Inspirerende iværksætterforedrag med Fraser Doherty

13. november 2019

Det var med stor interesse, at 1.g-elever fra Learnmark Gymnasium HHX satte sig ned og lyttede til, hvad den skotske iværksætter Fraser Doherty fortalte om sine iværksættererfaringer og -drømme. To af de medhørende HHX-elever fortæller her om deres indtryk og oplevelser fra foredraget.

Skrevet af Kristina Elkjær Høj Iversen, 3. G- elev på Learnmark Gymnasium HHX


Fraser Doherty holdt på foredrag på Learnmark Gymnasium igen i år, hvor han fortalte et nyt hold 1. g’er om sin iværksætterrejse. Fraser Doherty er i dag 30 år. Han blev allerede iværksætter som 14-årig, hvor han startede virksomheden SuperJam, der til den dag i dag sælger marmelade baseret på hans bedstemors originale opskrift.

Derudover har han også prøvet kræfter abonnementsvirksomheden ”Beer52”. Det var derfor med stor sikkerhed i stemmen, han fortalte om sine erfaringer med at starte virksomheder til eleverne.

Selvom han er en kendt iværksætter, som har modtaget priser for sine virksomheder, så var han helt nede på jorden, når fortalte om sine præstationer.

Dea Emilie Jespersen, 1.g-elev på HHX

Modet til iværksætteri

De to elever Dea Emilie Jespersen og Mads Hjermitslev har studieretningsfagene virksomhedsøkonomi, afsætning og international økonomi. Derfor har de på forhånd en stor interesse for drift og opstart af virksomheder, og af den grund havde de store forventninger til foredraget.

Det var meget spændende at høre en rigtig iværksætters erfaringer om, hvordan han startede og hele processen i, hvordan han er nået dertil, hvor han er i dag.

Mads Hjermitslev, 1.g-elev på HHX
Illustration: Sorte citationstegn

Den erfarne iværksætter kunne godt selv huske, hvordan det var at være studerende med en iværksætterdrøm inde i maven. Fraser Doherty startede selv meget småt op i sin bedstemors beskedne køkken, hvor han forfinede marmeladeopskriften.

Han endte med at pitche sin idé til den store britiske supermarkedskæde Waitrose, men han fik at vide, at han skulle komme tilbage, når han var blevet lidt ældre og havde fået et stærkere brand. Hans råd til eleverne var, at man bare skal klø på for at få ens idé ud i verden - også selvom man bliver afvist mange gange, så vil det i sidste ende lykkes.

Det var rart at høre, at selv en erfaren iværksætter har lavet fejl og fået afvisninger, men at han stadig blev ved med at tro på sig selv og hans vilje til at forbedre sin idé.

Dea Emilie Jespersen, 1.g-elev på HHX
Illustration: Pile - peger mod højre

Den skotske iværksætter understregede også, at det ikke handler om at opfinde den dybe tallerken eller at have meget kapital, men at man tror på ens egen idé og har interesse og drivkraft i det man laver. ”Selv den simpleste idé kan få succes, hvis man tror på den,” uddybede Doherty.


Nye idéer på vej

Selvom Fraser Doherty har snart 17 år med iværksættertitlen på ryggen og store bedrifter bag sig, så er han langt fra færdig med at udvikle nye idéer og starte virksomheder op. Det handler for ham om hele tiden at følge med tidens nye idéer og muligheder. Han er i øjeblikket, som mange andre, grebet af det store miljøfokus, der er i verden. Af den grund har han startet virksomheden ”Envelope Coffee”, der har fokus på fairtrade kaffe og økologi.

Til sidst i foredraget opfordrede Fraser Doherty eleverne til at springe ud i det, der interesserer dem, om det så er iværksætteri eller noget helt andet. Hans råd gjorde indtryk på eleverne, og de gik derfra med ny viden og inspiration til at gøre det gode eksempel videre.

 

Jeg har lært, at man skal have håb og willpower for at få sine idéer igennem.

Dea Emilie Jespersen, 1.g-elev på HHX

Jeg har lært vigtigheden i at få andre synsvinkler på ens egen idé. Tit er du selv blind over for dine egne fejl, mens andre godt kan se hvordan du kan forbedre dig.

Mads Hjermitslev, 1.g-elev på HHX
Illustration:  En lyspære