. 

Vi kan flere gange snakke om, hvornår det er, vi bliver voksne. Er det når vi konfirmeres? Bliver gift? Bliver 25 år? Jeg hørte engang en sige: ”Jeg blev ikke voksen af at blive konfirmeret eller gift. Jeg blev voksen af at drikke øl, blive forelsket, få en uddannelse, gøre karriere og blive skilt.” Man vokser, når der skal bestiges bjerge i livet, når man fejler, når man bliver såret, og når man tager stilling. I dag fejrer vi vores alles individuelle sejr. Om den sejr handler om et eksamensgennemsnit eller noget følelsesmæssigt, så er det alt sammen noget, vi har klaret og er kommet igennem. Vi er kun kommet stærkere ud på den anden side. 

Som HTX-elev kender man mange, der spiller computer hele tiden. Han sidder der og spiller dagen lang. Natten med, hvis det står til ham. Han er vedholdende, kan man roligt sige. Og selv om man ind imellem tænker, om han da ikke skal ud og have lidt frisk luft og løbe lidt omkring, fx efter en fodbold, så må man give ham én ting: Han er vedholdende. Han har sociale netværk i gang hele tiden, mens han spiller. Han kommunikerer og samarbejder på livet løs. Jeg står ikke og siger, at vi nu skal bure os inde med computerspil, selv om mange af os nok trænger til at slappe lidt af oven på eksamensperioden. Men en ting er sikker: Vi skal sørge for at blive gode til det, vi skal lave; vi skal øve os igen og igen; vi skal være vedholdende. Kun på den måde bliver vi rigtig dygtige til noget. 

Vi fejrer også, at vi nu står med en eksamen, som giver os en god start på voksenlivet, og det videre uddannelsesforløb vi skal ud på. Det er en eksamen, der har lært os, hvor vigtigt det er at involvere sig, tage ansvar og være en del af vores eget lille Learnmark-samfund. 

 

Det er en eksamen, der har lært os, hvor vigtigt det er at involvere sig og tage ansvar.

Emily Kew, HTX-student

Som gymnasiestuderende er der mange forskellige måder at gribe sit gymnasieliv an. Der er dem der ”bare” kommer for timerne og viden, der er dem der holder sig som fast kunde i byen hver fredag og lørdag, og der er dem der lægger liv og sjæl i frivilligt arbejde for skolen. 

Uanset hvilket valg man tager, så har vi alle taget et valg. Vi har lært noget af vores valg, og vi er blevet klogere. Gennem de tre år, vi har været her, er vi nemlig blevet klogere. Klogere på os selv, på vores med-mennesker og også vidensmæssigt ikke at forglemme. Nogle har lært, hvad de gerne vil fremover, nogle har kendt deres kald i mange år, og andre skal ud og se verden for at finde ud af, hvilken vej de skal gå. 

På Learnmark har vi lært at tage valg, vælge fra, prioritere også selvom det ikke altid har været efter vores største ønske, når en fest skulle vælges fra frem for en aflevering. Men alle disse valg er skyld i, at vi står, hvor vi står i dag. Nu åbner dørene sig, og vi skal noget, som jeg ser rigtig meget frem til - leve et liv uden at dagene er skemalagt time for time. 

Der er mange forventninger til os. Politikerne definerer, hvad der forventes fra deres side. Vores forældre vil kun det bedste for os, og vi har stor flok lærere, der håber, at vi vil udnytte vores mange talenter. Der er meget fokus på tid og dermed på effektivitet. Hurtigt i gang med uddannelse og job. Tjene penge, betale skat, og sørge for at Sune og de andre på et tidspunkt kan pensionere… det virker som om, at vores generation har taget det til os. Så vi har fart på og ser kritisk på os selv. Men vi må aldrig glemme os selv, vores ønsker og drømme. Uanset hvor præstigefyldte de er eller ej. 

Således vil jeg her i dag bede jer om, at se på jer selv med milde øjne. Vi har overstået vigtige eksaminer, og vi står med et bevis på det. Vi har arbejdet for det, og vi har i høj grad fortjent det – så pak de kritiske øjne lidt væk, nyd at blive fejret, nyd at fejre og drik til den berusende følelse af, at vi har klaret det. Vi er dygtige, og vi er heldige. 

 

På Learnmark har vi lært at tage valg, vælge fra, prioritere også selvom det ikke altid har været efter vores største ønske, når en fest skulle vælges fra frem for en aflevering.

Emily Kew, HTX-student
Illustration: Sorte citationstegn

Vi må aldrig glemme, hvor heldige vi er. Vi har mulighederne i Danmark. Vi ønsker fx bedre evalueringer på vores afleveringer, færre timer fredag eftermiddag og gerne nogle nye stole. I mange lande er man ikke villig til at lade eleverne evaluere og have en mening om uddannelse. For ikke at glemme de lande der slet ikke giver muligheder for uddannelse. Vi har været heldige at få bedre vilkår. Disse vilkår er ikke kommet af sig selv, og de bliver ikke ved med at være her, hvis vi ikke passer på dem. Vi må aldrig tage alle vores privilegier for givet. Vi har retten til at tænke, tro og tale, som vi vil, og har retten til en uddannelse uden at betale for den. Intet kommer sovende til syne. 

Jeg vil håbe for jer, at den uddannelse, I har modtaget her på skolen, ikke bare sikrer jer en god, tryg og indholdsrig tilværelse, men også har skubbet så meget til jer, at I aldrig holder op med at tænke, at I aldrig holder op med at tvivle. For det er gennem tvivlen og fantasien, at man når frem til erkendelse og derigennem til fornyelse og udvikling. 

Og så vil jeg håbe for jer, at I ikke kun stikker kursen ud efter alt det fornuftige, karaktererne, at blive målt og vejet, være kritisk og perfekt. Sæt pris på fejlene, for det er her vi lærer. Sæt pris på solskinsdagene, de kolde øl og de gode grin. Det har trods alt været det nemmeste at lære gennem de tre år, vi har haft sammen. 

Så tillykke med huerne, og husk; uanset hvilket tal der står i, så kan I stadig drikke shots af dem.