Studietur til Bruxelles styrkede interessen for politik

11. april 2017

De elever, der i øjeblikket er ved at uddanne sig til kontorassistenter med specialet offentlig administration, har været på studietur til Bruxelles. 

Det var et tætpakket program med besøg, oplæg og debat

  • i Den Danske Kirke
  • hos KL
  • hos South Denmark European Office
  • på Den danske ambassade
  • hos EU-parlamentariker Jens Rohde (RV) i Europa-Parlamentet
  • hos European Commision
  • hos Danmarks faste repræsentation ved den europæiske union. 

Derudover var der også tid til sightseeing og masser af hygge – også om aftenen. 

Nedenfor kan du læse Winnie Mikkelsens oplevelser på studieturen. Winnie er administrationselev i Horsens Kommune. 

En fantastisk tur

Alt i alt var det en helt fantastisk tur; det er alle fra mit hold enige om, og vi var alle glade for, at vi tog med. 

Alt fra busturen til hotellet og det program, der var lagt for os var helt i top. Det var et tætpakket program, men alt forløb lige efter bogen mht. tider og steder, og det var en god kombination af læring, oplevelser, kultur og fritid – selvom vi dog sagtens kunne have brugt en ekstra dag eller to til alle de spændende ting, der var at se og opleve. Vi blev klogere, og vi havde det rigtig sjovt undervejs.

Det eneste vi på det personlige plan synes var lidt ærgerligt, var at turen ikke lå tidligere i vores elevforløb, da det samtidigt var en rigtig god ryste-sammen tur, hvor vi lærte hinanden endnu bedre at kende.

Jeg kan bestemt kun anbefale og opfordre til at tage af sted, hvis man får muligheden. 

Hvad var den bedste/mest lærerige oplevelse på studieturen? 

Vi var så heldige, at der var arrangeret nogle fantastiske oplæg for os de fire dage, vi var afsted. Det var virkelig nogle gode oplægsholdere, der brændte for det de lavede, og man kunne mærke, at de også nød at få besøg af interesserede elever som os. 

Vi lærte noget nyt hvert sted, vi var, og vi var imponerede over deres engagement og deres evner til at formidle selv det tungere stof, så det var til at forstå. Der var tid til spørgsmål, og de var alle velforberedte. 

Det var især spændende at være inde i Europaparlamentsbygningen, se plenarsalen og lære hvordan forhandlinger, afstemninger osv. foregår med alle medlemslande. 

Vi fik også en fire timer guided bustur rundt i Bruxelles, hvor vi fik rigtig meget god information af vores sjove og dygtige guide Anita, som havde en helt enorm viden omkring byen. Her besøgte vi også Atomium, som var en virkelig fed oplevelse.   

Jeg har svært ved at udpege én ting, der var mest lærerigt; det er nok nærmere den samlede helhed. 

Hvordan kan du bruge det, du har hørt, i dit arbejde/dit private liv? 

Jeg føler i hvert fald, at jeg kan bidrage med lidt mere viden, når der bliver diskuteret EU, og det er da også lidt mere spændende at følge med i nyhederne eller folketingsdebatter, nu hvor man har denne viden. Vi arbejdede jo også med forskellige EU-relaterede emner både før og efter turen, og det er rart at have fået sat ansigter og navne på nogle af de folk, man hører om, og få præciseret hvad deres opgaver og funktioner er. 

Jeg er endnu ikke stødt på noget i mit daglige arbejde, der har så meget med EU at gøre direkte, men det er klart, at man kan støde på lovgivning, der er vedtaget i EU, og så er det jo meget rart at man ved, hvor det stammer fra. I forhold til uddannelsen var det enormt lærerigt, og da vi jo skulle lave en opgave om EU, da vi kom hjem, var det lidt nemmere, nu hvor man havde fået sammenkoblingen mellem teori og praksis. 

Det er altid rart at få ”syn for sagen". 

Hvad overraskede dig mest i det, du hørte/så?

Jeg tror jeg blev mest overrasket over, hvor mange mennesker der faktisk arbejder med at få det store EU-hjul til at køre rundt. Én ting er dem, man kender og ser på TV i parlamentet og kommissionen, – en anden ting er alle de folk, der arbejder bag ved kulisserne, laver lobbyarbejde osv. 

Det var også lidt af en øjenåbner at høre, hvor meget Brexit fylder dernede, og hvor hårdt man arbejder på at finde de rigtige løsninger i forhold til samarbejdet med Storbritannien. 

Derudover var det også rigtig interessant at høre om, hvordan man arbejder for at få de vigtige historier ud i medierne – som eksempel fik vi situationen i Ungarns premiereminister Viktor Orbán vs. Lakridspibe-skandalen. Det er ikke altid man føler, at medierne giver folket de vigtigste historier men nogle gange tager dem, der giver mest ”sladder” – det kan dermed være rigtig svært at få oplyst folk om de ting, der faktisk kan have store og vidstrakte konsekvenser for Europa. 

Har indtrykkene/ny viden ændret din holdning til fx EU? 

Det synes jeg faktisk det har. Jeg har ikke decideret været EU-modstander, men jeg har været EU-skeptisk længe. En del af denne skepsis er nok, hvad jeg vil kalde ”sund skepsis”, men en del har også været baseret på uvidenhed og farvede holdninger i medier og i debatter på nettet. 

Jeg har fået øjnene mere op for det store og vigtige samarbejde, der er mellem medlemslandene og de fordele, vi drager nytte af – især som et lillebitte land (i forhold til de fleste andre lande). Det har også været lidt af en øjenåbner at finde ud af, hvilke mulige konsekvenser Brexit har for både Storbritannien og resten af EU - og at høre om de følger og det kaos, det har skabt i EU, hvor de lige nu arbejder rigtig hårdt på at få de rigtige aftaler i land. 

Jeg har i hvert fald fået en fornyet interesse i at lære mere og følge mere med i EU-politik.