Svendeprøven på stenhugger­uddannelsen bruges på Stockholm Slot

01. september 2017

Den 29. september 2017 er Lucas Brandt Gade udlært stenhugger fra Gladsaxe Ny Stenhuggeri A/S. Han tager sit sidste skoleophold på Learnmark Tech, hvor han er i fuld gang med sin svendeprøve. 

Til svendeprøven skal han lave to forskellige opgaver: 

  • En balystersokkel, som skal bruges i restaureringen på Stockholm Slot. Soklen hugger han efter tegninger, han selv har lavet i AutoCAD
  • Hugning af omkring 10 bogstaver og dekoration i marmor. 

”Det giver mening i arbejdet med min svendeprøve, at den skal bruges i et restaureringsarbejde, og det passer meget fint med det, jeg har lavet meget af i min læretid. Her har jeg blandt andet lavet bygningskonservatørarbejde på Frederiksborg Slot, hvor man erstatter de gamle sten med nye, som man har hugget til på værkstedet. De sten, man hugger, skal være meget præcise – helt ned til et par millimeter,” fortæller den snart nyudlærte stenhugger. 

Balystersoklen til Stockholm Slot hugger han i schweizisk sandsten. Det er ikke så hårdt, som granit, og det er nemmere at forme. Til gengæld er sandsten også meget mere porøst end granit. Det gør hjørnerne mere skrøbelige, og de kan nemt knække af. 

Flere ens bogstaver er svære at hugge

Lucas Brandt Gade hugger sin kærestes navn i marmor. Det overholder nemlig kravene om ens bogstaver, og at der skal indgå bogstaverne S og O. 

”Det er svært at lave to bogstaver helt ens. Derfor skal jeg til svendeprøven vise, at jeg kan det. To S’ er og to E’ er svære at hugge, så det bliver jeg naturligvis også bedømt på. Jeg har 60 timer til min praktiske prøve, men inden jeg går i gang, har jeg tid til at øve mig, så jeg er får det bedst mulige resultat,” forklarer Lucas Brandt Gade. 

Han kan, når han er udlært, forblive ansat i Gladsaxe Ny Stenhuggeri – fra 1. oktober som udlært stenhuggersvend.