Learnmark-elever deltager i DM i entrepreneurskab med hybrid powerbank

06. april 2017

Fire gymnasieelever fra Learnmark Gymnasium HHX og HTX har kvalificeret sig til danmarksmesterskabet i entreprenørskab med deres opfindelse: En hurtigopladende hybrid powerbank. 

En mobiltelefon uden strøm er frustrerende. Er powerbanken også uden strøm, er det dobbelt så frustrerende. Den udfordring fra hverdagen har gymnasieelever fra Learnmark Horsens HHX og HTX i et halvt år arbejdet på at løse med en hurtigopladende powerbank. Og det har de gjort så godt, at de den 26. april 2017 deltager i danmarksmesterskabet i entreprenørskab. 

De unge opfindere er HTX-eleverne Jonas Højgaard, Jakob Bay, Oliver Brodersen og HHX-elev Marcus Andersen. Og der er store forventninger til dem, da elever fra Learnmark Gymnasium HHX og HTX de seneste to år har vundet DM i entreprenørskab og dermed retten til at deltage i europamesterskaberne. 

Udvikling af hybrid powerbank

De unge opfindere deltager i DM med ZEUS POWERBANK. Det er en hybrid powerbank, hvor en hurtig opladning på fem minutter har strøm nok til at lade én mobiltelefon op. Vælger man den normale opladningstid, som tager omkring to timer, har man strøm nok til at lade 3-4 mobiltelefoner op. 

”Vi kalder det en hybrid powerbank, fordi den kombinerer det bedste fra to verdener. Vi har selv udviklet teknikken inde i powerbanken, og kabinettet rundt om teknikken har vi også selv designet og tegnet i Inventor. De første kabinetter 3D-printede vi på skolen, men til DM har vi bestilt nogle mere professionelle hos en dansk leverandør,” siger Oliver Brodersen. 

Den hybride powerbank består primært af en superkondensator, der er langt mere miljøvenlig end de litiumbatterier, som mange powerbanks indeholder. De nye kabinetter gør opfinderne til deres egne. 

”Vi bruger skolens laserskærer til at indgravere Made in Denmark, CE-mærke og ZEUS POWERBANK-logoet på kabinetterne, så ingen er i tvivl om, at det er et professionelt produkt, de køber, ” fortæller Jakob Bay. 

Stærk på både kapacitet og pris

ZEUS POWERBANK er opkaldt efter den stærke himmelgud Zeus, som brugte lynet som våben. Powerbanken er på 6000 mAh (milli-Ampere-hour) og koster 400 kr. eksklusiv moms. 

”Vi har naturligvis undersøgt konkurrenternes priser og deres produkter, og vi er forholdsvist konkurrencedygtige med vores powerbank. Den første prototype tog nok omkring en halv time at samle, men når vi har samlet mange, skulle produktionstiden gerne falde,” siger Jonas Højgaard og understreger, at deres powerbank er 100 procent danskproduceret. 

Hjælp opfinderne

Udgifterne til udvikling af opfindelsen har gymnasieeleverne finansieret ved selv at skyde kapital ind i det firma, de har startet. 

”Vi kalder vores virksomhed Astrapi Tech I/S. Astrapi er det græske ord for lyn, og passer derfor perfekt til ZEUS POWERBANK. Vi er langt, men vi har brug for hjælp til at øge kendskabet til vores produkt. Man kan blandt andet hjælpe os ved at tilmelde sig vores nyhedsbrev, like vores Facebookside eller støtte os på iværksættersitet kickstarter.com,” siger Jakob Bay. 

Derudover har de i forbindelse med DM oprettet en konkurrence på deres hjemmeside, hvor man ved at tilmelde sig en mailliste, er med i konkurrencen om en ZEUS POWERBANK. 

Jo større interessen er for Learnmark-drengenes opfindelse, jo stærkere står de til DM, hvor de skal konkurrere mod landets bedste gymnasie-opfindere. 

”Vi går helt sikkert efter at vinde. Gør vi ikke det, arbejder vi videre med vores opfindelse og virksomhed, for vi tror på idéen,” understreger Jonas Højgaard. 

Et team med forskellige kompetencer

Gruppen bag powerbanken byder ind i samarbejdet med vidt forskellige kompetencer inden for teknologi, it og layout, økonomi og administration, og det styrker både udviklingen af produktet og forberedelserne til DM. Marcus Andersen, som går på HHX, mødte HTX-opfinderne i valgfaget innovation, som både er for HHX- og HTX-elever, og det ser hele holdet mange fordele i. 

”Vi kan noget forskelligt på de to uddannelser, og når vi arbejder sammen bliver det ekstra godt. HTX´erne kan fokusere på udviklingen af powerbanken, mens jeg kan koncentrere sig om det, jeg lærer på min uddannelse – nemlig budgetter og forretningsplan,” siger han. 

Kontakt for mere information

  • Jakob Bay Sørensen, administrerende direktør Astrapi Tech I/S, M: 42 49 80 11 eller E: kontakt@astrapitech.com