Rekordmange i Horsens vil være håndværkere

14. januar 2020

Flere unge og voksne ønsker at uddanne sig inden for byggeri, metalindustri, transport eller hotel og restaurant i Horsens. Det betyder, at 31 procent flere elever starter på grundforløb 2 på Learnmark Tech den 16. januar 2020 i forhold til januar 2018. 

På Learnmark Horsens’ hjemmeside findes en liste med mere end 70 navngivne virksomheder, som forventer at ansætte lærlinge i 2020. De og andre virksomheder lokalt og regionalt kan se frem til, at de nye elever, der starter på grundforløb 2 på Learnmark Tech den 16. januar 2020, søger læreplads hos dem. 

I alt starter 308 elever på grundforløb 2 (GF2), og det er 31 procent flere i forhold til 2018. Elevtallet er sammensat af elever, der fortsætter fra grundforløb 1, og voksne, som fx ønsker en ny uddannelse, har haft ufaglært job eller har været ledige. Her kan Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech, konstatere en stigning i begge grupper.

Her i januar profiterer vi af det rekordoptag, vi havde på grundforløb 1 i august. Størstedelen af de elever fortsætter nemlig på grundforløb 2 hos os, og det er med til, at vi starter med så mange elever på GF2 her til januar. Samtidig oplever vi også en mindre stigning i antallet af voksne, der ønsker at starte på en uddannelse. Det er godt nyt til de mange virksomheder i lokalområdet, der mangler kvalificeret arbejdskraft.

Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech

Projekter inden for flere brancher afklarer eleverne

Grundforløb 1 er for unge, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. I løbet af 20 uger på Learnmark Tech prøver de gennem projekter mange forskellige erhvervsuddannelser. På grundforløb 2 vælger man den erhvervsuddannelse, man vil uddannes inden for. Kommer man ikke direkte fra grundskolen, starter man typisk direkte på grundforløb 2.

Vi har stor succes med den måde, vi har tilrettelagt grundforløb 1 på. Her prøver eleverne uddannelser inden for forskellige brancher, så de vælger uddannelse på et oplyst og kvalificeret grundlag. Vi oplever mange, der har brug for denne afklaring – også selvom de tror, de er helt sikre på deres uddannelsesvalg. Det viser sig blandt andet ved, at eleverne fordeler sig bredt på alle vores uddannelser

Kim Clausen, afdelingschef Learnmark Tech

Der er foreløbig venteliste på uddannelsen til mekaniker, og en venteliste på uddannelsen til industritekniker nærmer sig.

For uddannelserne til kok, cater, ernæringsassistent og tjener er der øget interesse, og det glæder afdelingschefen.

Næste skolestart 16. januar 2020

Grundforløb 2 på Learnmark Tech starter næste gang den 16. januar 2020, og det er muligt at tilmelde sig en uddannelse helt indtil skolestart. 

Næstkommende optag er den 10. august 2020, hvor man både kan tilmelde sig grundforløb 1 (GF1) og grundforløb 2 (GF2).  GF1 er primært for dem, der kommer direkte fra 9. og 10. klasse og GF2 er primært for dem, der har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 14 måneder siden.