NYT: Kombinér esport med en uddannelse på Learnmark

11. juni 2018

Fra august 2018 kan elever på seks ungdomsuddannelser i Horsens kombinere deres uddannelse med esport, som er en ny sportsgren i Sportscollege Horsens. Esportslinjen bliver udbudt i samarbejde med AC Horsens og Horsens Esport.

Undervisning i de kendte computerspil Counterstrike (CS), League of Legends (LoL) og FIFA er fra august en mulighed for unge i Horsens og omegn. Sportscollege Horsens og AC Horsens har netop indgået en samtale om at udbyde esport som en ny linje for elever på de skoler, der samarbejder med Sportscollege Horsens. Det forventer Jan Løth, dagligleder af Sportscollege Horsens, sig meget af.

”I mere end et år har det været et stort ønske for mig, at vi også kunne tilbyde e-sport. Det er en af de mest voksende aktiviteter i verden, og det er en god mulighed for både Sportscollege Horsens, byen som helhed og det lokale erhvervsliv. Erhvervslivet vil fx kunne håndplukke unge med stor computerviden, og man kan måske gå så vidt som til at sige, at det kan blive en talentbank for virksomheder, der arbejder med IT på højt niveau,” fortæller Jan Løth.

Han håber også på, at det lokale erhvervsliv ønsker at bakke økonomisk op om den nye esportslinje, da det kræver dyrt materiel, hvis man vil være blandt de bedste.

Højt niveau

Der er et begrænset antal pladser på esportslinjen, som fra august 2018 optager 15 elever i både Counterstrike og League of Legends, samt 10 elever i FIFA. Eleverne vælges ud fra deres niveau og rank i deres respektive spil, og de skal kunne dokumentere deres rating i det esportsspil, de ønsker at dyrke. Samtidig skal de til en prøvetræning, hvor de bliver vurderet på deres sportslige niveau.

De bedste elever fra sportscollegeholdet, som også kaldes akademiholdet, kan blive optaget på Horsens Esports elitehold.

”Hvis man vil dyrke e-sport på højt niveau, kræver det, at man er i god fysisk form og har en særdeles god reaktionsevne. Når man er i god form, øger det ydeevnen, og det kan være lige præcis den marginal, der gør, at man vinder,” siger Jan Løth og maner dermed alle fordomme om pizza og cola i undervisningstiden til jorden.

En del af undervisningen i esport bliver også oplysning om ludomani, kost og sundhed.

Morgentræning med fysisk træning og strategi

Eleverne på Sportscollege Horsens har morgentræning to gange om ugen. AC Horsens’ e-sportstrænere står for morgentræningen af esportseleverne. Den ene morgentræning er fysisk træning, og den anden er taktisk, analytisk og strategisk computertræning. Ud over morgentræning skal esportselverne også deltage i to ugentlige træninger efter skoletid.

Kristian Nielsen, direktør i AC Horsens, ser e-sportstilbuddet som et naturligt samarbejde mellem AC Horsens, skolerne og Sportscollege Horsens, hvor målet er at udvikle egne lokale spillere til e-sportshold.

”Jeg forventer, at vi får en masse engagerede unge – både drenge og piger, som spiller e-sport, fordi de er dedikerede og ambitiøse. Det er ikke et tilbud, man skal melde sig til, hvis man udelukkende ønsker at hyggespille. AC Horsens er en eliteklub, og den nye esportslinje på Sportscollege Horsens skal være elitær,” understreger Kristian Nielsen. 

Uddannelser på Learnmark Horsens

På Learnmark Horsens kan du kombinere uddannelse, esport og de øvrige idrætsgrene på SportsCollege Horsens, hvis du går på

Vær opmærksom på, at du på Learnmark Gymnasium HHX og HTX skal vælge særlige studieretninger, hvis du ønsker at gå på sportscollege.