KUU gjorde Monica klar til en erhvervsuddannelse

23. marts 2018

23-årige Monica Rasmussen dimitterede i juni 2017 fra Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) i Horsens. I dag er hun ved at uddanne sig til social- og sundhedshjælper i Horsens Kommune.

Da Monica Rasmussen som 21-årig startede på Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) i Horsens rullede hun distanceret med øjnene og svarede i korte sætninger, når hun talte med andre.  Det var en halvsur attitude, som hun havde tillagt uden at tænke over, hvad hun udstrålede – og hun havde ingen redskaber til at komme ud af den dårlige vane.

Redskaberne tilegnede hun sig på KUU i Horsens. Her har alle elever faget MiLife, hvor de sætter fokus på personlig og social udvikling og får viden om deres egne værdier, normer og grænser. I dag er hun i gang med hovedforløbet på uddannelsen til social- og sundhedshjælper og har fået en elevplads i Horsens Kommune, som kræver både empati og samarbejde med borgere og kollegaer.

”Gennem MiLife lærte jeg meget mere om mig selv, end jeg havde forventet. Jeg fik et andet billede af, hvem jeg er, og jeg ændrede langsomt mit kropssprog og min måde at tale og være sammen med andre på. Det har betydet, at jeg i dag er en glad social- og sundhedshjælperelev,” siger Monica Rasmussen og smiler, så øjnene skinner.

Første erhvervstræning gik godt

Når eleverne starter på KUU, vælger de et erhvervstema, som de vil blive klogere på. Monica Rasmussen valgte Børn, unge og ældre, hvor hun både skulle have undervisning på Social- og sundhedsskolen i Horsens og i erhvervstræning som social- og sundhedshjælper.

”På KUU kunne både lærerne og mine kammerater mærke, at jeg blev mere og mere positiv, og inden jeg skulle i min første erhvervstræning på et plejecenter, var jeg meget opmærksom på, at jeg ikke så sur ud. Jeg kunne også mærke, at jeg var blevet mere tålmodig, og jeg oplevede, hvor meget jeg fik igen, når jeg viste, at jeg interesserede mig for andre,” fortæller hun om erfaringerne fra sin første erhvervstræning.

Mere og mere ansvar

I løbet af KUU, som varer to år, er eleverne i fire erhvervstræningsforløb på op til otte uger. Her var Monica Rasmussen i erhvervstræning på forskellige plejecentre, hvor hun altid fulgtes med en uddannet social- og sundhedshjælper, og hvor hun langsomt fik flere og flere krævende opgaver.

”I starten skulle jeg bare have en fornemmelse af, hvad jobbet går ud på, og hvordan man løser forskellige opgaver hos borgerne og i forhold til deres pårørende. Efterhånden fik jeg lov til mere og mere som fx at hjælpe borgerne i tøjet, rede deres hår og børste deres tænder. Til sidst kendte jeg dem så godt, at jeg vidste, hvordan de forskellige helst ville hjælpes,” forklarer den unge social- og sundhedshjælperelev.

Glædelig gensyn med Social- og sundhedsskolen

I juni 2017 dimitterede Monica Rasmussen fra KUU og i august 2017 startede hun på grundforløb 2 på Social- og sundhedsskolen i Horsens. Det var et glædeligt gensyn for hende, fordi hun havde været på skolen tre dage om ugen, mens hun var KUU-elev, og alt det, hun havde lært, gav hende et solidt forspring på uddannelsen.

”Det gjorde min start på uddannelsen meget lettere, fordi jeg både kendte en del af stoffet, som vi skulle lære, og jeg kendte skolen og lærerne. Nu er jeg startet på hovedforløbet, hvor der er større krav og forventninger til det, vi skal kunne. Det er derfor vigtigt, at jeg hele tiden følger med og passer mine ting,” understreger hun og fortsætter:

”Jeg er ikke den vilde teoretiker. Jeg lærer og udvikler mig mere ved at gøre det praksis i stedet for at læse det i en bog. Det er lige som den gode personlige udvikling, jeg har været igennem, siden jeg startede på KUU. Den skal jeg også hele tiden arbejde med. Den må ikke stoppe,” siger Monica Rasmussen med en stålsat stemme.