Jacobs svendeprøve blev afbrudt af skolelukning

31. marts 2020

Fredag den 27. marts 2020 skulle 31 nyudlærte tømrer-, struktør- og stenhuggersvende have overrakt deres svendebevis til de traditionsrige svendeprøveafslutninger på Learnmark Tech. Familie, venner, mestre, kolleger, de faglige organisationer og undervisere skulle have hyldet dem for godt håndværk og høj faglighed. Men lærlingene var midt i den teoretiske del af svendeprøverne, da statsminister Mette Frederiksen midlertidigt lukkede alle skoler i Danmark fra og med den 12. marts 2020.

 Jacob Baverslund Rasmussen er en af de nyudlærte tømrersvende, som i nær fremtid får tilsendt et administrativt svendebrev, fordi hans svendeprøve blev aflyst på grund af corona-krisen.

Det er så ærgerligt! Jeg var kun 7 timer fra at have færdiggjort den teoretiske del af min svendeprøve. Vi skulle have afleveret den om torsdagen, hvor skolen lukkede.  Vi havde arbejdet med opgaven en uges tid, hvor vi blandt andet havde tegnet og beregnet på konstruktionen af et sommerhus. Torsdag skulle vi bare tjekke, at alle vores tegninger og mål passede, men det kom vi aldrig til.

Jacob Baverslund Rasmussen, nyudlært tømrersvend

23-årige Jacob Baverslund Rasmussen, som er udlært hos AK Byg A/S i Solbjerg, hvor han i dag er blevet fastansat som tømrersvend. 

Jeg ville have gjort mit bedste

De nu udlærte tømrersvende troede ikke, at skolelukningen også kunne ramme dem. Der var jo kun 14 dage til, at de ville være færdige med deres fireårige uddannelse. Men lukningen gjaldt alle. 

Til den praktiske del af prøven skulle Jacob Baverslund Rasmussen og hans holdkammerater på 37 arbejdstimer have bygget en del af det sommerhus, de havde arbejdet med i den teoretiske svendeprøve. Jacob Baverslund Rasmussen skulle have bygget et udsnit af huset med bjælkespær med valm og vindue. Sådan blev det ikke.

Lukningen kom meget ubelejligt. Jeg havde glædet mig meget til at lave min praktiske del af svendeprøven. Det var en rigtig god opgave, og jeg ville så gerne have lavet en flot svendeprøve – vise, hvad der skal til, for at man kan få et svendebrev. Jeg ville have gjort mit bedste. Nu får jeg bare et administrativt svendebrev og må vente med svendegildet til sommer.

Jacob Baverslund Rasmussen, nyudlært tømrersvend
Illustration: Sorte citationstegn

Mulighed for at udskyde svendeprøven

De faglige udvalg på uddannelserne har helt ekstraordinært gjort det muligt, at mester og lærling sammen kan beslutte at udskyde svendeprøven til efteråret. Det har ingen af de 31 nu nyudlærte svende på Learnmark Tech valgt at benytte sig af.

Min mester fortalte mig, at han er ikke i tvivl om, at jeg kunne have bestået svendeprøven. Derfor besluttede man i firmaet, at jeg skulle have det administrative svendebrev, så jeg hurtigst muligt kunne komme i gang med at arbejde som tømrersvend.

Jacob Baverslund Rasmussen, nyudlært tømrersvend
Illustration:  Like-ikon fra Facebook