Mere end 30 hjemmebyggede både i traditionsrig kapsejlads

17. august 2018

Eleverne i 2.g på Learnmark Gymnasium HTX får kontant afregning, når de fredag den 24. august 2018 sejler ud på Horsens Fjord i deres hjemmebyggede både. Den årlige og traditionsrige kapsejllads Single Sheet Skiff Challenge, som afslutter skoleårets første projekt i fagene teknologi og fysik, skal vise, om elevernes beregninger om blandt andet opdrift og stabilitet kan stå distancen på den 100 meter lange bane. 

Tidspunkt: Fredag den 24. august 2018 fra kl. 12.00 – 13.15. Finaleheatet forventes at starte kl. 12.50.

Sted: Horsens Fjord ved Langelinje, 8700 Horsens. 

Beregninger bestemmer bådens form

I disse dage summer det af aktivitet i byggerigården på HTX, hvor 2.g-eleverne skal bygge bådene i korrekt størrelsesforhold i forhold til deres modelbåde lavet i karton. Gruppen med Nichlas Bjørval Feldt, Marcus Langfeldt, Lena Both Schulte og Simon Grønning er lige startet på deres båd, som har en lang vandlinje, spids snude og flad bagende. Det er den form, som gruppen tror mest på ud fra deres beregninger. 

”Jo længere vandlinje en båd har, jo nemmere kan man holde balancen i den. Derfor har vores båd en kajaklignende form. Vi så kapsejladsen sidste år, hvor det også var tydeligt, at lange, smalle både klarer sig bedst i konkurrencen. Og så skal det jo også være så nemt som muligt for den, der skal sejle båden,” fortæller Lena Both Schulte. 

Gruppen har afprøvet modelbådens stabilitet i et vandbassin, og alt tyder på, at de har lavet en god konstruktion, som også sejlede perfekt med vægt i. 

Det er en ære at vinde

For at kunne bygge båden skal eleverne trække på viden fra fysik om kræfter og opdrift og matematikkens geometriske former. Samtidig afprøver de nu teorien om, hvordan man bedst kommer fra en problemstilling til et færdigt produkt. For firemandsgruppen er der meget på spil. De besluttede allerede før sommerferien, at de sammen skulle arbejde på at blive årets vinder. 

”Vi har længe glædet os til kapsejladsen. Det er en superhyggelig dag, og så er det jo en ære at vinde,” siger Nichlas Bjørval Feldt. 

Materialer til rådighed

  • 1 krydsfinérplade på cirka 2,5 m x 1,2 m og 5 mm i tykkelsen
  • 60 strips
  • 2 tuber silikonefugemasse
  • 2 m langt bræt til udformning af pagaj.

Se video fra kapsejladsen 2017