Mathias er blandt Danmarks bedste smedelærlinge

15. november 2017

En af Danmarks bedste smedelærlinge arbejder hos System TM A/S i Odder. Han har taget sine skoleforløb på Learnmark Tech og er i dag udlært klejnsmed. I november skal han til Canada som rejsemontør. 

Han hedder Mathias Christensen, er 25 år og ansat hos System TM A/S i Odder.  I februar 2017 blev han udlært klejnsmed fra samme firma. Til svendeprøven på Learnmark Tech lavede han en filebænk med værktøjstavle, som han fik topkarakter for. 

I efteråret 2017 modtog han den prestigefyldte ML-pris, som er Metalindustriens Lærlingepris. Den gives til lærlinge med et særligt højt fagligt niveau, der samtidig udmærker sig ved at være gode kammerater og kolleger. 

”Jeg er vild med at være smed, fordi det er et kreativt job, hvor jeg arbejder med mine hænder. Jeg fremstiller store og små dele, som bliver sammensat til et stort anlæg, og jeg kan lide at vide, hvilken funktion de enkelte dele i en maskine har,” fortæller Mathias Christensen efter prisuddelingen. 

Stolt prismodtager

ML-prisen blev uddelt til et stort arrangement i Den Sorte Diamant i København, hvor blandt andre ledere fra Dansk Industri og undervisningsminister Merete Riisager deltog. 

Mathias Christensens værkfører Jens Jørgensen fra System TM havde inviteret prismodtageren til København dagen før uddelingen, så de to kunne fejre prisen med en lækker middag i hovedstaden. På selve dagen stødte familiemedlemmer og Jesper Levin Christensen, som er smedefaglærer på Learnmark Tech, til. 

”Det var virkelig et fornemt arrangement, hvor undervisningsministeren overrakte prisen til mig. Det var en stor oplevelse, og jeg er faktisk også lidt stolt over at få prisen. I år var der nemlig rekordmange, der var indstillet til prisen,” siger den dygtige lærling. 

Filebænken med værktøjstavle, som Mathias Christensen lavede til svendeprøven, bruger han ofte, når han skal lave en praktisk opgave hjemme – og statuetten fra ML-prisen står i stuen sammen svendebrevet. 

Høj faglighed og meget vellidt

For at komme i betragtning til ML-prisen skal skolen, værkføreren, hvor man er i lære, og skuemesteren fra svendeprøven skrive en fælles indstilling til Dansk Industri. Og de valgte blandt andet Mathias Christensens svendeprøve, fordi den både var udført til topkarakterer, og den var på et højt fagligt niveau. Derudover bestod den dygtige smedelærling også den teoretiske prøve med topkarakteren 12. 

I indstillingen til prisen står der blandt andet: 

"Mathias har vist stor faglighed og interesse for både de praktiske og teoretiske opgaver, han er blevet stillet gennem hele sin uddannelse. Han har udviklet sig meget og har altid været klar med en hjælpende hånd til kammerater og kolleger, hvorfor han også er meget vellidt. Det er dejligt at have en lærling som Mathias, som de yngre lærlinge har kunnet se op til." 

Rejsemontør med fordele

Mens Mathias Christensen var lærling hos System TM arbejdede han primært i smedeafdelingen, hvor mange af hans opgaver var at lave dele til maskiner, der bliver brugt i træindustrien. Efter han er udlært, har han arbejdet i montageafdelingen, og i slutningen af november skal han på sin første opgave som rejsemontør for firmaet. 

”Jeg skal til Canada i 3-4 uger, hvor jeg sammen med nogle af mine kolleger skal stille en større maskine op. Efter jul fortsætter vi arbejdet i Canada. Det bliver lange dage, hvor vi har travlt, men jeg glæder mig samtidig rigtig meget til at komme ud og opleve verden – jeg skal ud og have en masse erfaring og viden om, hvordan man bor og arbejder i andre lande,” fortæller han. 

Som rejsemontør er det en fordel, at man fx kan svejse, så man kan tilrette og reparere på stedet. Det kan Mathias Christensen, fordi han er udlært smed, og han ser frem til endnu flere rejser til fx New Zealand, Chile og Polen.

Faglærerens indstilling

Mathias Christensen har gennem hele sin uddannelse til klejnsmed, på alle skoleforløb, vist stor faglighed og interesse for alt, hvad han har lavet på skolen - både teoretisk og praktisk.

Han har udviklet sig både på skolen og ikke mindst i virksomheden, hvilket vi har kunnet mærke her på skolen, når han startede på et nyt forløb.

Hans faglighed kom virkelig til udtryk til svendeprøven, hvor han lavede en flot filebænk med værktøjstavle, lampearmatur, skuffe, justerbar skruestiksholder, hylde osv.

Projektet var gennemført fra start til slut, og alle mål opfyldt ud over det sædvanlige.

I den teoretiske del af prøven var materialet bygget op med stor overskuelighed, det var nemt at finde rundt i de mange tegninger, og tegningerne var igen overskuelige og viste netop de ting, som var nødvendige for at fremstille den enkelt del.

I den praktiske del af prøven var alle dele udført med stor nøjagtighed og høj finish.

 

En særlig ting ved projektet skal fremhæves. Mathias valgte at lave alle profiljern i filebænken selv, han købte ingen færdige profiler som U-jern, T-jern, vinkeljern osv. Alt blev lavet af plade, som blev klippet, bukket og svejset sammen i de rigtige profiler.

Dette viser stort fagligt overskud og kreativitet.

Jeg har som lærer indenfor smedefaget gennem mere end 20 år sjældent set noget SÅ flot.

Som menneske er Mathias en rar, venlig og hjælpsom person.

Han har været god til at give sine kammerater på skolen en hjælpende hånd på sin egen stille måde, uden at være bedrevidende.

Mathias har på skolen været meget vellidt af både elever og ansatte i smedeafdelingen.

Jeg kan kun medgive Mathias mine allerbedste anbefalinger.

Med venlig hilsen Jesper Levin Christensen, faglærer smedafdelingen, Learnmark Horsens.

Værkfører Jens Jørgensens indstilling

Jeg har været rigtig glad for at have Mathias Christensen i lære som klejnsmed.

Ikke kun fordi han er dygtig, men også fordi han er en god kammerat og meget vellidt i værkstedet.

Mathias er altid glad og klar med en hjælpende hånd, og med ham skal man kun sige tingene en gang, han både forstår det og får det gjort.

Det har været dejligt at have en lærling som de andre yngre lærlinge (4 stk) har kunnet se op til, og det har helt sikkert også rykket dem yderligere.

 

Det seneste 1½-2 år har Mathias arbejdet selvstændigt med opsvejsning af vores maskiner, hvor han selv har bygget maskiner op fra bunden efter tegningssæt fra vores konstruktionsafdeling. Han har også været i vores montage under sin læretid og har blandt andet været på serviceopgave i Frankrig.

Vi har været så heldige, at Mathias gerne vil blive i vores virksomhed ”montagen”, så han både kan udvikle sig endnu mere, og vi kan drage nytte af ham.

Mathias er en meget ydmyg dreng og ikke en med de store armbevægelser, så det ville være med stor glæde jeg kunne fortælle ham at han har fået ML-prisen 2017 (hvis det skulle ske).