HTX-elever deltager i opfinder­konkurrence med praktisk og smart stikprop

29. august 2017

Tre elever fra Learnmark Gymnasium HTX deltager først i september i regionsmesterskabet i teknologi med en flad stikprop, der gør boligindretningen nemmere. 

Det ser ikke pænt ud, når et skab skal stå langt fra væggen, for at der kan være plads til stikproppen for enden af ledningen. Det hverdagsproblem har tre HTX-elever fra Learnmark Gymnasium løst. Onsdag den 6. september deltager de i regionsmesterskabet i teknologi med deres opfindelse: En flad stikprop i lækkert design. 

De tre HTX-elever er Bjørn Frandsen, Fatih Kavak og Mathias Hauge Nielsen, og de går i 3. g på studieretningen teknologi og design. 

”Vi ved godt, at det ikke er et tredje verdens problem, men det er en daglig irritation, når møblerne ikke kan stå tæt op ad væggen. Det fik vi bekræftet, da vi lavede en spørgeskemaundersøgelse på nettet,” fortæller Mathias Hauge Nielsen. 

Regionsmesterskabet afholdes på Learnmark Horsens. Her deltager i alt otte HTX-hold, og vinderholdet kvalificerer sig til DM i Teknologi, som afholdes i København i september. 

17 prototyper senere

De tre opfindere startede udviklingen af deres egen stikprop ud fra metoden reverse engineering. De kørte i et byggemarked, købte forskellige stikpropper, skilte dem ad, blev inspireret af allerede eksisterende produkter og startede herfra med at udvikle deres helt egen flade stikprop. 

”Der er én producent, som laver flade stikpropper som en saml selv-løsning. Det vil vi gøre bedre! Men det er svært, fordi der er mange forskellige lovkrav til stikpropper. Foreløbig har vi lavet 17 prototyper, og den nyeste er både flad, har mulighed for at overholde lovkravene og er i et noget mere lækkert design, end de stikpropper man kan købe i dag,” siger Mathias Hauge Nielsen. 

3D-printer prototyper

I første omgang koncentrerede HTX-eleverne sig om teknologien i stikproppen og lovgivningen på området. Da de fik mere og styr på det, begyndte de at interessere sig for designet. 

”En stikprop skal både være brandsikker og indeholde en gnistsikring. Vi synes, den også skal være både stilren og minimalistisk. Derfor har vi 3D-printet forskellige udgaver af selve kabinettet. De stikpropper, vi tager med til regionsmesterskabet, er i pangfarver, for vores stikpropper skal ikke gemmes væk. De skal vises frem,” understreger Fatih Kavak. 

Fra skoleprojekt til virksomhed

Til regionsmesterskabet skal HTX-eleverne præsentere deres opfindelse for en række dommere. Det gør de ved en stand, som de andre konkurrencedeltagere og øvrige gæster kan besøge. Her vil de afspille en video, som viser en helt almindelig familie, der bruger deres stikpropper. 

”Tørre tal og fakta er udelukket. Man skal se vores produkt i brug. Vi tror, det er en god måde at sælge vores produkt på. Vi håber selvfølgelig på at vinde, men gør vi ikke det, overvejer vi at arbejde videre med vores idé, fordi der helt sikkert er et marked for vores opfindelse,” siger Bjørn Frandsen. 

 Hele gruppen er enige om, at teknologi-projektet er både udfordrende, lærerigt og sjovt. 

”Teknologi er et fag, hvor vi begynder på noget, vi ikke ved, hvad er. Så arbejder vi os langsomt ind på det gennem learning by doing. Vi glemmer lidt, at det er et skoleprojekt, hvor det handler om at få en god karakter, fordi vi udvikler noget, som alle bruger hver dag. Det er det, der driver os,” fortæller Bjørn Frandsen.