Regionsrådsformand til studenter: Der findes ikke forkerte valg. Der findes kun nye valg

29. juni 2018

Learnmark Gymnasium HHX og HTX fejrede den 29. juni 2018 årets studenter. Regionsrådsformand Anders Kühnau holdt dimissionstalen, inden eksamensbeviser og legater blev overrakt. 

Studenterhuer med kongeblå og marineblå bånd blev stolt båret, da Learnmark Gymnasium HHX og HTX den 29. juni 2018 holdt dimission i Forum Horsens for i alt 268 studenter – 180 HHX-studenter og 88 HTX-studenter. Omkring 1000 familiemedlemmer og venner var med til at gøre dimissionsdagen til noget helt særligt. 

Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland, holdt dimissionstalen til studenterne, hvor han blandt andet satte fokus på nysgerrighed, valg og kompetencer. 

"Inden I skal ud og feste videre med hinanden, vil jeg meget gerne give jer ét ord med på vejen: Nysgerrighed. For nysgerrighed er sigende for den situation, I står i lige nu. Hele verden ligger åben for jer. Det gør den faktisk i bogstaveligste forstand. I kan foretage jer lige, hvad I vil, og hvad I ønsker og drømmer om. Og I er sikkert nysgerrige efter at prøve det hele,” sagde Anders Kühnau. 

Nye valg

Regionsrådsformanden fremlagde i talen forskellige scenarier for, hvad de nybagte studenter skal i gang med efter en velfortjent sommerferie. 

”Nogle af jer ved måske allerede, hvad det er, I vil, og er nysgerrige på at starte på alt det nye. Andre af jer skal måske ud at rejse eller arbejde et år eller to og er nysgerrige på at finde ud af, hvilken vej I skal gå. Uanset hvad, må I huske, at der ikke findes forkerte valg! Der findes kun nye valg. Det handler nemlig om at være nysgerrig og gøre sig nogle erfaringer på jeres egen måde. Ja, på den måde og i den rækkefølge, der giver mening for jer. For erfaringer skaber ideer. Og ideer skaber udvikling og vækst – både hos jer personligt, men også i samfundet,” fortsatte Anders Kühnau. 

De rette kompetencer

Han lagde i sin tale også vægt på, at regionsrådet i Region Midtjylland interesserer sig meget for uddannelse. Både fordi regionsrådets opgave er at sikre, at de midtjyske virksomheder har adgang til de rette kompetencer, og fordi regionsrådet beslutter, hvor der kan oprettes ungdomsuddannelser og ønsker, at alle regionens unge mennesker har mulighed for at forfølge deres ønsker og drømme for fremtiden. 

”Som regionsrådsformand, men også helt personligt, er det vigtigt for mig at sige, at der ikke er noget, der er bedre end andet. At tage en gymnasieuddannelse er fx ligeså godt som at tage en erhvervsuddannelse. Virksomhederne og samfundet har jo brug for kompetencer inden for mange forskellige brancher og områder,” understregede han, men henledte også opmærksomheden på, at samfundet om få år kommer til at mangle tusindvis med uddannelser inden for de digitale, tekniske og naturvidenskabelige fag. 

Fra putte til student

Rektor Sune Agger mindede i sin tale studenterne om, at de for tre år siden var putter – 1. g´ere, der skulle starte på noget helt nyt og ukendt. I løbet af deres tre gymnasieår er de blevet mere sikre og kompetente i rollen som gymnasieelever. Det nye og ukendte skal studenterne igen til at kaste sig ud i, når de efter sommerferien begynder på fx nyt studie, i job eller tager på en større udlandsrejse. Den situation, hvor man starter på noget nyt, sammenlignede rektoren med sine erfaringer med at være nybegynder på et kajakhold. 

”For mig var det udfordrende og meget uvant at være begynder, putte. Være den, der ikke er kompetent. Jeg plejer at føle mig kompetent i de ting, jeg laver, men her på vandet, der var jeg pludselig den, der vidste mindst om tingene. Det var en meget uvant og sund følelse for mig, som jeg tager med mig, når jeg byder velkommen til de kommende 1. g´ere. Jeg tænker, at jeg bedre kan forstå, hvordan de har det,” sagde Sune Agger