Stor søgning til erhvervs­uddannelserne på Learnmark Horsens

17. januar 2017

Midt i januar starter 252 nye elever på erhvervsuddannelserne på henholdsvis Learnmark Tech og Learnmark Business. Det er ifølge direktør Niels Yde et aktiv for det lokale erhvervsliv. 

Mangel på faglærte er i øjeblikket et tilbagevendende tema. Ifølge tallene fra januaroptaget på erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech og Learnmark Business tyder alt på, at unge i Horsens-området har fået øjnene op for, at en faglært uddannelse åbner mange muligheder. Det glæder direktør Niels Yde, som forventer, at det giver en positiv afsmitning til det lokale erhvervsliv. 

”De seneste år har lokale virksomheder efterspurgt lærlinge og faglært arbejdskraft generelt. Interessen for erhvervsuddannelserne her til januaroptaget tyder på, at vi er ved at få vendt den tendens. Og det glæder mig, for det betyder meget for området, at erhvervslivet kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft,” siger Niels Yde. 

166 nye elever vil være håndværkere

Den 18. januar er det første skoledag for 166 nye elever på Learnmark Tech, og når det bliver sommerferie, er de klar til at starte i lære som fx murer, smed eller kok. Ifølge afdelingschef Kim Clausen er det især uddannelserne inden for byggeri og fødevarer, hvor antallet af kommende lærlinge til det lokale erhvervsliv er lovende. 

”På mureruddannelsen starter 19 nye elever, og det er vi særligt glade for, da vi de seneste år har oplevet en vigende interesse for et fag med særdeles gode praktik- jobmuligheder. Derudover har mange elever, der fortsætter fra grundforløb 1 til grundforløb 2, valgt at uddanne sig til murere, og det betyder, at vi her i januar har landets næststørste murerhold i Danmark,” konstaterer Kim Clausen og tilføjer, at de gode praktik- og jobmuligheder også gælder fx struktør, tømrer og smed, hvor der ligeledes er et godt optagstal. 

Siden august 2016 har Learnmark Horsens udbudt grundforløbet til kok, tjener og ernæringsassistent. Også inden for disse uddannelser er der øget interesse. 

”Både institutioner, hoteller og restauranter efterspørger lærlinge, og her er der også praktikpladser til dem, der kan og vil. Får man ikke en praktikplads lige med det samme, er der på alle vores uddannelser praktikpladsgaranti, hvor man er garanteret mulighed for at kunne gennemføre den uddannelse, man begynder på,” understreger Kim Clausen. 

Til januaroptaget er der også en stigende interesse for uddannelsen til automekaniker, som siden reformen af erhvervsuddannelserne i 2015 ellers har været vigende. Det betyder, at der pt. er venteliste til uddannelsen. Alle øvrige uddannelser er det stadig muligt at søge optagelse på. 

Højere krav på de merkantile erhvervsuddannelser tiltrækker flere elever

På Learnmark Business, hvor de unge starter deres uddannelse inden for kontor, detail og handel, er der også optimisme i forhold til at kunne imødekomme virksomhedernes øgede efterspørgsel efter især kontor- og handelselever. 86 elever begynder på enten EUX-Business, HG-Business elle HG-S for studenter. Derudover går omkring 19 elever på det nye uddannelsestilbud Learn4You, som er et online undervisningsforløb, hvor eleverne ifølge afdelingschef Carsten Jakobsen kan opkvalificere sig inden for de fag, de mangler, for at opfylde optagelseskravene. 

”Jeg oplever, at mange af vores elever sigter mod EUX-Business, som er den forholdsvis nye erhvervsfaglige studentereksamen, hvor man efter fire år er både faglært og har fag på gymnasieniveau, så man kan læse direkte videre på en videregående uddannelse. Har de ikke det faglige niveau til at starte direkte på EUX-Business, tager de et halvt år på HG-Business eller et onlineforløb på Learn4You, som fagligt gør dem klar til at starte på EUX´en. Det ser jeg som et udtryk for ambitiøse unge mennesker, der med en to i en-uddannelse, vil holde alle muligheder åbne,” siger Carsten Jakobsen.