Sandra sender postkort fra universitetet i London

21. januar 2020

Sandra Nielsen modtog i 2018 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 25.000 kr. Her kan du læse Sandras rejsebrev fra London, hvor hun i dag studerer.

 

Jeg hedder Sandra og er tidligere HTX-studine, årgang 2013, fra Learnmark Gymnasium. Da jeg gik på HTX, havde jeg studieretningen teknologi/design med byggeri & energi A og matematik A. Jeg drømte dengang om at blive arkitekt, hvilket også betød, at jeg allerede dengang skulle præstere, da karaktergennemsnittet på arkitektskolen er højt. Efter HTX havde jeg dog ikke den samme lyst, hvilket betød, at jeg blev Trainee i Bilka Horsens for at få erhvervserfaring og uddannelse samt spare op til videre studietid. Jeg nåede i denne periode at blive bidt af udvikling af mennesker og ledelse, så jeg startede i 2016 på Aarhus Universitet for at studere psykologi. Hele denne rejse forud for min udveksling har været enormt dannende og givet mig et stærkt fundament, da netop passion, vilje, gåpåmod og motivation har vist sig at være afgørende for mig helt indtil i dag.

andra Nielsen modtog i 2018 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 25.000 kr.. Her kan du læse Sandras rejsebrev fra London, hvor hun i dag studerer. Sandra Nielsen modtog i 2018 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 25.000 kr. Her kan du læse Sandras rejsebrev fra London, hvor hun i dag studerer.

Udveksling – engelsk universitet og engelsk system

Da jeg startede på Aarhus Universitet, vidste jeg, at jeg ville på udveksling. Så fra 2. semester begyndte jeg at undersøge mine muligheder, få sikret mine fag og kigget på muligheder for at finansiere opholdet.

Udvekslingen var vigtig fra start, fordi jeg gerne ville studere i udlandet efter min bachelor. Jeg modtog i 2018 et af rejselegaterne fra Learnmark Horsens, da jeg skulle til University of Reading (UoR – Reading udtales Redding) i England, en smule vest for London, for at studere psykologi på mit 3. og sidste år af min bachelor.

Dette Erasmus-år var langt mere end ”bare” et Erasmus-år, hvor jeg kunne opleve andre kulturer og måder at studere på. I løbet af det år, jeg var på UoR, har jeg lært enormt meget både personligt og fagligt, og jeg vil gerne dele det med dig for at inspirere og invitere andre til at tage springet og gå efter de helt store drømme.

På UoR studerede jeg både psykologi, business og jura – for mange lyder dette nok som et sært mix af fag, men med den retning jeg gerne vil med min uddannelse, var netop dette ideelt. At have mulighed for at vælge fag på forskellige fakulteter og udvide min horisont har været med til at gøre det til et helt særligt år fagligt. Jeg begyndte både at se et større perspektiv og samtidig forstå elementer i dybden væsentligt bedre. Det har været enormt udfordrende og hårdt at beskæftige mig med nye fagområder på denne måde, men jeg fortryder på intet tidspunkt at have udfordret mig selv. Jeg har opnået ny viden og bedre forståelse for samspillet mellem forskellige ”videnskaber”, og jeg har personligt lært, at jeg kan meget mere, end jeg regnede med at ville.

Selve studiemetoderne og undervisningsformerne i England adskiller sig væsentligt fra, hvad jeg oplevede på Aarhus universitet. I Aarhus var jeg vant til at have forelæsninger og af og til workshops eller studiegrupper, og en eksamen i hvert fag, der var den ”endelige karakter”. På UoR blev jeg introduceret til Englands studiemetoder: Her var der forelæsninger, seminarer, forskningsprojekter i grupper, individuelle essays og præsentationer, ugentlige multiple questionnaires og workshops, som ALLE talte med i den endelige karakter efter eksamen. Som eksempel ville et essay tælle 25 % af den endelige karakter, og eksamen de sidste 75 %. Dette var meget nyt for mig, men jeg fandt, at jeg faktisk arbejdede bedre med de forskellige fag og emner, da det var påkrævet, at jeg hele tiden skulle arbejde, kontra i Aarhus hvor jeg egentlig kunne vente til eksamenslæsning, hvis jeg ville. Yderligere blev vi på UoR bedt om i højere grad selv at fortage litteratursøgninger og gå i dybden med selvvalgte emner, hvorfor jeg kunne koncentrere mig om at lære det, der interesserede mig. Så på trods af at Danmark og England er så tæt på hinanden geografisk, så fandt jeg studiemetoderne væsentligt anderledes – på absolut bedste vis!

Glad Sandra med veninder

Personlig udvikling og socialt liv

Jeg kom til Reading den 11. september 2018, et par uger før semesteret startede – jeg kendte ikke nogen i Reading, så jeg havde tid til at lære byen at kende og falde på plads i min nye bolig. Reading ligger en halv time vest for London, så der var rig mulighed for at tage dagsture eller weekendture for at besøge mine venner eller opleve storbyen. Selve Reading er en mellemting mellem Horsens og Aarhus, både i forhold til størrelse, priser, byliv, shopping og aktivitetsmuligheder, og en af de bedst forbundne byer overhovedet: Der er tog direkte til London, til Oxford, til Brighton, til Cardiff, til flere af lufthavnene – det er derfor på mange måder en ideel by at bo i!

Den første uge på UoR var en introduktionsuge, hvor jeg hurtigt fik et netværk, der spændte over bachelorstuderende og kandidatstuderende, psykologistuderende, økonomistuderende og ingeniørstuderende - og selvfølgelig nationalt og internationalt. Et netværk som blev gode og nære venner, som jeg fortsat i dag er i kontakt med. Netop fordi gruppen var så stor og byggede på enorm diversitet, kunne vi hjælpe hinanden fagligt og personligt – en oplevelse jeg er enormt taknemmelig for, da den er et bevis på, hvor vigtigt det er at interagere med sine medmennesker. Det var dog ikke kun på universitetet, jeg fik et netværk – de bedste venner fik jeg igennem dansemiljøet, da dans er en helt stor passion for mig, og det er mennesker jeg ser og taler med flere gange om ugen. Det er derfor enormt nemt at få et godt netværk, hvis bare man kommer lidt ud og får lavet noget, man synes er sjovt.

Billede fra sjov fest

Efter University of Reading

Hele denne oplevelse har betydet, at jeg kunne opfylde en af mine helt store drømme: at skulle studere min kandidat på King’s College i London (KCL). Mit år på UoR har bidraget til, at jeg kan være på KCL, da jeg er langt mere bekendt med det faglige engelske sprog, den engelske måde at gå på universitetet på og bekendt med at bo i England og den almene engelske kultur. Jeg kan yderligere se nu, efter ca. 8 uger på min MSc, at den samlede fagpakke, jeg har fra min bachelor, har givet mig en enorm viden at bruge på denne MSc – fordi jeg turde opsøge andre fakulteter og har en lidt ”broget” baggrund med masser af forskellig erfaring.

At studere på KCL er en enorm stor ting mig, da jeg er på en af de ledende forskningsenheder for ”mental health” på verdensplan. Jeg havde egentlig ikke karaktererne de officielt kræver, men fordi jeg havde erfaring fra erhvervslivet, vilje, gåpåmod, passion og en anderledes fagpakke, fik jeg lov at komme ind. Denne kandidat tager et år i alt, hvilket betyder, at jeg står over for det travleste år mit liv (indtil videre!), men jeg er omgivet af fantastiske internationale mennesker, der ligesom jeg har været ude at prøve forskellige lande og kulturer, og som tør tage chancer. Det er ikke alene mine tillærte faglige kompetencer, der gør det muligt, men den enorme personlige udvikling jeg også har været igennem.

Sandra med løvemaskot

Gode råd og vigtige ting jeg har lært

Året har selvfølgelig ikke været rosenrødt, selvom jeg får det til at lyde sådan – der har været udfordringer, som der altid er. Der har været dage, hvor jeg har tænkt, det har været den værste beslutning at tage på udveksling, og dage hvor jeg har følt mig ensom. Men de dage er normale at opleve, uanset hvor man er. Og på trods af de dage, på trods af en fejl imellem mine to universiteter, som satte mig i en frustrerende og enormt uheldig situation, på trods af alverdens undskyldninger – så fortryder jeg ikke et øjeblik, at jeg har gjort det. Det udbytte jeg har fået både fagligt, personligt og socialt er ud over alle mine forventninger på så mange måder!

Til slut vil jeg gerne takke Grethe og Henning Skov Jensen for via deres legat at give mig muligheden for at studere i udlandet.

Sandras tips og tricks
 • 1.

  Klø på – giv aldrig op – tag imod al den hjælp og støtte som udvekslings-universiteterne tilbyder (og det er enormt meget!).

 • 2.

  Alder og hjemland betyder intet – her er det attituden, der er vigtig.

 • 3.

  Dit engelske niveau er aldrig for lavt til at tage til udlandet, og du bliver kun bedre.

 • 4.

  Det sociale liv gør en verden til forskel, især fordi det er på tværs af kulturer og fakulteter, og giver dig en større forståelse af verden.

 • 5.

  Tag chancer og spørg, et nej er ikke så slemt at få.