HTX-elever dissekerer grisehjerter i bioteknologi

16. september 2020

På Learnmark Gymnasium HTX kan du vælge en science-studieretning, hvor du har studieretningsfagene bioteknologi og matematik. I bioteknologi får du undervisning i biologi og lærer om, hvordan biologien kan anvendes medicinsk og industrielt. 

Undervisningen foregår lige så meget i laboratoriet, som i klasseværelset. Du lærer fx, hvordan man bruger mikroorganismer i fødevarer, medicin og vaskepulver og at skelne enkelte individers DNA fra hinanden. 

Her kan du se et forsøg, hvor elever har dissekeret et grisehjerte for at lære, hvordan det er sammensat.

Eleverne skærer grisehjerte op med en skalpel, så de kan se ind i hjertet og undersøge kamre og hjerteklapper. Hjertet består af muskelvæv, blodkar og klapper. Hjertet er kroppens pumpe, der pumper blodet ud i kroppen, efter at blodet har været en tur omkring lungerne.

Hjertet er åbnet, og eleverne kan se ind. Imellem de to blå handskebeklædte tommelfingre kan de se den gennemskårede tykke væg i det venstre hjertekammer. Det venstre hjertekammer er det kammer, hvorfra blodet sendes ud i vores blodkar, og derfor er væggen her ekstra stærk.

Eleverne finder ud af, hvad der er hvad i hjertet.

Eleverne finder ud af, hvad der er hvad i hjertet.

En tegnet model af hjertet hjælper eleverne med at finde rundt i hjertets anatomi.

De hvide sener, der ses i den venstre og højre del af fotoet, styrer åbning og lukning af hjerteklapper, som sørger for at blodet bevæger sig rigtigt igennem hjertets kamre.

Eleverne forsøger at få overblik over hjertet set ovenfra. Hvad er aorta og forkamre, og hvor er lungearterierne?