HTX-elever: Forestillinger om USA blev bekræftet og afkræftet

Muligheden for at komme helt tæt på den amerikanske kultur var drivkraften for Emil Dybbøl Monberg og Kaare Nygaard Pedersen, da de meldte sig til fire ugers studieophold i Tacoma, som ligger syd for Seattle.

19. april 2016

Emil og Kaare går i 2. g på Learnmark Gymnasium HTX, og de har sammen med 21 andre HTX-elever været elever på Tacoma Community College og boet privat hos amerikanske værtsfamilier.

"Jeg ville se, om USA er så fantastisk, som man hører om, og opleve USA fra en anden vinkel, end den man ofte ser i film og på tv," fortæller Kaare, som boede sammen med to studerende fra Vietnam og Kina hos en amerikansk mand.

Kulturmøde

Nogle af aftenerne diskuterede Kaare kulturforskelle mellem Danmark, USA, Kina og Vietnam med sin vært og de to studerende.

"Jeg lærte virkelig meget om andre kulturer og oplevede også, hvor stor materiel forskel der er på amerikanerne. Nogle af mine kammerater boede hos millionærer, mens andre familier bare lige får det til at løbe rundt. Men det betød faktisk ikke noget for opholdet, fordi amerikanerne var åbne, imødekommende og ville gerne lære nyt," konstaterer han.

Emil boede sammen med en kinesisk studerende hos et ægtepar, hvis børn er flyttet hjemmefra.

"Det var en fantastisk værtsfamilie, som tog sig godt af os. Vi havde gode lange samtaler om alt muligt, og vi fik altid madpakke med i skole og hjemmelavet aftensmad. Jeg troede egentlig, at den almindelige amerikaner boede større og bedre, og jeg oplevede en stor forskel på kvartererne i byen," fortæller Emil, der giver Kaare ret i, at forskellen på familiernes indkomst ikke betød noget for deres ophold.

Tag af sted

Prisen for de fire ugers studieophold i Tacoma var omkring 16.000 kroner, som dækkede transport, planlagte udflugter, kost og logi hos de amerikanske værtsfamilier. Herudover skulle eleverne selv betale lommepenge.

"Det har været alle pengene værd," siger Kaare og Emil supplerer:

"Hvis man får tilbuddet, skal man så absolut tage af sted."

Fokus på amerikansk kultur og politik

I undervisningen på Tacoma Community College, som er kendt for at have særlige kompetencer inden for både det tekniske og naturvidenskabelige område, havde eleverne undervisning i English, Physics og American Culture. I English fik eleverne lov til selv at vælge emnerne, og de valgte amerikansk politik, våbenlov og hvorfor mange amerikanere lever meget usundt.

"Det var fire fantastiske uger på college med engagerede lærere, som roste os for vores lyst til at tale om politik. I English læste vi tekster om emnerne og diskuterede dem bagefter. Jeg har på de fire uger fået en større viden om både amerikansk historie og politik og er blevet bedre til engelsk," siger Emil.

Brobygning

Tacoma er blandt andet kendt for hængebroen Tacoma Narrows Bridge, som i 1940 under en storm gik i så store svingninger, at den kollapsede. Derfor var det helt naturligt, at HTX-eleverne skulle arbejde med brobygning i Physics.

"Undervisningen i Physics var på et ret højt niveau, og vi arbejdede blandt andet med, hvad der fik broen til at bevæge sig, som den gjorde. Vi byggede også selv broer og testede dem for holdbarhed," fortæller Emil.

Sightseeing og sammenhold i sneen

For Kaare står turene til Seattle højt på listen over de bedste oplevelser.

"Nogle elever fra college tog os med til Seattle for at vise os byen. Vi havde det sjovt og så alt, hvad man skal se der. Vi så fx Gumwall, Farmers Market og Space Needle. Og så var vi oppe i Seattles højeste hus, hvor vi fik et 360 graders syn ud over hele Seattle," fortæller han.

Emil husker turen til vulkanen Mount Rainier som en helt særlig oplevelse.

"Der var masser af sne, som fik legebarnet frem i os. Solen skinnede, det var varmt, vi kælkede, sloges i sne og lærte amerikanerne, hvordan man giver vaskere. Vi var gennemblødte, da vi kom hjem," siger han.

De 23 HTX-elever kommer ikke fra samme klasse og eleverne har ifølge Emil og Kaare fået et meget større sammenhold og nye netværk på tværs af klasser.

HTX_Tacoma forår 2016 (2).jpg (1)
HTX_Tacoma forår 2016.jpg (1)
Tacoma.jpg (1)