KUU i Horsens-området er blandt landets bedste

12. januar 2017

Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) i Horsens-området har landets næstmindste frafald og er blandt de få KUU-centre, der har maksimalt optag. Det viser en ny rapport fra Undervisningsministeriet. 

Stephanie Mortensen og Casper Jensen har lige før jul afsluttet Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) i Horsens, og de starter i januar på hver deres ungdomsuddannelse. De to dimittender er blandt de første, der får bevis på, at de har gennemført KUU, som startede i august 2015, og de kan nu kalde sig erhvervsassistenter. De tilhører også den elevgruppe, som får KUU i Horsens-området til at være blandt landets bedste i forhold til elevoptag og elevfrafald. Successen med den nye uddannelser er der ifølge afdelingsleder Helle Balleby flere forklaringer på. 

”Vi har et koncept, hvor der er fokus på personlig udvikling, tæt samarbejde med kontaktpersoner, og hvor de unge får erfaringer på ungdomsuddannelserne. Her bliver de inspireret af de elever, der allerede er i gang med en uddannelse, de bliver afklaret omkring deres uddannelsesvalg og får lyst til mere. Det er Stephanie og Casper gode eksempler på,” siger Helle Balleby. 

KUU i Horsens-området har ifølge en ny rapport fra Undervisningsministeriet i 2016 haft et optag på 100% samtidig med, at man har haft landets næstmindste frafald på 12%. 

KUU gør uddannelsesvalget nemmere

I januar starter 19-årige Stephanie Mortensen på VUC, hvor hun skal tage 10. klasse, og 20-årige Casper Jensen har fået en læreplads som murer. Han skal i løbet af foråret færdiggøre grundforløbet på Learnmark Tech, så han kan starte på sine læreplads til sommer. 

”Inden jeg startede på KUU, troede jeg, at jeg skulle være struktør, men så kom jeg i erhvervstræning som murer hos Johannes Christensen i Øster Snede. Her fandt jeg ud af, at jeg meget hellere vil være murer, og jeg er så heldig, at han også har tilbudt mig en læreplads,” fortæller Casper Jensen. 

For ham har erhvervstræningen i tre forskellige virksomheder været noget af det bedste ved KUU. 

”Det allerbedste har nok været, at jeg har fundet ud af, hvad jeg vil uddanne mig til. Nu skal jeg videre, ud at arbejde. Det kan jeg meget bedre lide end at sidde stille,” fastslår han. 

Fokus på personlig udvikling

Et trygt uddannelsesmiljø i KUU´s base på Strandpromenaden i Horsens er en anden forklaring på KUU´s. Her er fællesskabet mellem eleverne et vigtigt fundament, så de hurtigt opdager, at de ikke er alene om at have det svært i forhold til uddannelse og job – og at de kan hjælpe hinanden. 

”Der er ingen tvivl om, at følelsen af fællesskab er med til at fastholde eleverne. Samtidig kører vi MiLife-konceptet, hvor de unge gennem undervisningsforløb udvikler både personlige og sociale kompetencer, så de er godt rustet til at varetage et job eller fortsætte i uddannelse,” siger Helle Balleby. 

For Stephanie Mortensen har Milife været noget af det bedste ved at gå på KUU, og hun drømmer i dag om at uddanne sig til ernæringsassistent. 

”Jeg har fået meget ud af Milife og er blevet meget mere sikker på mig selv. Jeg har især lært meget af samarbejdsøvelserne – det har været grænseoverskridende, og jeg har kunnet mærke, at jeg lærte noget af dem,” konstaterer Stephanie Mortensen. 

Kontaktpersoner følger eleverne tæt

En tredje årsag til KUU´s succes i Horsens-området er elevernes kontaktpersoner, som følger dem tæt – både når de er på KUU-basen og i erhvervstræning. 

”Kontaktpersonerne er meget involveret i de unges liv – også i forhold til det, der foregår efter skoletid. Det er vigtigt, at de unge trygt kan tale med deres kontaktperson, og at de sammen kan finde løsninger på de forhindringer, der måtte være for fx at komme i skole,” fortæller Helle Balleby. 

Ønske om flere pladser på KUU

KUU i Horsens-området kan maksimalt optage 43 elever pr. halvår, og det er ifølge Helle Balleby for få. 

”Vi har med de tre første optag oplevet, at der har været flere unge til uddannelsen, end der har været pladser. Det er ærgerligt, og derfor ønsker vi os flere pladser. Ministeriet vil i løbet af sommeren kigge på fordelingen af pladser rundt i landet, og her håber vi på at få tildelt et ekstra antal pladser, da der er mange flere unge i vores område, der vil kunne profitere af at gå på KUU,” siger Helle Balleby.