Talentfulde gymnasieelever: Det sociale betyder også meget

16. januar 2017

10 gymnasieelever fra Learnmark Gymnasium HHX og HTX har først i januar fået overrakt beviser for at have gennemført to inspirerende og udfordrende år på Akademiet for Talentfulde Unge (ATU). 

Vita Lysgaard Andersen og Markus Munck Sørensen går i 3. g på Learnmark Gymnasium HHX og HTX. De har netop afsluttet Akademiet for Talentfulde Unge (ATU), som er et toårigt frivilligt forløb for unge i Region Midtjylland. Her er de gennem foredrag, camps og workshops blevet fagligt udfordret, og de har fået styrket deres studiekompetencer. 

”Det sociale på ATU har også betydet rigtig meget. På hvert seminar var vi i gruppe med forskellige ATU-deltagere, og på den måde kom vi til at lære mange unge at kende. Mange af os fra Horsens fulgtes ad i toget, når vi skulle til ATU i Århus, og det har også været ret hyggeligt,” fortæller Vita Lysgaard Andersen, som går i 3. g på HTX. 

ATU-camp i London

I efterårsferien var Markus Munck Sørensen på ATU-camp i London sammen med unge fra alle landets akademier. Programmet var tætpakket med besøg på blandt andet Oxford University, Cambridge University, London School of Economics and Political Science og Buckingham Palace. 

”Jeg kan godt lide at rejse, så selvfølgelig skulle jeg med på campen i London. Det var en fed tur, hvor jeg både oplevede meget og kom til at lære de andre rigtig godt at kende,” siger Markus Munck Sørensen, som går i 3. g på HHX. 

Efter sommerens studentereksamen regner han med at tage et sabbatår, inden han søger ind på en af de engelsksprogede uddannelser på CBS i København. I løbet af sin studietid kunne han godt tænke sig at studere et halvt år i fx London. 

Viden om uddannelser

Foredragene på ATU har handlet om fx naturvidenskab, samfundsvidenskab, sundhedsvidenskab og humaniora, så ATU-eleverne har fået en bred introduktion til de mange forskellige områder, de kan læse videre indenfor. 

”De naturvidenskabelige fag er lige mig, men det har også været spændende at høre om de andre fagområder, som jeg ikke kender så meget til. Jeg har gennem ATU fået et større indblik og en bredere horisont, selvom det nogle gange var udfordrende at høre om et område, jeg umiddelbart ikke interesserer mig for,” fortæller Vita Lysgaard Andersen. 

Hun regner med at fortsætte direkte på universitetet efter sommerens studentereksamen – om det bliver arkitektur eller bygningsdesign, er hun stadig i tvivl om, men det bliver helt sikkert en uddannelse, hvor hun bruger sin interesse for byggeri og design. 

Stolt rektor

ATU er et samarbejde mellem 32 gymnasier (HHX, HTX og STX) i Region Midtjylland, og man kan som elev på Learnmark Gymnasium HHX og HTX blive optaget på akademiet, hvis man opfylder optagelseskriterierne.  Al aktivitet på ATU foregår uden for almindelig skoletid. 

Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium HHX og HTX, er stolt af de mange elever, som vælger at udfordre sig selv på ATU – 10 har lige afsluttet forløbet, og fem nye Learnmark-elever er startet. 

"Skolens vision er at danne og talentudvikle til fremtidens erhvervsliv, og jeg er glad for, at nogle af vores elever kommer til at teste og udfordre deres talent gennem ATU. Det vil helt sikkert give dem en god ballast, lige meget hvad de vælger efter deres gymnasietid her på stedet," siger Sune Agger.