Søren vandt DM i kloakering – ligesom sin storebror og sin lærer

28. januar 2020

Med 94 point ud af 99 mulige vandt Søren Rasmussen fredag den 24. januar 2020 DM i kloakering for struktørlærlinge. Det samme gjorde hans storebror Thomas Rasmussen i 2018, og deres lærer på Learnmark Tech Henning Regnvald Hansen i 2016.

Der var et vist pres på 18-årige Søren Rasmussen, struktørlærling hos KP Marsh, da han gik i gang med den to timer lange kloakeringsopgave i den indledende runde til DM i kloakering. Både hans storebror og lærer har i henholdsvis 2018 og 2016 vundet danmarksmesterskabet, og nu ville han også gerne vinde.

Søren Rasmussen tager sine hovedforløb på Learnmark Tech, og det gør tre af hans konkurrenter i den indledende runde også. Det er Emil Flink Madsen, Mike Underbjerg Lauritsen og Rasmus Emil Ehmsen. I den indledende runde havde de to timer til at lave et udvendigt og to indvendige afløb – et i rustfrit stål og et i pvc.

Jeg var nervøs torsdag. Min storebror har vundet konkurrencen, og det ville jeg også gerne. Jeg er kun halvvejs i min uddannelse, og de andre er næsten ved at være færdigudlærte. Det var også min eneste chance for at vinde, fordi DM kun bliver afholdt hvert andet år, så jeg var lidt presset.

Søren Rasmussen, vinder af DM i kloakering

Konkurrerede mod kammeraten

For Søren Rasmussen var det en speciel følelse at konkurrere mod andre Learnmark-elever, hvor den ene af dem er en af hans gode kammerater.

Jeg havde ikke rigtig tid til at tænke over det til konkurrencen. Der var vi konkurrenter, og vi skulle hver især gøre det bedste, vi kunne.

Søren Rasmussen, vinder af DM i kloakering

Svær konkurrence under tidspres

Han gik sammen med Rasmus Emil Ehmsen videre til finalen, hvor de på tre timer skulle lave fem afløb – fire indvendige og et udvendigt. Derudover skulle de svare på teoretiske spørgsmål fra dommerne, mens de arbejdede, og til sidst skulle de besvare et skema med kvalitetssikringsspørgsmål.

Det sværeste til konkurrencen var tidspresset, og at der var så mange mennesker, der kiggede på os, mens vi arbejdede. Vores opgave blev vurderet med en tolerance på 2 millimeter – i hverdagen arbejder vi med omkring 2 centimeter, så det var også ret svært.

Søren Rasmussen, vinder af DM i kloakering

Brødre fra samme firma på vinderpodiet

Samtidig med kloakeringskonkurrencen for lærlinge var der en lignende konkurrence for autoriserede kloakmestre. Her deltog Søren Rasmussens storebror Thomas Rasmussen, som også er ansat hos KP Marsh, hvor han blev nr. 2.

Det er megafedt, at en lærling fra KP Marsh vinder DM for 2. gang, og at vores firma også er på podiet i konkurrencen for autoriserede kloakmestre. For mig er det et interessefag, jeg har lysten til at lære og blive dygtig. Min far er også entreprenør, det betyder nok også noget.

Søren Rasmussen, vinder af DM i kloakering

Præmier for 30.000 kr. og nyt mål

Søren Rasmussen modtog præmier til en værdi a 30.000 kr. og en regnvandskoefficient-uddannelse, hvor han skal lære at dimensionere nedsivningsanlæg. Efter konkurrencen har han et nyt mål.

Jeg vil gerne stille op i konkurrencen som autoriseret kloakmester!

Søren Rasmussen, vinder af DM i kloakering

En stor ære at være med

Til DM i kloakering deltog også Emil Flink Madsen, der er i lære hos Gedved Entreprenørforretning.

Det var spændende og en stor ære at være med. Der var et kæmpe tidspres, men det jeg dumpede på, var, at jeg ikke vidste, at jeg skulle beholde fødderne på mine fodbøjninger. Dem plejer jeg at tage af. Ellers havde jeg lavet en god opgave.

Emil Flink Madsen, deltager i DM i kloakering

Ta’ til Kloakmessen

Danmarksmesterskabet blev afviklet til Kloakmessen, og det var ifølge Emil Flink Madsen en rigtig god messe.

Det er en nichemesse for dem, der går op i kloakering – både for lærlinge og virksomheder. Jeg så mange nye spændende løsninger, som jeg ikke har set før. Det er virkelig en god messe, så hvis man interesserer sig for kloakering og klimasikring, skal man tage af sted næste gang, den afholdes

Emil Flink Madsen, deltager i DM i kloakering