Rejsebrev fra legatmodtager i Singapore

04. november 2019

”Jeg kan klart anbefale et udvekslingsophold til alle. Det giver læring, venner, oplevelser og minder for livet, som man ikke har mulighed for at få i Danmark.”

Sådan afslutter Cille Telling sit rejsebrev fra Singapore, hvor hun i fem måneder studerer på Nanyang Technological University (NTU). 

Hun modtog i foråret 2019 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 30.000 kr. I rejsebrevet kan du læse om hendes mange oplevelser på studiet og i en fremmed kultur.

Cille Telling blev student fra Learnmark Gymnasium HHX i 2016, og er i gang med sin bacheloruddannelse i erhvervsøkonomi.

Tusind tak til Grete og Henning Skov Jensen for legatet! Uden det havde mit udvekslingsophold ikke været muligt.

Cille Telling, legatmodtager

Kulturforskelle 

I starten af august 2019 ankom Cille Telling til Singapore, hvor hun skulle studere næste fem måneder. Først blev hun mødt af Singapores overdådighed og mange smukke omgivelser. Dette gjaldt også for hendes nye hjem på Nanyang Technological University (NTU).

Campus er nærmest en stor by med mange unikke bygninger og naturlige omgivelser, og jeg var nu del af de cirka 33.500 studerende, der går her. Jeg fik et deleværelse med en anden dansker, som jeg ikke kendte på forhånd. Så jeg skulle lige pludselig vænne mig til mange nye bekendtskaber, ”do's and don'ts” i Singapore, at studere i nye rammer og ikke længere at have et køkken, fordi singaporeanere typisk ikke laver mad selv.

Cille Telling, legatmodtager

Kulturen i Singapore er meget forskellig fra den danske kultur, men er samtidig meget interessant, fordi byen er sammensat af mange forskellige nationaliteter. Det ses blandt andet i de mange forskellige områder som fx China Town, Little India og Arab Street.

Cille Telling, legatmodtager

Selvom at Singapore ikke er meget større end Bornholm, så bor her alligevel over 5 millioner mennesker ligesom i Danmark. Singapore er en meget ren og pæn by, dog med mange stramme regler, som man skal overholde - ellers får man meget store bøder, eller man kan i værste fald komme i fængsel og få stokkeslag. Tyggegummi er fx ulovligt, og man må ikke drikke vand i metroen. Desuden skal man lige vænne sig til klimaet, fordi her er fugtigt og ca. 30 grader hele døgnet rundt.

Cille Telling, legatmodtager

Da jeg som nævnt ikke har et køkken, så spiser jeg ude til alle måltider. Det er nemt, da der er over 10 kantiner på campus. Desuden består maden primært af nudler og ris til alle måltider, så det har også krævet lidt tilvænning. Maden er rigtig god her i Singapore og er inspireret både af kinesisk, indisk og malaysisk. Dog er jeg med tiden begyndt at savne rugbrød og dansk mad generelt :-)

Cille Telling, legatmodtager

Studiet

NTU er et meget internationalt universitet med studerende med mange forskellige nationaliteter. Undervisningen er også meget anderledes fra de danske universiteter med kun få eksaminer i slutningen af semesteret. I stedet fungerer det ligesom på danske gymnasier, hvor professoren tager fravær og din karakter afhænger af opgaver og deltagelse i holdtimer.

At studere i udlandet er meget anderledes fra at studere i Aarhus. Først og fremmest er det utroligt lærerigt både kulturelt, studiemæssigt og for min personlige udvikling.

Cille Telling, legatmodtager

Her er meget mere gruppearbejde end derhjemme, hvilket jeg virkelig har lært meget af, da det ofte er en udfordring at arbejde sammen på tværs af forskellige kulturer. Der er også en sprogbarriere da singaporeanerne taler en version af engelsk kaldet ”Singlish”, som godt kan være svært at forstå.

Cille Telling, legatmodtager
Illustration: Sorte citationstegn

NTU er lige nu det 11. bedste universitet i verden, og det kan man godt mærke på de lokale studerende og niveauet. Man skal dog ikke være bange for det, da man som dansk studerende sagtens kan følge med.

Cille Telling, legatmodtager
CILLES FAG PÅ NTU

    • Innovation marketing
    • Health Marketing
    • Management Decision Tools


    • Management Principles and Skills
    • Cultural Intelligence at Work

Mine fag passer utroligt godt til mine interesser, og det er fag, jeg ikke har haft mulighed for at tage i Aarhus. Efter jul skal jeg skrive min bachelor opgave, og derefter planlægger jeg at begynde på en kandidat i marketing, og disse fag har givet mig utroligt meget i forhold til dette.

Cille Telling, legatmodtager

Aktiv fritid

Udover at studere laver er Cille Telling også meget aktiv i sin fritid.

Jeg spiller blandt andet håndbold på universitetets håndboldhold, og det er meget anderledes fra dansk håndbold. Hernede spiller de udendørs og med ”Sticky Tape” i stedet for harpiks, og træningerne kan vare helt op til fire timer ad gangen. Det har givet mig en masse lokale venskaber, da vi kun er to udvekslingsstuderende på holdet og træner flere gange om ugen. Jeg har blandt andet deltaget i Singapore University Games og Singapore National Handball League sammen med dem.

Cille Telling, legatmodtager

Igennem mine fag har jeg også fået venskaber fra mange forskellige kulturer - lige fra Kina til Belgien. Udover er jeg også blevet venner med en flok danskere, som jeg ikke kendte forinden. Det er fedt med nye venner fra forskellige kulturer, men når man er så langt hjemmefra, er det rart en gang imellem at være nogle danskere, som forstår hinanden lidt bedre :-)

Cille Telling, legatmodtager

I min fritid på at oplever jeg også smukke Singapore. Somme tider går vi også i byen, og her i Singapore fester man nærmest kun på rooftops. Desuden har jeg også rejst under mit ophold, da Singapore ligger tæt på mange spændende lande. Jeg tilbragte blandt andet min efterårsferie på Filippinerne sammen med nogle andre danskere. Dertil planlægger jeg at rejse efter semesteret er færdig, inden jeg begynder mit 6. semester i Aarhus i februar.

Cille Telling, legatmodtager