Innovativt projekt udfordrer elever på Learnmark Tech

01. februar 2018

Både elever og lærere ser mange fordele i nyt koncept på grundforløb 1 på Learnmark Tech, hvor eleverne arbejder med projekter inden for forskellige uddannelser. Som afslutning skulle eleverne arbejde med et tværfagligt og innovativt projekt.

”Det har været fedt at arbejde sammen med elever fra andre uddannelser i vores projekt, fordi vi kunne byde ind med forskellige kompetencer.” Sådan siger Anders Starup om det afsluttende projekt på grundforløb 1 på Learnmark Tech, som rettede sig mod den uddannelse, de ville fortsætte på.

Anders Starup er fortsat på grundforløb 2 på uddannelsen til EUX-industritekniker, og arbejdede derfor med et projekt, som tog udgangspunkt i uddannelserne til smed og industritekniker.

”Vi skulle i grupper lave en trækvogn i jern. Der var rigtig meget svejsearbejde i opgaven, men vi drejede også vores hjulaksler, som er en typisk opgave for en industritekniker. Det sværeste var at få det færdige arbejde til at passe med tegningerne, men det endte ok,” fortæller Anders Starup.

I det afsluttende projekt skulle eleverne være innovative, hvor de skulle løse en konkret udfordring ved hjælp af den viden og de færdigheder og kompetencer, som de havde tilegnet sig i løbet af grundforløb 1. Forløbet sluttede med en fremvisning for forældre og søskende, som kom med mange rosende ord til de færdige produkter.

Anders Starup, EUX-Industritekniker

Blev udfordret i uddannelsesvalg

På grundforløb 1 har eleverne arbejdet med otte forskellige projekter inden for teknologi, byggeri, transport og hotel og restaurant. I alle projekterne har de lavet konkrete produkter ud fra grundlæggende teori inden for området. Her har de blandt andet fået viden om forskellige materialer, arbejdsmetoder, sikkerhed og arbejdsmiljø.

”Selvom jeg hele tiden har vidst, at jeg vil være industritekniker, var det fedt at blive udfordret i mit valg af uddannelse.  Det var også godt at prøve de mange forskellige uddannelser, så jeg ved mere om, hvad man laver som fx murer og elektriker,” understreger Anders Starup. Han er i løbet af grundforløbet skiftet til EUX-industritekniker, da han overvejer at læse videre til maskinmester eller ingeniør.

Nyt koncept bestod

Det er første gang, Learnmark Tech har afviklet grundforløb 1 med otte indledende projekter og et afsluttende projekt. Ifølge Helene Rossing Pedersen, uddannelsesleder på Learnmark Tech, er det et koncept, man vil fortsætte med.

”Jeg er dybt imponeret over, hvor meget eleverne kan efter så kort tid på de forskellige uddannelser. Samtidig bekræfter elevernes uddannelsesvalg mig i, at de har godt af at få kendskab til andre uddannelser end deres umiddelbare valg. Nogle af eleverne har ændret uddannelsesplaner undervejs i grundforløb 1, og nogle har fastholdt deres oprindelige planer. Det generelle billede er, at eleverne synes, det har været spændende at blive udfordret på områder, de ellers ikke ville have valgt.  Det ser jeg som et positivt udtryk for, at de nu vælger uddannelser på et kvalificeret grundlag,” siger Helene Pedersen.

Afsluttende projekter på grundforløb 1
 • Mekanikerne

  Mekanikerne skulle for første gang prøve at miljøbehandle en bil og at skifte topstykke på den. Først lavede de synstest for at kunne rådgive kunden om bilens tilstand. Herefter skulle de udarbejde en prisliste over de dele, som skulle skiftes ud. Til fremlæggelsen skulle eleverne fremlægge deres viden om fx lovgivning i forhold til bremser og rusthuller.

 • Tømrerne og murerne

  Tømrerne og murerne skulle bygge et hundehus, som kunne rumme en Sankt Bernhards hund. Eleverne har selv tegnet huset i AutoCad, inden de gik i gang med at bygge det.

 • Tjenerne og kokkene

  Tjenerne og kokkene har arbejdet med madspild, hvor de fx lavede cakepops af kagerester og tarteletfyld af resterne af en kogt kylling.

 • Elektrikerne

  Elektrikerne arbejdede med tændingssystemer i boliger. De har bl.a. arbejdet med afbrydere og elsystemer.

 • Industriteknikerne

  Industriteknikerne og smedene har lavet en trækvogn, de selv har lavet tegningen til. De skulle både dreje og svejse.