Stor - større - kapsejlads på HTX

25. august 2017

Omkring 25 både bygget af 2.g-eleverne fra Learnmark Gymnasium HTX konkurrerede fredag den 25. august om det eftertragtede trofæ og ikke mindst æren i den traditionsrige kapsejlads HTX Single Sheet Skiff Challenge på Horsens Fjord. 

Suveræn finalevinder

Team Leif med eleverne Leif Rossau, Lehmann Nichum, Jens Høigaard Jensen og Ian Dahl Oliver vandt finalen suverænt. 

”Vi er lidt overraskede over, at det gik så godt, men vores båd skar sig igennem vandet, og der var flow i pajagen. Det var nemmere at sejle i den anden gang, fordi jeg vidste, hvordan jeg skulle sidde, så jeg fik den bedste balance,” fortalte Leif Rossau efter præmieoverrækkelsen.  

Både i alle former og holdbarheder

I ugen op til kapsejladsen har eleverne beregnet, konstrueret og bygget lige præcis den båd, de troede, ville klare sig bedst i kapsejladsen. Eleverne har blandt andet ladet sig inspirere af katamaraner, kanoer, kajakker og robåde. 

Nogle både var mere sødygtige end andre. De bedste både klarede uden problemer to heat, mens andre både knapt kom fra strandbredden, før de var fyldt med vand. 

Kapsejladsen var en hyggelig start på weekenden, hvor eleverne både fik spænding, underholdning og et styrket fællesskab. 

Bruger viden fra flere fag

Kapsejladsen er afslutningen på et typisk HTX-projekt i fagene Teknologi og fysik, hvor eleverne ud fra deres viden beregner, eksperimenterer, analyserer og afprøver mulige løsninger til en given opgave eller problemstilling. 

”Kapsejladsen er et godt projekt, fordi vi kombinerer teori og praksis. Vi bruger vores matematiske viden om geometriske former og vores viden om kræfter, opdrift og strømning fra fysik, når vi konstruerer båden,” fortæller Jens Høigaard Jensen fra vinderholdet. 

Materialer til rådighed

  • 1 krydsfinérplade på cirka 2,5 m x 1,2 m og 5 mm i tykkelsen
  • 60 strips
  • 2 tuber silikonefugemasse
  • 2 m langt bræt til udformning af pagaj.