Praktisk erfaring er vigtig, før jeg læser videre

23. februar 2017

21-årige Kathrine Juhl, der er i lære som ernæringsassistent, har lagt en karriereplan for de kommende år. 

I det store køkken på sygehuset i Horsens laver Kathrine Juhl ofte mad i gryder på 80 liter. Hun er i lære som ernæringsassistent og samler på erfaringer, som hun vil trække på, når hun om nogle år videreuddanner sig. 

”Jeg er vild med mit job, som hver dag udfordrer mig. Maden skal smage af noget, men ikke for meget, og så skal den være nærende og indbydende, så patienterne har noget at stå imod med. Jeg kan også godt lide at lave opskrifter og beregne næringsværdien i dem,” fortæller Kathrine Juhl. 

Praktisk erfaring er vigtig

Kathrine Juhl er udlært ernæringsassistent i juni 2019. Herefter vil hun arbejde nogle år i et storkøkken for senere at videreuddanne sig til professionsbachelor i sundhed og ernæring. 

”Jeg drømmer om en dag at blive leder af et storkøkken, og for mig er den bedste måde at blive det på ved at tage en praktisk uddannelse først. Så har jeg selv prøvet både de trælse og sjove opgaver i køkkenet, jeg kender arbejdsgangen, og ved jeg, hvor lang tid det fx tager at stege 1000 fiskefileter, som var mit job forleden dag,” siger lærlingen, der er vant til at lave mad til flere hundrede mennesker ad gangen. 

Når hun en dag får sin drømmestilling som økonoma på fx et sygehus, bliver hendes hverdag meget anderledes, end den er i dag. 

”Som økonoma har man både ansvar for personale og budget. Samtidig skal man have fokus på, hvordan man bedst tilpasser maden til patienter med forskellige sygdomme, så de får de proteiner, kulhydrater og det fedt, de har behov for,” tilføjer Kathrine Juhl. 

Det bedste ved mit job

Kathrine Juhl har taget grundforløbet til ernæringsassistent på Learnmark Tech, hvor hun fået en grundlæggende viden om blandt andet kostberegning, de forskellige råvarer og generelle arbejdsopgaver i fødevarebranchen. Og her var det særligt råvarernes næringsværdi og muligheden for at sammensætte mad til patienter, der fangede hendes interesse. 

”Det bedste ved mit job er, at jeg får stor viden om, hvad maden indeholder, og hvorfor vi putter de forskellige ingredienser i fx sovsen, som vi gør. Og så er jeg bare vild med at få den varme mad i store portioner til at smage af noget. Jeg er ikke så meget til pyntemad, jeg interesserer mig for det, der er i maden,” understreger hun. 

Tager det sure med det søde

Mødetid kl. 6.30, weekendvagter og at lave 200 kødboller ad gangen er en del af hverdagen for ernæringsassistenten, og det slår ikke Kathrine Juhl ud. 

”Det er vildt hyggeligt at være på arbejde i weekenden, fordi det er mere roligt. Den eneste ulempe ved mit job er mødetiden og det ensformige arbejde, som vi nogen gange har, men jeg glemmer det hurtigt, fordi der hele tiden sker noget nyt,” fortæller hun.