Men mor... jeg vil hellere noget andet

25. oktober 2018

Skal huen være rød, blå eller en anden farve? Jeg er farveblind, så for mig handlede det mere om uddannelsens indhold. 

Af Casper Kanta Doktor, 3md på Learnmark Gymnasium HHX

Skal man vælge hhx, stx, eux, eud eller htx? Det er et svært valg, som mange i 9. og 10. klasse snart skal træffe. For mig var valget ikke svært, men jeg har haft mange kammerater, som har været forvirrede. Og hvad gør alle vennerne efter folkeskolen? Jeg tror, der er mange, som laver ’gnufinten’ – altså bare løber efter de andre uden rigtigt at vide hvorfor.

En ting, jeg har været glad for, er, at jeg mærkede efter, før jeg valgte hhx – og i dag har jeg ikke fortrudt det på et eneste tidspunkt. Mange af mine folkeskolevenner valgte tilbage i 9. klasse at starte på stx, og det var selvfølgelig også noget, jeg spekulerede en del over, fordi det jo er en god uddannelse med mange muligheder.

Mavefornemmelsen viser altid vejen

Som jeg har sagt til mange af de brobyggere, jeg har talt med, er det mavefornemmelsen, man skal gå med. Hvis man hader tal og økonomi er hhx måske ikke det rigtige valg og omvendt, hvis man hader fysik og kemi, er hhx måske en mulighed. Det er trods alt tre år af ens liv, man skal bruge på sit gymnasium – og en vigtig grundsten at have med sig, fordi gymnasierne giver en forståelse af, hvad det vil sige at studere og uddanne sig. Derfor skal man også være tilpas med det indhold, der er i den hverdag, man får! 

Det er vigtigt at stille sig selv - og alle andre - alle mulige spørgsmål: Hvad lærer man på hhx? – Hvorfor har du valgt stx? – Hvem går på htx? – Synes jeg virksomheder og økonomi er spændende? Det er den eneste måde, man kan få svar på meget af det, man er i tvivl om – også selv om man synes, det er dumme spørgsmål. 

Tilbage i 2016, da jeg skulle vælge ungdomsuddannelse, brugte jeg meget tid på at diskutere uddannelse og fremtiden med mine forældre – som nok også var med til at styre mig ind på det valg, som jeg traf. Det var rigtig vigtigt at få ord på nogle af de tanker, jeg gik med. 

Mors og fars mening er måske ikke den vigtigste, men deres støtte af det valg, der træffes, er det vigtigste!

Casper Doktor, HHX-elev

De gamle fordomme

Mange af fordommene, som jeg tror, er generelle, går ud på, at man er bange for at låse sig selv fast allerede i gymnasiet. Hvis jeg vælger hhx, kan jeg blive revisor eller iværksætterHvis jeg vælger stx, kan jeg blive læge eller præst –  hvis jeg vælger htx, kan jeg blive robot-udvikler – og hvis jeg vælger eux, kan jeg blive håndværker. 

Men det er uddannelsernes forkromede fordomme og stereotyper, som i hvert fald er meget, meget firkantede og forkerte. Heldigvis er uddannelsessystemet bygget sådan op, at alle døre er åbne, når man er færdig med gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. Jeg har fx overvejet at læse veterinærmedicin, selvom jeg går på hhx – jeg skal bare supplere de manglende fag op. 

De gamle firkantede tanker kan ikke bruges længere – så brobygning, infomøder og uddannelsesmesser er en god chance for at snuse til, hvilke muligheder uddannelserne egentlig giver.

En retning er et valg

Mors og fars mening er måske ikke den vigtigste, men deres støtte af det valg, der træffes, er det vigtigste! Så skab en dialog – og støt det valg, der bliver truffet. Så er fundamentet til en god tid i hvert fald lagt.