Rejsebrev fra Emilie: Det har været et år, jeg aldrig glemmer

04. februar 2020

Emilie Emmerick Jensen modtog i 2018 50.000 kr. fra Grethe og Henning Skov Jensens studielegat. Legatet var et tilskud til hendes studie i henholdsvis Vancouver, Canada og Hong Kong. Emilie Emmerick Jensen er nu kommet hjem fra sit studie i Hong Kong, og her kan du læse hendes rejsebrev.

Så er jeg tilbage i Danmark efter et semester på The Chinese University of Hong Kong i Shenzhen. Det har været et begivenhedsrigt semester med nye akademiske udfordringer og store kulturelle oplevelser. Først og fremmest er det værd at nævne, at selve universitet ligger lige udenfor Hong Kong i den kinesiske storby, Shenzhen, hvorfor jeg har fået lov til at opleve den autentiske kinesiske kultur. Dette har også betydet, at jeg har været i sådan en afstand fra konflikten i Hong Kong, at den ikke har påvirket min hverdag i kontrast til de studerende i selve Hong Kong.

Demonstrationer i Hong Kong

Jeg har dog besøgt Hong Kong flere gange gennem semesteret, mens demonstrationerme har været fredelige, og det har været interessant at opleve de store fundamentale dilemmaer, det medfører for et samfund at være en hybrid af kinesiske og mere vestlige værdier. Det er svært at se en lykkelig afslutning på denne konflikt, men jeg håber det bedste for mine venner både på den ene og den anden side af grænsen mellem Kina og Hong Kong. 

Kinesisk kultur helt tæt på

Udover de politiske spændinger har opholdet budt på mange nye madoplevelser og kulturelle indspark. Shenzhen er en by med over 12.5 millioner mennesker, hvorfor pladsen er trang og klart de fleste bor i lejlighedskomplekser, der skyder op overalt i byen. Storcentre, kyllingefødder, te lavet på mælk og deleretter er yderst populære, og mine kinesiske medstuderende har glædeligt introduceret mig til alle ting.

Det har ligeledes været yderst inspirerende at opleve de kinesiske studerendes lyst til at lære, og det har gjort et særlig indtryk at høre om deres familiers ofringer for, at netop de kunne gå på et højtrangerende universitet i Kina. Det har blot været et af de mange tilfælde, hvor man som dansker har følt sig meget privilegeret og heldig.

Shenzhen - Hong Kongs svar på Silicon Valley

Selve byen Shenzhen er en særlig interessant by på grund af dens historie som værende den første ”special economic zone” i Kina, og som konsekvens heraf er byen blevet hjemsted for mange udenlandske virksomheder og én af verdens største havne. Blandt andet derfor indgår byen som en del af vores udvekslingssprogram, og byen skulle ligeledes være det kinesiske svar på det amerikanske Silicon Valley.

Det har i den anledning været spændende at høre om de fordele tech-virksomheder særligt oplever i Kina, hvor mængden af data er enorm som en konsekvens af blandt andet et større indre marked og mildere dataregulering sammenlignet med Europa og Nordamerika. Der er ingen tvivl om, at Kina har store økonomiske ambitioner, og det bliver uden tvivl spændende at følge landet i fremtiden, hvor landet prøver at skifte deres økonomi fra at være bundet op på billig arbejdskraft til at være mere afhængig af viden og innovation.

Et år jeg aldrig glemmer

Som tidligere skrevet blev Shenzhen mit sidste stop efter et år på udveksling som en del af Global programmet på Copenhagen Business School.

Det har været et år, jeg aldrig kommer til at glemme, og det er helt surrealistisk at tænke på alle de oplevelser, der nu ligger bag mig. Det at studere i udlandet giver så mange værdifulde perspektiver på tilværelsen, som man kan tage med sig gennem livet. Det er aldrig nemt at undvære ens omgangskreds herhjemme og pludselig skulle tilpasse sig til mange nye ting og ikke mindst komme ind i nye sociale sammenhænge, men alle disse udfordringer gør blot én stærkere. Det er i hvert fald min erfaring, og det er for alvor gået op for mig efter at have ramt den danske jord igen.

Slutteligt vil jeg blot sige rigtig mange tak for legatet, det har været en stor støtte og jeg er dybt taknemmelig.


Kærlig hilsen,
Emilie