Kulturminister til studenterne: I skal gøre jer umage i livet

23. juni 2017

Kulturminister til studenterne: I skal gøre jer umage i livet

Omkring 1000 gæster deltog fredag den 23. juni i dimissionen for 246 studenter fra Learnmark Gymnasium HHX og HTX. Kultur- og kirkeminister Mette Bock sagde i sin tale studenterne til, at de skal gøre sig umage i livet og ikke lade sig bremse af forhindringer, mens rektor Sune Agger opfordrede dem til at dyrke deres talent.

Mette Bock

De 246 studenter fra Learnmark Gymnasium HHX og HTX sad tæt, da de den 23. juni blev fejret til dimissionen af både familier, venner og undervisere. Omkring 1000 gæster var samlet i Forum Horsens, hvor studenterne blev hyllet for deres flotte resultater og fik gode råd med på vejen af bl.a. kultur- og kirkeminister Mette Bock og rektor Sune Agger.

Minister: Gør jer umage i livet

Mette Bock fremhævede i sin tale til studenterne, at de ikke skal lade sig bremse af forhindringer, men se fremad. Uanset om de vil rejse til udlandet eller blive i Horsens, er det vigtigste, at de gør sig umage i livet – både med hensyn til familie, arbejde og venner.

”Det er vigtigt, at I ser mulighederne og bygger jeres liv på de muligheder. De drømme I har nu er ikke nødvendigvis de samme, som dem I har senere i livet,” sagde Mette Bock.

Hun lagde i sin tale også vægt på, at der er brug for alle. Gennemsnit er ikke afgørende for at få de gode ideer, for det er en evne vi alle har. Det væsentlige er, at studenterne gør sig umage og griber mulighederne, så skal de nok nå langt.

Rektor: Dyrk jeres talent

Med udgangspunkt i den japanske musikpædagog Shinichi Suzukis teori om, at talent ikke er noget, vi fødes med, men noget vi opdyrker, opfordrede Sune Agger i sin tale studenterne til at finde de miljøer, hvor de kan opdyrke deres talent.

”Hvis man bliver del af et miljø, hvor man går op i noget, så opdyrker man sit talent – lige meget om det handler om at bygge selvkørende biler, analysere aktiehandel eller udforske nye muligheder for anvendelse af medicin. Talentudvikling handler ikke udelukkende om vilje af stål, 10.000 timers karakterfast træning, konkurrence, vindere og tabere. Det handler om at skabe et anerkendende miljø, hvor det at dyrke sit talent er naturligt,” understregede rektoren og tilføjede, at det handler om at involvere sig i miljøer, hvor det er sjovt, naturligt og ambitiøst at dyrke en interesse. På den måde bliver man rigtig god – faktisk uundværlig.

HTX-student: Brænd for noget

William Nyby Pedersen, der er den afgående formand for elevrådet på HTX, tog afsæt i Carlsbergs ølserie Semper Ardens, som på latin betyder altid brændende. Det motto har studenten taget til sig, og han brænder selv for altid at gøre sit bedste.

”Det er vigtigt at se positivt på det, der rammer en – også selvom det ikke umiddelbart er spændende, så find ud af, hvordan du kan gøre det spændende. Jeg sad en gang med en aflevering i idéhistorie, som, jeg ikke umiddelbart syntes, var spændende. Men så brugte jeg tid på at finde ud af, hvordan jeg kunne gøre det spændende, så jeg kunne få det bedste ud af det, når nu jeg skulle bruge en del timer på den opgave,” fortalte HTX-studenten.

HTX-student William Nyby Pedersen

HHX-student: Tag imod mulighederne

Temaet i HHX-student Emilie Heilskovs tale til sine studenterkammerater var muligheder. Hun indledte med at sige, at muligheder er noget, vi giver til hinanden, og at det er noget, vi skal tage imod. 

”Man skal turde tage de muligheder, man møder på sin vej, også selv om de ved første øjekast kan fremstå umulige. På trods af nogle politikeres råd om at tage den hurtige vej gennem uddannelsessystemet, er det okay at tage nogle sideveje. Og det er vigtigt, at vi unges vovemod bliver påskønnet, ikke set skævt til. Derfor er det også vigtigt, at vi beundrer de HHX- og HTX-studenter, der har en iværksætter i maven, og som er villige til at tage nogen chancer,” sagde Emilie Heilskov fra talerstolen.