HTX-elever nåede finale i opfinderkonkurrence

23. november 2018

Clara og Manizha fra 2. mbs på Learnmark Gymnasium HTX kvalificerede sig til finalen opfinderkonkurrencen Da Vinci med en vandtæller, der via en app afslører dit vandforbrug.

Kunne du godt tænke dig at vide, hvor meget vand du bruger, når du lader vandhanen løbe, mens du børster tænder? Eller hvor meget vand, der løber gennem risten, når du tager et langt, varmt brusebad bare for hyggens skyld? 

Det ville Clara og Manizha fra 2. mbs på Learnmark Gymnasium HTX finde en løsning på i deres teknologiprojekt. Løsningen blev prototypen WaterCounter, som er en vandtæller, man sætter på vandhanen eller bruseren. Via et lille display på selve vandtælleren og en app kan man følge vandforbruget. 

Opfindelsen havde de to HTX-elever med til opfinderkonkurrence Da Vinci, hvor i alt 136 grupper med HTX-elever fra hele landet konkurrerede – heraf var omkring 25 grupper fra Learnmark Gymnasium HTX. 

Med 290 point ud af 320 mulige kvalificerede Manizha og Clara sig til finalen, hvor alle 2. g´erne fra Learnmark Gymnasium HTX heppede på dem.

Opfindelsen

Vores vandtæller skal nudge os til at være mere bevidst om vores vandforbrug. Vi tror på, at man automatisk vil spare på vandet, når man direkte kan aflæse, hvor meget vand man bruger.

Manizha, HTX-elev

For at lave omdrejningstælleren med skærm, der skal sidde i vandhanen, har vi lavet C#-kodning via en audoino. Det er en særlig måde at programmere på, som vi ikke kendte til, før vi gik i gang med projektet. Heldigvis fik god hjælp af én fra IT, som syntes, det var sjovt at hjælpe os.

Clara, HTX-elev
Illustration:  Hænder på tastaturet på en bærbar pc

Det er et af de bedste projekter, vi har arbejdet med, fordi vi har lært så meget undervejs. Vi har fx fået en forståelse for, hvordan man koder, og vi har lært at lodde.

Manizha, HTX-elev
Illustration: Sorte citationstegn

På HTX har vi lært, hvordan man laver systematisk produktudvikling. Den metode brugte vi til dette projekt, og det er vi glade for, ellers ville det vist være endt i det rene kaos.

Clara, HTX-elev
Illustration: Pile - peger mod højre

25 hold fra Learnmark Gymnasium HTX

Omkring 25 hold fra Learnmark Gymnasium HTX deltog i Da Vinci-konkurrencen. De deltog med fx tøj lavet af papir, krus lavet af tang, forskellige apps, der kan gøre hverdagen lettere, og en praktisk solfanger til sommerhuset.

Da Vinci-konkurrencen

Til konkurrencen havde vi en stand, hvorfra vi i den indledende runde pitchede vores idé med WaterCounter for to dommere. De gav os også gode idéer til, hvordan vi kan forbedre vores opfindelse. I løbet af dagen kom der også andre interesserede forbi, som ville høre om vores projekt.

Manizha, HTX-elev

I finalen pitchede vi for tre dommere på en stor scene. Det var grænseoverskridende, men nervøsiteten forsvandt, da vi så alle de andre HTX´ere fra Learnmark, som heppede på os og bakkede os op. Vi var det finalehold, der havde det bedste opbakning – det var så rørende!

Clara, HTX-elev
Fremtidsplaner
  • MANIZHA

    Efter HTX overvejer Manizhas at læse enten bioinformatik eller biokemi på universitetet.

  • CLARA

    Clara er i tvivl, om hun skal læse til tandlæge eller designer efter HTX.

Teamsamarbejdet

Vi er et godt team, fordi vi er gode til noget forskelligt. Jeg er god til idégenereringen, og Manizha er god til at planlægge. Sammen er vi gode til at forene vores mange idéer, der nogle gange stikker i alle retninger, og til at afslutte vores projekter.

Clara, HTX-elev
Illustration:  Tandhjul

Nu mangler vi kun at skrive en 30 siders rapport om vores arbejdsproces, vores prototype og de erfaringer vi har med fra Da Vinci-konkurrencen. Det er knapt så spændende…

Manizha, HTX-elev
Illustration: Regnestykke på papir. En hånd holder en blyant.