Kokkeelev: Madlavning er et sprog

Når 21-årige Mathias Broe er udlært kok, drømmer han om at rejse ud i verden for at lave mad. New York står højt på listen, men det kunne også blive alle mulige andre steder i verden.

14. april 2016

"Hvis du kan lave mad, behøver du ikke kunne sproget i det land, du arbejder. Madlavning er et sprog i sig selv. Når jeg om mange år har fået masser af erfaring, kunne jeg godt tænke mig at åbne min egen restaurant," fortæller han.

Arbejdet er en hobby

Mathias Broe har taget grundforløbet til kok på Learnmark Tech og er netop startet som kokkeelev på Sinatur Hotel Haraldskær ved Vejle. Her gør han sin hobby til sit arbejde.

"Jeg har altid været glad for at lave mad og at afprøve, hvad mad og ingredienser kan gøre. Jeg kan godt lide at smage noget nyt og anderledes. Det gjorde jeg forleden, hvor jeg smagte friturestegt svømmeblære," siger han.

Det sure og det søde

I kokkefaget er der en tydelig rangorden blandt de ansatte i køkkenet, men det skræmmer ikke den unge kokkeelev.

"I starten skulle jeg da lige vænne mig til, at det altid hedder 'ja tak', men selvom jeg er den nye kokkeelev, får jeg altså også lov til meget af det sjove - og så vokser jeg jo lige så stille op ad i hierarkiet," pointerer han og fortsætter:

"Jeg har et fantastisk job, hvor jeg får lov til at prøve en masse nyt og møde mange spændende mennesker, jeg kan lære af. Jeg ved, at med det søde følger af og til også det sure, og hvis man tror, at kokkefaget er ligesom det, man ser i TV, når Jamie Oliver laver mad, så bliver man skuffet," understreger han.

Glæder andre

Som kokkeelev får Mathias Broe også mulighed for at afprøve sine idéer.

"Noget af det bedste ved mit job er, at jeg får lov til at leve mine drømme ud, at anrette maden flot og glæde andre med min passion for mad. Nordisk madlavning med lokale råvarer er min store interesse, og jeg kan godt lide at bruge det, jeg selv kan gå ud at finde i naturen," fortæller han.

kok1.jpg