Tacoma-studierejse gav bedre kulturforståelse og venner for livet

24. april 2020

Studieturen til USA var en stor oplevelse for 2. g-eleverne på HTX, der i tre uger boede hos værtsfamilier og gik på det lokale college. Eleverne har både lært om den amerikanske kultur, har fået undervisning på amerikansk manér og venner for livet.

Det var nat, da gymnasieelever fra Learnmark Gymnasium HTX fløj fra Billund Lufthavn til Seattle. Da de landede, blev de taget i mod af guides fra Tacoma Community College, som er skolen, de for tre uger skulle være elever på.  Martin Lind og Laura Damgaard er to af 2.g-eleverne, der var med på studierejsen, og de havde glædet sig meget til at komme afsted.

Jeg var sygt spændt. Jeg synes, det fedeste ved hele turen var, at vi fik lov til at komme mere personligt ind i kulturen i forhold til, når man er turist.

Laura Damsgaard, HTX-elev

Jeg havde virkelig også glædet mig til at komme afsted. Jeg er vild med at rejse og har allerede været på studierejser før, så jeg havde egentlig ret store forventninger. Jeg glædede mig særligt meget til at bo hos min værtsfamilie

Martin Lind, HTX-elev

Værtsfamilier blev til venner for livet


Da bussen, der havde kørt eleverne fra lufthavnen, ankom til Tacoma Community College, stod værtsfamilierne parat til at tage i mod deres nye medlemmer. Eleverne boede i alle tre uger hos familierne, og det skabte stærke bånd at tilbringe aftner og weekender med de åbne amerikanere.

Vi blev virkelig en del af deres hverdag og fik set andre steder, end jeg ville, hvis jeg boede på et hotel og var turist. Vi havde fritid med dem i weekenden, og der planlagde vi så, hvad vi skulle. Min værtsfamilie var virkelig god til at tage mig med ud at se både naturen og kulturen, det var virkelig fedt. Jeg fik bundet et rigtig godt personligt bånd med dem.

Martin Lind, HTX-elev

Jeg boede sammen med en anden elev hos en værtsfamilie. De gik højt op i, at vi skulle føle os hjemme, de var meget åbne, og de tog os ind, som om vi var en del af familien. De tog os med på ture, og var meget åbne overfor, hvad vi gerne ville se. Det var virkelig fedt. Vi skriver stadig med vores værtsfamilie, og de har sagt, at vi gerne må besøge dem igen.

Laura Damsgaard, HTX-elev

Fra Learnmark Horsens til Tacoma Community College

Tacoma Community College ligger i staten Washington I det nordvestlige USA. Det er et stort college med over 7.000 elever. Her valgte HTX-eleverne hvilke fag forskellige valgfag, de ville undervises i. Både Martin og Laura valgte fagene engelsk, samfundsfag og kommunikation.

Det var spændende at prøve at få undervisning af lærere fra Tacoma. De var meget anderledes end det, vi er vant til. Underviseren i kommunikation havde fx en undervisningsstil, hvor hans personlighed og egne holdninger fyldte meget.

Martin Lind, HTX-elev

Ja, det var en meget fed måde at lære på. Han skabte en personlig relation og var ikke bange for at sige sin mening. Det var også tankevækkende, at de amerikanske elever selv betaler for undervisningen, der er jo et større pres på dem. Der blev fx ikke opgjort fravær i Tacoma, fordi eleverne jo selv betaler. Der er det jo ret anderledes med os. Vi har frie muligheder og bliver jo på en måde betalt for at tage en uddannelse i og med, at vi får SU. Det blev vi drillet lidt med, fordi de ikke kunne forstå det.

Laura Damsgaard, HTX-elev

Også tid til kultur og natur


I weekender og uden for undervisningen var der også tid til at opleve Washingtons smukke og vilde natur og storbylivet i Seattle. Eleverne arbejdede blandt andet frivilligt i et suppekøkken, var til basketballkamp og oplevede Space Needles hjemby. En helligdag havde collegeelever arrangeret en skitur til et lokalt skisportssted. Her havde de inviteret eleverne fra Learnmark Gymnasium HTX med.

Basketballkampen vi var til i den første uge med HHX-eleverne, var en stor oplevelse. Der tog vi til en helt anden stat for at se kampen, det var en superfed mulighed. Hele stemningen på stadion var jo helt anderledes, det var så stort.

Martin Lind, HTX-elev

Suppekøkkenet var virkelig fedt at prøve, for der følte jeg, at jeg var med til at gøre en forskel. Vi skulle servere mad for hjemløse, og vi blev hurtigt forbundet med de andre frivillige i køkkenet. Skituren var noget af det bedste, vi prøvede, synes jeg. I Seattle var det virkelig fedt. Der var godt vejr, og byen havde en fed stemning. Det var selvfølgelig også fedt at se byen med sine venner. Vi havde ret meget fri tid.

Laura Damsgaard, HTX-elev

Ikke det sidste besøg i Tacoma

Tre ugers studierejse til mulighedernes land har gjort stort indtryk på både Laura Damsgaard og Martin Lind. De er enige om, at de har fået oplevelser for livet og har nu en langt bedre forståelse af Amerika og amerikanere.

Jeg har lært rigtig meget på de tre uger. Jeg har lært at åbne mig op og blive en del af en anden familie. Jeg boede hos min værtsfamilie sammen med min klassekammerat Mathilde. Vi har talt om at tage på roadtrip i USA, når vi er færdige med 3.g, og så skal vi selvfølgelig besøge værtsfamilien igen.

Laura Damsgaard, HTX-elev

Jeg har lært meget om at være åben og, at man godt kan klare flere ting på egen hånd. Det har jeg helt sikkert lært meget af, og jeg ville ikke være rejsen foruden. Jeg synes også, at det er blevet nemmere at forstå samfundet og politikken, efter jeg har oplevet kulturen på tættere hold. Det gik også op for mig, hvor taknemmelig jeg er for mine muligheder herhjemme i Danmark. Vi er jo forsikrede og får en god uddannelse uanset hvad. I USA er det store beløb, de skal have op af lommen. Jeg sætter mere pris på, hvad jeg har nu.

Martin Lind, HTX-elev
I videoen kan du se, hvad de oplevede på studierejsen.